GadgetGear.nl

T-Mobile mag datavrije muziek blijven aanbieden

T-Mobile heeft deze week twee keer iets te vieren. Ten eerste hebben ze opnieuw het beste mobiele netwerk van Nederland. Ten tweede hebben ze ook nog eens een belangrijke rechtszaak over netneutraliteit gewonnen.

Netneutraliteit is een belangrijk onderwerp. Met name in Amerika hebben providers al verschillende keren geprobeerd om bepaalde delen van het internet duurder te maken, danwel content eigenaren voor het dataverkeer te laten betalen. Denk bijvoorbeeld aan Google’s YouTube dat dagelijks afgrijselijke hoeveelheden dataverkeer genereert. Een situatie die natuurlijk ondenkbaar is. Daarom is ooit de netneutraliteit in Europa en Nederland ingevoerd.

Met haar datavrije muziek biedt T-Mobile sinds vorig jaar de mogelijkheid om gratis naar muziekstreams te luisteren. Daarbij moet de dienst wel bekend zijn bij T-Mobile, maar de dienst hoeft daar zelf niet voor te betalen. De dienst moet alleen even aangemeld zijn. Dit is precies dezelfde gedachte als van de providers die extra heffingen op bepaalde diensten willen zetten. Maar dan andersom. En daarom leek het even niet te mogen.

De Nederlandse wet rondom netneutraliteit was een stuk strikter dan die in Europa. Volgends de Europese regelgeving mag een deel van het dataverkeer gratis maken wel, zolang er geen onderscheid gemaakt wordt. T-Mobile mag dus geen muziekdiensten weigeren. Dit wordt ook wel zerorating genoemd. Zou dit wel het geval zijn, zou T-Mobile oneerlijke voordelen kunnen bieden aan bijvoorbeeld eigen streams of aan streamers die bijvoorbeeld T-Mobile hiervoor zouden betalen.

Ter ere van het opnieuw uitgeroepen zijn tot beste netwerk van Nederland, mogen alle T-Mobile gebruikers tussen 8 mei en 16 juni 2 dagen gratis gebruik maken van unlimited data. Je mag zelf kiezen wanneer je dit consumeert. Heb je al unlimited data, dan mag je een maand lang gratis gebruik maken van Videoland.

Reageren