GadgetGear.nl
Tivoli Audio Art Orb

Review: Tivoli Audio Art Orb (Multiroom Speaker)


Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Tivoli Audio Art Orb met 4 sterren.

The Good
  • Prachtig stukje design
  • Zeer zuiver in de middentonen
  • Laat zijn kracht echt zien als stereopaar
  • Erg nette afwerking
  • App is functioneel helemaal in orde
  • Gemakkelijke installatie
  • Belangrijkste streaming diensten zijn aanwezig
  • Accumogelijkheid (en bluetooth) voor gebruik buitenshuis

The Bad
  • Mist bereik in de hoge en lage tonen
  • Bediening onderop is lastig bij gebruik van de standaard (gebruik liever de app)

Het vrolijkst klinkende audiomerk van Amerika heeft met haar Art lijn misschien wel de meest uitdagende multiroom speakers ontworpen. Speakers met een bijzonder gebruik van materialen die echt ontworpen zijn om deel uit te maken van het interieur. Vandaag bekijken we de grootste speaker in de lijn. De Tivoli Audio Art Orb.

Unboxing

In de doos worden we meteen al geconfronteerd met de perfecte rondingen van de Tivoli Audio Art Orb. Neerzetten kan dan natuurlijk niet, dus krijg je er een mooie standaard bij. Maar hij kan ook opgehangen worden. Daar later meer over. Verder vinden we een adapter met vele opzetstukken voor verschillende werelddelen en documentatie. Tivoli hanteert één verpakking voor de hele wereld. Dus een logische keuze.

Design

De Tivoli Audio Art Orb komt in drie kleuruitvoeringen. De walnoot-grijze die ik in deze test heb mogen gebruiken, een wit-grijze uitvoering en een volledig zwarte uitvoering. Zowel bij de walnoot als de zwarte uitvoering zijn houtnerven te zien in het hout.

Alle aansluitingen en knoppen zijn achter/onder weggewerkt. Zo kunnen snoeren strak naar achteren lopen en daarmee uit het zicht blijven. Helaas heeft Tivoli geen kapje om deze af te dekken wanneer je de speaker aan de muur hebt hangen.

Gebruik je de meegeleverde zwarte standaard, kun je de Tivoli Audio Art Orb netjes neerzetten. De speaker zal dan licht achterover hellen. Mooier nog is om de speaker op te hangen. Achterop zit een oog zodat je hem met één schroef strak op de wand kunt hangen. Het snoer dat aan de speaker zit is wit, dus valt niet heel erg op. Wel is het behoorlijk strak opgerold, dus het duurt een tijdje voor het mooi recht omlaag zal hangen. Een kabelgootje om het snoer weg te werken lijkt de beste oplossing.

Voor de grijze, of zwarte stof die over de speakergrill ligt, heeft Tivoli gekozen voor stof van Gabriel. Dit Deense merk voor stoffen is gespecialiseerd in meubelstof. Je mag er dus vanuit gaan dat de stof lang mee zal gaan en haar kleur goed zal behouden.

En dan is er nog het hout zelf. Het lijkt een combinatie te zijn van MDF en laminaat waarvoor Tivoli heeft gekozen. Maar dan wel zo goed en nauwkeurig aangebracht, dat de Orb uit één massief stuk hout lijkt te zijn gefreesd. Zelfs de achterkant is met precisie afgewerkt en dat is echt een compliment waard.

Bediening

Het netjes wegwerken van de knoppen een aansluitingen aan de onderkant levert ook meteen een nadeel op. Zeker wanneer de speaker op een standaard staat. De knoppen zijn dan niet goed toegankelijk. Op de belangrijkste knop na. Dit is het logo boven op de speaker en deze gebruik je ook voor de bediening. Hier zit namelijk touch ondersteuning. Verder forceert het design echt dat je gebruik gaat maken van de app. Overigens is dat echt geen straf, want dat is ook een beetje het idee achter multiroom audio.

Aansluitingen

Iedere Orb heeft een 3,5mm analoge audioaansluiting aan de onderkant. Daarmee kunnen andere audiobronnen dan de app gebruikt worden. Voor iedereen met een oude platenspeler een leuke extra feature.

Installatie

De installatie van de Tivoli Orb verloopt redelijk vloeiend. De app begeleidt je in het verbinden met het WiFi netwerk dat de Orb standaard opzet waarna je de gegevens van jouw WiFI netwerk inklopt. Na het downloden van een software update had ik de eerste speaker in 7 minuten werkend op de kast staan.

De app

De app zelf is eerlijk gezegd één van de lelijkste die ik tot nu toe heb gezien. En ik heb er aardig wat gezien. Het voelt een beetje aan of de ontwikkelaar er achter geen budget heeft gekregen om te zorgen dat het er echt mooi uitziet. Maar… functioneel en duidelijk is hij wel. En ik ken apps die wel heel mooi zijn, maar functioneel nog heel veel te wensen overlaten.

Audio design

Bij de Tivoli Audio Art Orb mogen we ook echt van een stukje audio design spreken. Voor een warme klank heeft Tivoli een bass reflex tube in de Orb weg moeten werken. Waar deze buizen normaal aan de achter- of onder kant naar buigen komen, kiest Tivoli ervoor om dit aan de voorkant te doen. Zou je deze aan de achterkant plaatsen, blaast deze mogelijk tegen een muur en zou de speaker zelfs kunnen gaan resoneren. Plaats je hem aan de onderkant, heb je een extra gat in het toch wel strakke design. De voorkant is dus de meest logische keuze. Daarmee is het ontwerp van het geluid compleet anders dan van bijvoorbeeld de Tivoli Audio Art Cube uit dezelfde lijn.

Het resultaat is dat de speaker vooral in de mids een erg zuiver geluid neerzet. Echte hoge tonen zitten er niet in en echt laag komt hij ook niet. De bass is gewoon wat te beperkt. Merken als Sonos en Heos hebben om deze reden separate bass speakers in de markt gezet. Het zou verstandig zijn als Tivoli dezelfde route gaat volgen. Gewoon net voor die extra punch die een goede track zo nu en dan nodig heeft. Daarnaast kan de speaker alleen maar mono werken. Er is geen rekening gehouden met het splitsen van kanalen over meerdere drivers om zo toch iets van een stereogeluid neer te zetten. Dit is heel sterk als je toch van plan bent om twee Orbs bij elkaar te zetten. Maar als jouw budget niet verder komt dan één Orb snap ik dat je dit als een gemis zou kunnen beschouwen.

Audio als stereopaar

De kracht van twee mono speakers komt duidelijk naar voren wanneer je twee Orbs in de kamer hebt hangen. Je hoort dat beide speakers dan een heel zuiver resultaat leveren en het maximale uit hun klankkamers halen. Als stereopaar scoort het geluid van de twee mono speakers beter dan wanneer we een vergelijkbare opstelling nemen met twee stereo speakers die mono geschakeld zijn. Wat dus bij aankoop van een enkele Orb een zwakte is, wordt hier echt opgezet in een pluspunt. Bovendien levert de combinatie van twee bass reflex tubes ook een beter bereik in het laag. Nog steeds zou een losse sub een beter resultaat leveren, maar het geluid is zo al voller. Tenslotte is het stereobeeld veel beter wanneer deze speakers verder uit elkaar staan. Met andere woorden, de kracht van de Orb zit echt in het kopen van een setje.

Accessoires – Battery Pack

Het is mogelijk om een battery pack voor de Orb aan te schaffen. Leuk detail is dat je de speaker dan ook mee de tuin in kunt nemen. Zolang je WiFi dekking hebt, zal hij werken. Dus één schroef in de pergola, Orb eraan en het tuinfeestje kan beginnen. Neem je hem mee naar het park, dan is de Orb een prima bluetooth speaker.

Wat ik mis in de accessoires is een tasje voor de Orb. Als je hem meeneemt naar het park, wil je het prachtige houtwerk natuurlijk niet beschadigen.

Conclusie Tivoli Audio Art Orb

Tivoli Audio heeft al vele jaren ervaring in het ontwerpen en bouwen van speakers. Met de nieuwe Art lijn, betreedt het bedrijf een nieuw gebied. Qua design en app-techniek. Qua design slaan ze de spijker op de kop. Het is dé speaker voor iedereen die wel een geavanceerd multiroom audiosysteem in het interieur wenst, maar niet de spacy uitstraling die daar doorgaans bij hoort. Qua geluidskwaliteit is een enkele Tivoli Audio Art Orb prima, maar heb je er twee nodig voor een wow gevoel. En dan krijg je ook echt een heel sterk bereik in het midden van het geluidsspectrum. Ik hoop dan ook dat Tivoli snel met een subwoofer in de serie komt. Dat zou het echt afmaken.

Qua gebruikservaring is de touchknop aan de bovenkant (het logo) een uitkomst. De knoppen onderop zijn esthetisch mooi, maar niet heel handig. Maar je koopt geen multiroom om op knoppen te drukken. Daar heb je de app voor. Die app is niet ‘mooi’, maar zit functioneel wel prima in elkaar. Al met al heb ik goede verwachtingen van deze nieuwe lijn van Tivoli Audio. Voor een eerste productserie opent het merk in ieder geval heel sterk.

Reageren