GadgetGear.nl

Review: Tivoli Audio Art Cube (multiroom speaker)


Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Tivoli Audio Art Cube met 4.5 sterren.

The Good
  • Verrassend zuiver
  • Mooi afgewerkt
  • Simpel te installeren
  • Functioneel sterke app

The Bad
  • Geen mogelijkheid tot ophangen
  • De app is nog niet 'mooi'

Gisteren las je nog alles over de Tivoli Audio Art Orb, maar vandaag is haar kleine zusje aan de beurt. Ik heb het over de Tivoli Audio Art Cube. Ook een multiroom speaker gemaakt om in jouw interieur te integreren. Hoe bevalt deze?

Unboxing

Qua unboxing zien we een vergelijkbaar beeld. Behalve dat je bij de Cube geen standaard krijgt. Dus een handleiding, een adapter en opzetstukken voor alle stopcontacten wereldwijd.

Design

Net als bij de Orb, gaat het bij de Cube om een zo simpel mogelijk ontwerp zodat de speaker goed in een interieur op kan gaan. In dit geval is de speaker vierkant. En ook een stuk kleiner dan de Cube. Ook hier weer de keuze uit drie kleurstellingen. Walnoot-grijs, wit-grijs en zwart. Bij de walnoot en zwarte uitvoeringen is de houtnerf zichtbaar. Bij deze test kregen we de witte uitvoering te leen.

Tivoli Audio Art Cube

De witte uitvoering is afgewerkt met grijze meubelstof over de grill. Deze stof komt van het Deense Garbiel. Één van de grootste ontwerpers van meubelstoffen wereldwijd. Wat opvalt op het vierkante ontwerp is dat de lijn van de stof niet evenredig loopt aan de randen van de speaker. Ook op de productfoto op de verpakking zien we dat deze schuin wegloopt. Deze oneffenheid is in het begin een beetje storend, maar je vergeet hem al snel.

Ook hier heeft Tivoli Audio ervoor gekozen de Art Cobe te ontwikkelen op basis van een MDF behuizing die erg netjes is afgewerkt met laminaat. Zelfs aan de achterkant. Een goed oog voor detail dus.

Bediening

Ook hier is het logo bovenop de Cube een touch bedieningsknop. De overige knoppen en aansluitingen zitten op de achterkant van de speaker. Gebruik je de Cube netjes als multiroom speaker, mag dit natuurlijk geen enkel bezwaar zijn. Dan heb je de knoppen op de achterkant niet nodig.

Tivoli Audio Art Cube

Aansluitingen

Naast een stroomaansluiting, bevat de Cube ook een service micro-USB aansluiting en een analoge 3,5mm audio-ingang. Zo kun je ook jouw oude platenspeler op de speaker aansluiten.

Installatie

De installatie van de Tivoli Audio Art Cube verloopt redelijk vloeiend. De app begeleidt je in het verbinden met het WiFi netwerk dat de Cube standaard opzet waarna je de gegevens van jouw WiFi netwerk inklopt. Na het downloden van een software update had ik de eerste speaker in 7 minuten werkend op de kast staan.

Tivoli Audio Art Cube

De app

De app zelf is eerlijk gezegd één van de lelijkste die ik tot nu toe heb gezien. En ik heb er aardig wat gezien. Het voelt een beetje aan of de ontwikkelaar er achter geen budget heeft gekregen om te zorgen dat het er echt mooi uitziet. Maar… functioneel en duidelijk is hij wel. En ik ken apps die wel heel mooi zijn, maar functioneel nog heel veel te wensen overlaten.

Audio design

Ook de Tivoli Audio Art Cube is een mono speaker qua opbouw. Qua volume, lijkt de Cube bijna hetzelfde niveau te behalen als de Orb. Toch is er een duidelijk verschil in klank. Niet alleen doordat de klankkamer van de Tivoli Audio Art Cube een stuk kleiner is, maar ook omdat er geen bass reflex buis lijkt te zijn geplaatst. Hierdoor is het geluid van de Tivoli Audio Art Cube een stuk minder diep dan van de Orb. Hierdoor lijkt het wel alsof de hogere tonen zuiverder zijn.

Ook hier roept de speaker echt om ondersteuning van een losse subwoofer… die Tivoli Audio nog niet in het assortiment heeft zitten. Zou deze wel aanwezig zijn, ben ik er van overtuigd dat twee cube’s in combinatie met een subwoofer een mooier geluid zullen bieden dan twee Orb’s in combinatie met een subwoofer.

Audio als stereopaar

Ook hier is het weer mogelijk om de Cube als stereopaar in te zetten. Echter hadden we voor deze test maar één Cube tot onze beschikking. We hebben dit dus niet getest. De Tivoli Audio Art Cube is zelf geen stereo speaker, dus een setje van twee is de enige mogelijkheid om stereogeluid te krijgen. Voordeel is dan wel dat je ze ver uit elkaar kunt zetten voor een beter geluid.

Accessoires – Batery Pack

Het is mogelijk om een battery pack voor de Tivoli Audio Art Cube aan te schaffen. Leuk detail is dat je de speaker dan ook mee de tuin in kunt nemen. Zolang je WiFi dekking hebt, zal hij werken. Neem je hem mee naar het park, dan is de Cube een prima bluetooth speaker.

Tivoli Audio Art Cube

Wat ik mis in de accessoires is een tasje voor de Cube. Als je hem meeneemt naar het park, wil je het prachtige houtwerk natuurlijk niet beschadigen.

Conclusie Tivoli Audio Art Cube

De Tivoli Audio Art Cube gaat niet heel diep qua geluid, maar dat mag je van zo’n compacte speaker ook zeker niet verwachten. Doordat Tivoli ook geen kunstgrepen heeft uitgevoerd om de bass erin te krijgen, is het geluid verrassend puur. Zou Tivoli Audio een sub in het ART multiroom programma opnemen, dan verwacht ik dat je enorm veel plezier met deze cube gaat beleven.

Reageren