Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips BDM4037UW (40” 4K HDR monitor)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Vier Full HD bronnen tegelijk gebruiken, met voldoende ruimte om ook echt iets te zien
  • 4K en HDR ondersteuning
  • Zeer goed kleurbereik

THE BAD

  • 4ms responsetijd maakt de monitor minder interessant voor gamers

Vier verschillende computers op één display draaien of gewoon een bigass scherm alleen voor jezelf. En curved. Dat is de eerste indruk die de Philips BDM4037UW levert, maar er is meer. Deze enorme monitor heeft niet alleen een 4K resolutie, maar kan ook 10-bit kleuren weergeven. Met andere woorden, weergave van HDR en dat is wel heel lekker als je ook af en toe een filmpje kijkt.

Display

Het display heeft een beelddiagonaal van 40 inch 0f 101,6 CM. Philips heeft voor deze monitor voor een 16:9 beeldverhouding gekozen. Het gebogen display heeft een kromming van 3.000R.

Wanneer je het display op een 4K resolutie aanstuurt (3.840 x 2.160 pixels of 110 pixels per inch), heeft het display een verversingssnelheid van 60Hz. Dit is prima voor de weergave van films die geschoten zijn met een high framerate. Ook voor games wordt 60Hz als de ideale snelheid gezien. Echter heeft het display een responsetijd van 4ms. Voor hardcore gamers is dit scherm dus niet interessant. Bovendien ontbreken G-Sync en Freesync, wat ook wel handig is voor gamers.

Maar dan waar het scherm wel heel goed voor is, foto en videobewerking. Met een contrast van 4.000:1 is het contrast erg goed, maar het grootste voordeel zit hem in de 10-bit ondersteuning. Je kunt dus zeer goed HDR opnamen bewerken op deze monitor. De monitor bereikt 83% van het NTSC kleurenspectrum en 123% van het sRGB kleurenspectrum.

De Philips BDM4037UW monitor heeft een lichtopbrengst van 300cd/m2. Dit is prima voor binnen, maar wanneer je hem voor een raam zet kan de helderheid overdag wat tegenvallen.

De Philips BDM4037UW is ook voorzien van FlickerFree technologie. Dit is vooral gericht op langdurig (kantoor) gebruik. Dit is een aanpassing in de LED drivers die flikkering tegengaat om zo vermoeide ogen te voorkomen.

Design

Philips heeft gekozen voor een slank design op de bovenste helft van de monitor terwijl alle hardware in de ‘uitbouw’ op de onderste helft van de monitor zit. Dit levert een monitor op die er van achteren erg prettig uitziet. Bovendien zit ook de adapter ingebouwd waardoor je niet nog ergens een los adapterblok hebt slingeren.

Aansluitingen

De Philips BDM4037UW is voorzien van één VGA aansluiting, twee HDMI MHL aansluitingen en twee DisplayPort aansluitingen. Het is mogelijk om vier Full HD beeldbronnen gelijktijdig op het display te laten zien. Er is zowel een 3,5mm audio ingang als uitgang aanwezig.

Om het display tegen diefstal te beveiligen, kan deze met een Kensington slotje vast worden gezet. Voor ergonomisch gebruik is het mogelijk om de monitor aan een VESA standaard (100 x 100 mm) te zetten. Ook muurbevestiging wordt zo een stuk gemakkelijker. Bij gebruik ban VESA moet je wel rekening houden met een gewicht van 11,3 KG. Op de standaard voet kan de monitor al wel -5 tot +10 graden kantelen.

USB 3.0 hub

De grote hoeveelheid ruimte in de behuizing levert onder anderen een royale USB 3.0 hub op. Deze levert vier USB 3.0 poorten op waarvan één geel is. Deze levert meer stroom om zo smartphones en tablets sneller te kunnen laden. Deze is te herkennen omdat Philips deze poort geel heeft gemaakt. Let op, je kunt de monitor zelf niet via USB 3.0 aansluiten. Dit moet je gewoon via HDMI, DisplayPort of VGA doen. Hetzelfde geldt voor het geluid.

Geluid

Een ander voordeel van de enorme ruimte is dat Philips best een aardige klankkast heeft weten te bouwen voor de twee 5 Watt speakers die in de Philips BDM4037UW verwerkt zijn. Het is bijna jammer dat ze er geen 2.1 systeem van hebben gemaakt. Er lijkt voldoende ruimte voor een kleine basskamer met een reflextube te zijn. Al zou dat natuurlijk wel nieuw zijn binnen de monitoren van Philips daar die traditioneel alleen ‘gewoon’ stereo ondersteunen.

Bediening

Om het menu van de monitor te  bedienen, krijg je een joystick achterop het display. Dit is dezelfde bediening die we terugvinden achterop de TV’s van Philips en erg prettig in gebruik. Wel missen we nog steeds volumeknoppen op het display. Maar dit is een klacht die we al jaren hebben bij monitoren met ingebouwde speakers.

Stroomverbruik

Bij gebruik ligt het stroomverbruik van de monitor op 43,74 Watt. Dit is berekend met de EnergyStar 7.0 testmethode. In stand-by schakelt de monitor terug naar 0,5 Watt en in de uit stand zit er nog een sluipverbruik van 0,3 Watt op. Is immers ook een soort van stand-by.

Conclusie Philips BDM4037UW

Voor gamers is de Philips BDM4037UW niet heel interessant. Ja, je krijgt een enorme hoeveelheid beeldoppervlak en als ik mijn Xbox One S erop aansluit, is die 4K resolutie heerlijk. Maar de monitor is gewoon wat te langzaam voor de echte gamers. Daar staat tegenover dat iedereen die serieus met beeld bezig is, hier wel een hele fijne monitor aan heeft. Met de 10-bit HDR beeldondersteuning is de Philips BDM4037UW klaar voor de toekomst. Aangevuld met een goede USB 3.0 hub en best aardige speakers is deze monitor een indrukwekkend stukje techniek voor op het bureau.

Beschikbaarheid

De Philips BDM4037UW is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.