Review: Knippr (Online TV)

Vorig jaar lanceerde T-Mobile met Knippr iets nieuws. Een TV dienst via het internet, maar dan ook alleen via apps. Dus geen eigen mediaplayer voor onder te TV of CI+ kaart voor in de TV, maar gewoon een app. Ideaal bij de Smart TV, de Android box, de Apple TV en de Chromecast. De afgelopen drie maanden mochten we de dienst uitproberen.

Knippr Basis

Net als vele andere TV diensten, begin je met een basis abonnement. Dit kost bij Knippr een tientje en daarvoor krijg je de volgende streaming zenders in het pakket;

 • NPO 1, 2, 3
 • RTL 4, 5, 7, 8, Z
 • Net 5
 • Veronica / Disney XD
 • SBS 6, 9
 • Fox
 • Discovery Channel
 • TLC
 • National Geographic
 • Eurosport 1

Meer Knippr

Daarnaast kun je kanalen bijkopen. Dit aanbod is per maand aanpasbaar en bevat vele premium zender uit Nederland en buitenland. Van RTL Telekids tot Aljazeera en Dog TV. De belangrijkste digitale zenders lijken allemaal aanwezig. Daarnaast is er de Knippr Mix waarbij je een aantal zenders met pakketvoordeel aanschaft. Op dit moment is er alleen een RTL pakket met Telekids, Lounche en Crime waarbij je eigenlijk één zender gratis krijgt. Een idee dat wat mij betreft verder uitgewerkt mag worden. Denk aan een kinderpakket.

Het abonnement sluit je af, en pas je aan vanuit de browser. Dit kan ook in bijvoorbeeld de Android app, maar op Apple TV heb ik het aanpassen van het abonnement niet gevonden. Dat is jammer als je een zender wilt kijken en op dat moment eerst met een ander apparaat de browser of de app moet starten om de zender in het abonnement op te nemen.

App beleving

De app zelf ziet er goed uit en is qua functionaliteit erg uitgebreid. Of ik nou de Apple TV app gebruik of die voor de smartphone / tablet, het is intuïtief. Het enige lastige is toch weer het bijbestellen van zenders. Beter gezegd, het niet duidelijk hebben welke zenders onderdeel zijn van het pakket wanneer je kijkt in de EPG. Zeker in het begin kan dit even lastig zijn. Mijn tip naar Knippr zou dan ook zijn om alle kanalen die je bezit boven in de EPG te zetten en dan met een andere kleur alle optionele kanalen weer te geven.

Vanuit de app is het ook makkelijk om een kanaal even naar een Chromecast te sturen. Zeker wanneer je TV’s hebt met ingebouwde Chromecast ondersteuning zoals wij die gebruiken, is dit enorm prettig. In de app zoek je op wat je wilt kijken en de TV schakelt zelf aan en naar de Chromecast ondersteuning. Je begint dus meteen te kijken.

Beeldkwaliteit

En dan een groot voordeel ten opzichte van de COAX; de beeldkwaliteit. Alle zenders zijn te kijken in Full HD en daar neemt Knippr toch echt de voorsprong op Ziggo. Het valt alleen maar te kopen dat Knippr deze voorsprong ook gaat gebruiken om 4K TV in Nederland te introduceren.

Natuurlijk is de kwaliteit van de streams sterk afhankelijk van de internetverbinding en de verbindingen in huis. Ik maak gebruik van een 50Mb glasvezelverbinding. De Chromecasts zijn natuurlijk allemaal aangesloten op WiFi waarbij de TV’s gebruik maken ven 5GHz. De Apple TV is bedraad aangesloten. Eigenlijk is het allemaal geen probleem. Hoewel ik weleens een schommeling in de bitrate heb gezien, heb ik geen echte verstoringen in het beeld gehad.

Conclusie Knippr

De kracht van Knippr moet echt zitten in het gebruik in combinatie met Smart TV’s. De integratie via de Knippr Apps die er nu al is vormt een stevige basis Samen met bijvoorbeeld een T-Mobile Unlimited abonnement zou ik de overstap zeker overwegen, wille het niet dat het T-Mobile netwerk in en om mijn huis erg slecht is. Voor de toekomst hou ik deze optie zeker in de gaten. Knippr is dé uitdager voor kabel TV.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Alles in HD kwaliteit
 • Zenderpakket op maat, dus mogelijkheden om te besparen
 • App werkt lekker vlot
 • Apps voor vrijwel alle platformen
 • Goede ondersteuning Apple TV en Chromecast

THE BAD

 • De EPG maakt nog geen duidelijk onderscheid tussen de kanalen die je wel en niet bezit
 • Abonnement aanpassen op Apple TV lijkt nog niet mogelijk
 • Te klein aanbod van zenderpakketten om voordeel te behalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.