Arjan Olsder
Arjan Olsder

Vloeibare batterijen hebben de toekomst

Wetenschappers in de VS zijn hard aan het werk om de vloeibare batterij te ontwikkelen. Een batterij waarin energie in een wateroplossing wordt opgeslagen waarbij de doelstelling is om zo min mogelijk verlies aan capaciteit te leiden. Hoewel dergelijke batterijen voor smartphones nog ver weg zijn, kan het een ideaal medium zijn voor bijvoorbeeld de opslag van zonne-energie.

Op dit moment gebruiken we nog altijd veel op lithium en lood gebaseerde batterijen. Met name de Lithium batterijen kunnen erg klein zijn. Het probleem bij deze batterijen is hetzelfde. Ze verliezen hun capaciteit naarmate ze vaker worden opgeladen en ze verliezen ook een beetje energie wanneer ze niets doen.

De vloeibare batterij zou de oplossing kunnen zijn. Het wordt ook wel de flow batterij genoemd. Hiervoor hebben wetenschappers een aantal moleculen in onder anderen de elektrolyten aan moeten passen. Het gevolg is dat deze zich gemakkelijker laten oplossen in water en hun energie vele malen langer vasthouden. Op dit moment verliest de batterij 1% aan capaciteit per 1.000 laadbeurten.

Door water als basis te gebruiken, zijn de batterijen mogelijk ook minder schadelijk voor het milieu. Bovendien heb je heel wat minder rotzooi wanneer er ééntje lekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.