Review: Huawei P8 Lite 2017

De P8 Lite is voor Huawei duidelijk een succesvol toestel geweest. Het Chinese merk eert het model dit jaar met een 2017 editie van het toestel. Een nieuwe editie die geschikt is voor zowel Android 7.0 als EMUI 5.0. Waarom niet de P9 Lite of de P10 Lite? Inderdaad. Ze zaaien wel een beetje verwarring zo.

Unboxing

We kregen een vroege sample van de P9 Lite, dus de unboxing is niet helemaal wat je in de winkel mag verwachten. We geven je een beetje een blik achter de schermen ;-).

Design

Om de verwarring groter te maken; het design van de Huawei P8 Lite 2017 heeft werkelijk helemaal niets gemeen met het design van de originele Huawei P8 Lite dat duidelijk op de Huawei P8 was gebaseerd. Qua design ligt de P8 Lite 2017 dichterbij de Honor 8. Dit zien we in het afgeronde glas (2.5D) aan beide kanten van het toestel en het ronde frame waar het glas in ligt. Dit frame lijkt overigens van plastic en niet van metaal zoals bij de grote Honor 8. Dat hoort natuurlijk ook een beetje bij de prijsstelling. Net als bij de Honor 8 zit er een ronde vingerafdrukscanner op de achterkant, maar deze bevat niet de functionaliteit van een knop. Je kunt hem dus niet indrukken. Wat ook opvalt is dat deze moderne smartphone nog een oude micro-USB aansluiting gebruikt. Jammer, maar niet heel belangrijk.

Display

Huawei heeft de P8 Lite 2017 voorzien van een 5,2 inch IPS Full HD display. Het eerste dat hieraan opvalt is dat de kleuren behoorlijk goed zijn. Daarnaast valt er niets te klagen over de kijkhoek van het display. Zowel horizontaal als verticaal dik in orde. Nee, hier valt echt niet over te klagen. Wat wel opvalt is dat het display erg gevoelig is voor vette vingers.

Specs en benchmarks

De Huawei P8 Lite 2017 draait op de Kirin 655 chipset van HiSilicon. Deze bevat een octa-core processor met 4 kernen op maximaal 2.1GHz en 4 kernen op maximaal 1.7GHz. Er ligt een Mali-T830 MP2 GPU in voor de 3D graphics in games. Het toestel krijgt standaard 3GB aan werkgeheugen mee. Je krijgt 16Gb interne opslagruimte en de mogelijkheid om er een micro-SD bij te plaatsen.

Kijken we naar de prestaties van deze GPU, zien we in 3D mark dat hij prima werkt voor niet al te zware games, maar goede prestaties voor de prijsklasse.

Huawei P8 Lite 2017 3D Mark

Waar Huawei weer bespaart is bijvoorbeeld op WiFi. Dat is beperkt tot 2.4GHz, maar snel genoeg om gewoon Netflix op te kijken. Bluetooth 4.1 met A2DP ondersteuning is aanwezig, maar geen aptX. NFC is aanwezig evenals een FM ontvanger. Er is 4G LTE ondersteuning en er kunnen twee simkaarten in. Ook handig.

Android

Huawei heeft de Huawei P8 Lite 2017 voorzien van Android 7.0 Nougat. Daarnaast draait het toestel Emotion UI 5.0. Het mooie van deze combinatie is dat dit de eerste uit de P8 generatie is waar je gewoon weer een app drawer krijgt voor al jouw weinig gebruikte apps. Je moet deze alleen nog wel even aanzetten via de instellingen.

Lastiger is hoe Huawei nu de notificaties in EMUI 5.0 aangeeft. Dit gaat met een getal in plaats van dat je icoontjes ziet van de apps die notificaties hebben afgegeven. Ik merk dat ik in de praktijk iedere minuut van de dag wel een getal hierin heb staan en dus minder vaak kijk wat er aan de hand is. Dit heeft voor- en nadelen ;-).

Wat verder opvalt is dat er nauwelijks bloatware aanwezig is in de Huawei P8 Lite 2017. Ja, natuurlijk zitten er een aantal Huawei-eigen apps op en zal niet iedere app even relevant voor je zijn. Maar toch, het toestel is lekker leeg wanneer je hem in gebruik neemt.

Vingerafdruksensor

We weten niet exact welke generatie vingerafdruksensor achterop de P8 Lite 2017 zit. Vast staat wel dat hij bij het aanleren van de vinger wat meer moeite heeft dan de modellen die in de Honor 8, Huawei P9 en Huawei Mate 9 zitten. Heb je het aanleren achter de rug is de reactiesnelheid wel heel goed en de foutmarge nihil.

De vingerafdruksensor zit diep ingebakken in Emotion UI van Huawei. Zo kun je er bijvoorbeeld mee door foto's scrollen en kun je direct vanaf de vingerafdrukscanner de notificaties openen. Handig.

Camera

De camera van de Huawei P8 Lite 2017 is een 12 megapixel model. Het gaat om een enkele camera die al het werk moet doen. Natuurlijk hebben we wat testfoto's gemaakt. Daaruit blijkt dat de camera redelijk goed met tegenlicht overweg kan. Ook in donkere situaties blijven relatief veel details behouden. Ook het scherpstellen op objecten dichtbij gaat de camera prima af. Wel heeft hij bij weinig ligt wat moeite met scherpstellen en mis ik hier en daar een beetje detail. Voor de prijsklasse zit de camera echter heel goed in elkaar.

Accuduur

De Huawei P8 Lite 2017 is uitgerust met een 3.000mAh accu. Een formaat dat we vooral in de wat duurdere smartphones terugzien. Het resultaat is dat de smartphone anderhalve dag met gemak haalt.

Conclusie Huawei P8 Lite 2017

De Huawei P8 Lite 2017 is een toestel dat voor ongeveer €250 over de toonbank gaat. Kijken we dan naar wat je krijgt, zien we dat Huawei op een aantal fronten goed weet te scoren. De camera presteert erg netjes en de snelheid is voor in het dagelijks gebruik gewoon erg goed. Bovendien is het scherm erg goed van kwaliteit. Het zijn de kleine dingen waarop Huawei bespaart en waar je in de praktijk niet al teveel van zal merken.

Beschikbaarheid

De Huawei P8 Lite 2017 is onder anderen verkrijgbaar via bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prima camera
  • Heel goed display
  • Snel genoeg voor dagelijkse werkzaamheden
  • Android 7.0
  • EMUI 5.0

THE BAD

  • Voor zware games kunnen de prestaties wat tegenvallen
  • Notificaties zijn minder handig onder EMUI 5.0
  • Display is erg gevoelig voor vette vingers
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram