Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Nieuwste smartphone chipsets van Qualcomm richten zich op fotografie

De Qualcomm Snapdragon 835 chipset is dé nieuwste en snelste chipset die dit jaar tijdens het Mobile World Congress in smartphones zal zitten. Naar verwachting zal de Samsung Galaxy S8 er op draaien en de geruchten gaan zelfs dat Samsung letterlijk de gehele voorraad heeft opgekocht. Van wat we nu weten, draait het bij deze nieuwe chipset niet alleen om snelheid, maar vooral om fotografie.

Een chipset is voor het grootste deel verantwoordelijk voor wat een smartphone of tablet allemaal kan. De nieuwe Qualcomm Snapdragon 835 chipset krijgt dan ook 8 snelle processorkernen mee en een zeer snelle Adreno 540 GPU voor games en andere 3D toepassingen. Toch blijft het daar niet bij.

Qualcomm heeft de hardware voorzien van een aantal features die zich met name richten op fotografie. Zo is de autofocus versneld en moet deze net wat preciezer werken. Ook de kleuren die vastgelegd worden, moeten levendiger zijn. Het idee is wel dat fabrikanten dan twee camera’s in het toestel plaatsen. Iets dat met name Huawei al veel doet. Ook hier zal één camera gebruikt worden om de details vast te leggen en de tweede om het plaatje in te kleuren.

Bij het digitaal inzoomen moet de kwaliteit van de foto’s beter worden. Overigens biedt de chipset ook ondersteuning voor optische zoom, maar dan moeten fabrikanten wel een optische zoomlens in het toestel zetten.

Verder wordt de chipset ontwikkeld op het nieuwe 10nm procedé dat is ontwikkeld door Samsung zelf. Het gevolg is dat de chipsets 35% kleiner worden en 25% minder energie verbruiken dan haar voorgangers.

Als deze verhalen kloppen, zal smarpthonefotografie een nieuw niveau bereiken. Wij zijn benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.