Review: Lenovo Y710 Cube gaming PC

De Lenovo Y710 Cube is de compacte gaming PC van Lenovo. Het merk introduceerde afgelopen Gamescom meerdere nieuwe systemen waaronder de Y710 Cube gaming PC.

De afgelopen drie weken ruilde ik mijn vertrouwde PC in voor de Lenovo Y710 Cube. Voor mij pesoonlijk is deze configuratie van de Y710 Cube, op papier een ruime downgrade. Toch wel even een moeilijke stap, maar we gaan er voor.
Drie weken lang gebruikte ik de Cube zoals ik mijn eigen desktop dagelijks gebruik voor gamen internetten, simpelweg muziek luisteren en natuurlijk content schrijven! Alles wat ik op mijn computer doe, doe ik het liefst tegelijk. Zo heb ik mijn browser open staan met vele tabbladen, kijk een stream en draai een game in de achtergrond. Nog even iets downloaden en hop, op de USB stick.

Design

Lenovo brengt met de Y710 Cube een aantrekkelijk en klein design op de markt. Aan de bovenzijde vinden we air outlets waar de warme lucht de kast verlaat. Aan de voorkant twee inlets en een rood verlichtte letter Y, het logo voor de Y710 Cube. Ook onderaan vinden we links en rechts nog twee LED strips en aan alle andere zijden genoeg ventilatie om de compacte behuizing koel te houden.

Het is een klein stoer design en vooral erg functioneel. De zijpanelen komen met veel gemak los en bieden toegang tot de krachtbron. Bovenop de behuizing zit een handvat om jouw computer mee te nemen naar elke vriend of LAN-party.

Hardware

Bij ontvangst van de Lenovo Y710 Cube moeten beide zijpanelen er direct af. Ik ben een hardware liefhebber en wil dan ook meteen weten wat ik zonet heb ontvangen. Beide zijpanelen zitten vast met schroeven, elk twee. Na deze los te halen, schuif je de zijpanelen er met gemak vanaf. Het valt direct op dat Lenovo goed gebruik maakt van de kleine ruimte.

In het midden van de kast heeft Lenovo een Micro-ATX moederbord gemonteerd, deze is voorzien van de I7-6700 Skylake processor. De processor wordt gekoeld op wat lijkt op een custom made zwarte Lenovo koeler, het logo prijkt op de kop. Verder vinden we twee geheugen sloten die beiden zijn gevuld met een reepje van 8GB geheugen. Dit is direct een nadeel, want uitbreiden zonder het geheugen volledig te vervangen is er nu niet bij. Wel is er nog één SATA aansluiting beschikbaar.

Gezien de Lenovo Y710 Cube is gericht op gaming heeft Lenovo de PC ook voorzien van een Killer E4200 Ethernet adapter, maar ook een Killer wifi-adapter welke de laatste versie netwerk technologie ondersteund. De Killer netwerk adapters hebben zich in het verleden bewezen, de latency in games aanmerkelijk te reduceren.

Helemaal bovenin prijkt het kloppende hart van deze gaming PC. Een Nvidia GeForce GTX 1070 is bovenin gemonteerd zodat deze via de inlet direct lucht van buiten de kast aanzuigt. De GTX 1070 is de kaart voor gamers die op hogere resoluties dan 1920 x 1080 gamen en niet nog meer geld willen of kunnen uitgeven voor de 1080. Lenovo heeft de kaart aan beide kanten vast gezet aan de behuizing. Dit zorgt ervoor dat de videokaart bij het verplaatsen of dragen van de kast niet zal torderen.

Wanneer we de kast omdraaien vinden we aan de andere zijde van het moederbord, de voeding. De voeding heeft een vermogen van 435 watt, genoeg power om de high-end hardware in deze kast te kunnen voeden.
Voor in de kast is er plaats voor een tweetal harde schijven, één van beide bays is gevuld met een 1TB harde schijf van Seagate. Daaronder vinden we één 2,5″ bay voor de 256 SSD die aanwezig is.

Lenovo lijkt met relatief veel gemak alle hardware in deze vrij kleine ruimte te krijgen. De mogelijkheid tot uitbreiden is wat beperkt met nog plek voor één harde schijf en ook maar één extra SATA aansluiting en beide geheugen sloten gevuld. Echter de mogelijkheid is er en ook zijn alle componenten bijzonder goed bereikbaar, los te halen en eventueel te vervangen. Bij het toekomstig upgraden van de videkaart heb je wel één beperking. Videokaarten met een aangepaste PCB, en welke dus hoger of langer zijn dan de reference kaarten van Nvidia, zullen niet in de behuizing van Lenovo’s Y710 Cube.

Aansluitingen Achterzijde

 • Koptelefoon-aansluiting
 • Microfoon-aansluiting
 • Usb 3.0 (2x)

Aansluitingen achterzijde

 • Gigabit LAN-aansluiting
 • Usb 3.0 (2x)
 • Usb 2.0 (4x)
 • HD-audio
 • DVI-D
 • DisplayPort (3x)
 • HDMI

Overzicht Specificatie

Processor: Intel I7-6700 (Skylake) @3.4 GHz
Geheugen: 16 GB DDR4 (2x8GB – Hynix) @ 2.2128 MHz
Moederbord: Lenovo 364A Micro-ATX
Videokaart: Nvidia GeForce GTX 1070 8GB (Reference)
Ethernet: Killer E4200 Gigabit Ethernet
Wireless: Killer Wireless-n/a/ac 1535 Wireless Network
SSD: 256GB Samsung SSD (OEM)
HDD: Seagate 1TB
Voeding: 435 Watt voeding

Software

Lenovo levert de Y710 Cube met een Windows 10 Home versie. De daarbij standaard voor geïnstalleerde software, welke eigenlijk alle fabrikanten wel installeren, is opvallend genoeg tot een minimum gebleven. Een direct merkbaar pluspunt waar ik blij van wordt.
Naast wat standaard drivers en managing software van onder andere Intel, Dolby, Qualcomm en Killer installeert Lenovo slechts 4 merk gebaseerde applicaties en Office 2016. Office 2016 wordt weliswaar zonder licentie geleverd op  het testexemplaar wat ik heb ontvangen.

Eén van deze Lenovo applicaties is het  Nerve Center. Deze applicatie geeft je in een mooie interface duidelijk enkele features weer, zoals de Audio Enhancer van Dolby, controle over de LED’s in de behuizing en de Killer netwerk kaarten voor wireless en bedraad netwerk.
Ook zie je een leuk overzicht met de belasting op alle apparatuur zoals de processor, het geheugen en de videokaart.

 

Benchmarks

Uiteraard kan een benchmark voor de Lenovo Y710 Cube niet achterblijven. Voor onze benchmarks kozen wij de drietal versies van 3D Mark’s Firestrike, Rise of the Tomb Raider, GTA 5 en The Division. Hieronder zie je alle resultaten van onze benchmarks.

Firestrike van 3D mark geeft een goede universele score op een gamesysteem. De scores die de Lenovo Y710 Cube behaald in de huidige configuratie zijn niet mis. Let wel dat Lenovo meerdere configuraties aanbiedt en dat deze scores enkel relevant zijn voor deze specifieke hardware in de Cube.
Aan de tabel met de FPS zie je dat de Y710 Cube het zwaar krijgt wanneer Firestrike volledig in 4K wordt gerenderd. Echter op zowel Full-HD als Ultra-HD presteert de gaming desktop boven gemiddeld.

Moeiteloos weten we in de Benchmark voor GTA V, 60 fps te halen op 1080p en een respectabele 50 fps op 1440p. Voor onze benchmark zijn alle settings op maximaal gezet. Render-scaling en V-Sync staan echter uit.
Op 2160p, oftewel 4K zakken de prestaties van de Y710 Cube helemaal in elkaar en op deze settings zal de game ook onspeelbaar zijn.

Rise of the Tomb Raider, een persoonlijke favoriet, laat de Cube aardig zweten wanneer we Super Sampling aan zetten. De benchmark is gedaan met alle settings op het maximale en hebben voor AA, (Anti Aliasing) twee verschillende opties gedraaid op de benchmark.
Wanneer we FXAA draaien behalen we voor beide resoluties een bijzonder goed speelbare score. Echter wanneer we Super Sampling aanzetten stortten deze scores in elkaar.

Nog een all-time favorite op de redactie is The Division. Opnieuw prima scores voor Full-HD en Ultra-HD, maar op een resolutie van 4K is de game opnieuw niet meer speelbaar op Lenovo’s gaming desktop.

Met deze scores kom ik tot de conclusie dat de Y710 Cube van Lenovo alle recente games makkelijk speelbaar maakt op zowel Full-HD als Ultra-HD monitoren. Mocht je echter op zoek zijn naar een PC met 4K kwaliteiten, dan wordt het zoeken naar een andere configuratie.

Temperaturen

Niet onbelangrijk in zo’n kleine gaming desktop als de Y710 Cube zijn de temperaturen. Tijdens de weken van gamen en benchmarken op deze PC kwam de temperatuur van de Grafische kaart tot een maximum van 80 graden celcius. De CPU bereikte een hoogtepunt van 62 graden. Beiden ver binnen de limieten en temperaturen die geen gevaren vormen voor het behoudt van de hardware.

Conclusie

Lenovo heeft zijn best gedaan op een uniek en prachtig klein design en scoort dus hoge ogen. Echter had ik wel graag gezien dat er in plaats van statische rode LED’s, RGB leds werden geplaatst voor wat meer personalisatie.
De hardware is goed weggewerkt in de kleine ruimte en haalt naast zeer goede resultaten op Full-HD en Ultra-HD gaming ook nog respectabele temperaturen in de compacte ruimte.
Wat betreft software heeft Lenovo het minimaal gehouden. Echter had ik wel graag van Lenovo tooling gezien die het bekijken van kloksnelheden en temperaturen had weergeven. De huidige tool is compact en to the point maar hoeveel geheugen mijn videokaart momenteel gebruikt kan ik niet interessant noemen.
De Lenovo Y710 Cube staat momenteel voor een nette €1599,- te koop. Een goede prijs voor een volledig systeem inclusief kwalitatief goed toetsenbord en een fijne game muis.

Jack Spoor beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Zeer mooi design
 • Goede prestaties
 • Sterk op prijs / performance
 • Weinig fabrieks-software

THE BAD

 • Aanwezige software voegt weinig toe
 • Leds zijn niet RGB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.