Epson EH-TW6600W
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Epson EH-TW6600W (FHD LCD Projector)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Scherpe, kleurgetrouwe weergave
  • Zeer hoge lichtopbrengst
  • Veel mogelijkheden om het beeld af te stellen op het scherm
  • Volledige kalibratie van kleuren mogelijk
  • Standaard Wireless

THE BAD

  • Zwarte kabel, zwarte wireless kit en witte projector, iets meer afstemming was netjes geweest. Ach we moeten ergens over zeuren...

Bij de bouw van Het Innovatieve Huis wilden we ook een echte thuisbioscoopervaring neerzetten. Hoewel 4K projectoren al wel verkrijgbaar zijn, zijn goede 4K projectoren vooralsnog erg duur. Full HD werd het dus, maar dan wel Full HD met echt alles erop en eraan en dan komen we uit bij de Epson EH-TW6600W.

Unboxing

Qua unboxing is de Epson EH-TW6600W echt zeer compleet verpakt. In de stevige doos vinden we namelijk niet alleen de projector zelf, maar ook een complete wireless HDMI kit. En ga je draadloos, dan zit er een deksel op de projector om al die ongebruikte aansluitingen achterop af te dekken tegen de stof en om te zorgen dat de projector er gewoon mooi, strak uitziet. Jammer is wel dat de meegeleverde stroomkabel zwart is. Deze had van mij, net als de projector, wit mogen zijn.

De lens

Één van de prijsbepalende factoren binnen projectoren is het optiek. Dit is immers in grote maten verantwoordelijk voor de kwaliteit van het beeld dat je op het doek projecteert. Het valt op dat de lens niet in het midden van de projector is geplaatst. Hoewel plaatsing in het midden logisch lijkt, is dit bij een goede optiek helemaal niet nodig. Plaatsing uit het midden heeft zelfs voordelen als het gaat om bijvoorbeeld de koeling van de projector.

Epson EH-TW6600W

Het is Epson gelukt om de Epson EH-TW6600W uit te rusten met een lens met echt een fors lens shift bereik. Het beeld kan verticaal tot 60% kantelen en horizontaal tot 24%. Daarbij is het minimale projectieformaat 30 inch en het maximale projectieformaat 300 inch. De lens heeft een zoomfactor van 1,6. Daarmee zit deze projector een mooi stukje boven andere, voornamelijk DLP projectoren.

De zoomfunctie is bij deze projector handmatig en gaat via de grote, zwarte ring om de lens heen evenals de focus. De twee witte draaischijven boven de lens bepalen de horizontale en verticale lens shift. Via de knoppen op de bovenkant kun je het beeld bijstellen op trapezecorrectie. Zowel horizontaal als vertikaal kan dit tot 30 graden.

Bediening

De belangrijkste bedieningselementen van de Epson EH-TW6600W zitten allemaal bovenop de body. Of onderop wanneer je hem aan het plafond hangt. Epson heeft niet op knoppen bespaard waardoor de bediening buitengewoon intuïtief aanvoelt.

Epson EH-TW6600W

Wil je meer comfort, kun je gewoon de meegeleverde afstandsbediening gebruiken. Deze valt meteen op door het enorme formaat en gewicht. Toch ligt hij plezierig in de hand en is hij duidelijk vormgegeven.

Epson EH-TW6600W Afstandsbediening

Aansluitingen Epson EH-TW6600W

Achterop zitten de belangrijkste aansluitingen van de projector. Hier vinden we twee HDMI ingangen waarvan de eerste ook ondersteuning biedt voor MHL. Daarnaast is er een component aansluiting en daarmee is de belangrijkste apparatuur eigenlijk al gedekt. Mocht het toch nodig zijn, kun je ook een apparaat via de VGA aansluiting aan de projector koppelen. Het is zelfs nog mogelijk om analoge apparaten zoals oude spelcomputers te koppelen en er is een analoge audio uitgang voor externe speakers. Een USB poort en Kensington lock maken het geheel af.

Epson EH-TW6600W Aansluitingen

Aansluitingen Wireless Kit (WiHD)

In tegenstelling tot de Wireless kit van BenQ die we afgelopen jaar hebben getest, hoef je voor deze van Epson niet aan de projector te sleutelen. De ontvanger zit er namelijk al in. Handig!

Het belangrijkste component in deze kit is natuurlijk de hub zelf die in de doos zit. Opvallend is dat Epson deze van zwart plastic heeft gemaakt terwijl hij bij een witte projector zit. Het materiaal en design komen ook niet overeen met het gevoel dat de projector neerzet. Een klein detail dat het geheel meer eenheid had kunnen geven.

Het is de bedoeling dat je het kastje tussen de TV en jouw beeldbronnen plaatst. In mijn geval gaan de Xbox One S, PS4, Wii U en NAS op de HDMI ingangen en loopt de HDMI uitgang door naar mijn TV. Zo kan ik iedere bron over de projector laten lopen. De vijfde HDMI / MHL poort laat ik open zodat we altijd even snel een smartphone of tablet kunnen aansluiten. Inderdaad, je krijgt vijf HDMI ingangen op deze kit. Buitengewoon Royaal. Mijn speaker sluit ik aan via de optische uitgang op het kastje. Bij het TV kijken gebruik ik normaal HDMI ARC om met mijn speakers te verbinden, maar dit is niet mogelijk met deze oplossing. Overigens niet iets waar we Epson op aan kunnen kijken. Dit heeft meer te maken met de TV die geen audio doorstuurt wanneer deze uitstaat. Best heel logisch 😉

Natuurlijk is de kwaliteit van het signaal erg belangrijk. Epson lijkt geen gebruik te maken van compressie. De verbinding loopt bovendien over de relatief storingsvrije 60GHz band. Er zijn WiFi routers die al wel gebruik kunnen maken van de band, maar die zijn nauwelijks in de winkels te vinden. Laat staan andere apparaten die er wel gebruik van kunnen maken. Hoe dan ook, bij ons is het beeld compleet storingsvrij.

Wat ik echt mis in de hub zijn montagemogelijkheden. Bijvoorbeeld om hem achter een TV te hangen of op de muur te monteren. Van de andere kant, loop je dan ook meer risico op afdekking van het signaal. Dus wellicht is dit een bewuste keuze om te voorkomen dat wij eindgebruikers onhandige dingen gaan doen ;-).

Geluidskwaliteit

Bij de Epson EH-TW6600W gaat het niet alleen om beeld, maar ook om geluid. Op de achterkant van de projector vinden we twee speakergrilles waarachter 10 Watt stereo speakers verstopt zitten. Het is al lang niet meer zo heel ongebruikelijk dat een projector met ingebouwde speakers komt, maar het vermogen van deze speakers is best indrukwekkend. Je krijgt er geen bioscoopervaring van, maar voor een voetbalwedstrijd valt er prima mee te leven. Wanneer je de Epson EH-TW6600W met je meeneemt, hoef je voor een projectie met geluid dus niet speciaal aan speakers te denken. Handig!

 

Beeldkwaliteit

En dan nu waar het echt begint te tellen; de beeldkwaliteit. De Epson EH-TW6600W heeft een lichtopbrengst van 2.500 Lumen. Met andere woorden, het beeld is zelfs bij mild daglicht nog prima te volgen. Je krijgt een volledige 1920x1080p Full HD beeldresolutie met ondersteuning voor 3D. De Epson EH-TW6600W projecteert in 16:9 verhouding met een contrast van 70.000:1. Uiteraard gemeten in een compleet verdonkerde kamer.

Deze projector van Epson is een echte LCD projector. Daarmee heeft de projector meer te bieden dan een DLP projector wanneer we het hebben over kleurechtheid. Het is namelijk niet zo moeilijk voor een LCD projector om een kleurtechnisch natuurlijk plaatje te presenteren. Hier zie je ook een belangrijk deel van de prijs voor deze projector terug. Vroeger was het nog wel zo dat LCD projectoren minder goed presteerden in zwarte partijen, maar ook dat speelt nauwelijks meer bij deze Epson EH-TW6600W. Dit komt ook doordat Epson gebruik maakt van een Iris. Een elektronisch diafragma waarmee de lamp in hoog tempo gedimd kan worden. Dit levert in donkere scènes veel hogere contrasten op.

Een mooie feature is dat je de beeldkwaliteit helemaal zelf kunt aanpassen. Je kunt de kleurwaarden exact kalibreren en ook de Iris uitzetten. Dat laatste levert wel een rustiger beeld op, maar ook wat minder contrast in donkere scènes. Net wat jouw voorkeur heeft.

3D beleving

Epson maakt bij deze projector gebruik van 3D brillen met active shutter technologie. Deze zijn iets duurder, maar leveren doorgaans een veel prettiger 3D beeld op. Om een rustig beeld neer te zetten kan de projector in 3D modus een refresh rate van 400-480Hz behalen en dat kijkt echt enorm fijn. 3D zonder hoofdpijn dus.

Epson EH-TW6600W Actieve 3D Bril

Als bril levert Epson een exemplaar van haar eigen ELPGS03 brillen mee. Epson stuurt de brillen niet via infraroodsignalen aan zoals goedkopere projectoren dit doen, maar via een RF signaal. Het is dus ook echt nodig om bril en projector even met elkaar te koppelen. Dit verloopt via de USB poort op de Wireless Hub. Deze brillen zijn van een interne accu voorzien zodat je geen batterijen hoeft te kopen. Ook hier weer een mooi stukje investering in techniek.

Qua draagcomfort kunnen we niet klagen over de bril. Hij ligt door een verende neussteun heel plezierig op de neus. De glazen zijn lekker breed. Dit levert echt een premium ervaring op.

Specs

We hebben hier geen LED projector in de handen. Dit zien we in de helderheid en kwaliteit van het plaatje, maar horen we ook een beetje terug in de koeling (relatief stil, maar wel aanwezig) en merken we vooral aan het stroomverbruik. Het opgegeven stroomverbruik ligt op 366 Watt waarvan 250 Watt voor de UHP lamp. In standby verbruikt de projector 1,8 Watt.

Servicemogelijkheden

Epson heeft goed nagedacht over de selfservice aan deze projector. Niet alleen de projectielamp is gemakkelijk te vervangen, maar ook het stoffilter.

Conclusie Epson EH-TW6600W

De Epson EH-TW6600W is misschien wel de meest flexibele projector die ik de laatste jaren heb getest. Dit komt vooral door de wireless hub die standaard deel uit maakt van het pakket. En dan krijg je met 5 HDMI ingangen ineens erg veel mogelijkheden. Zeker omdat je geen lange HDMI kabels hoeft te trekken. Het beeld vanuit de LCD projector is kleurgetrouw en goed te kalibreren op eigenlijk iedere eigenschap. En dit mag je ook gewoon verwachten in deze prijsrange. Een projector die aan alle kanten ervaring en innovatie uitstraalt.

Beschikbaarheid

De Epson EH-TW6600W is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Wij hebben de projector getest op een iVisions 4K projectiescherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.