Logo GadgetGear.nl
Bosch PAS 12-27F
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch PAS 12-27F (Klusstofzuiger)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zuigt bouwstof en water
  • Automatische startfunctie in combinatie met powertools
  • Zeer complete levering
  • Ruim voldoende zuigkracht
  • Onderdelen goed verkrijgbaar

THE BAD

  • Stofzakken zijn lastig te vinden in de bouwmarkten en ook de meeste online winkels hebben ze niet.

Al heb je de mooiste, meest hippe stofzuiger in huis, een goede klus overleeft hij doorgaans niet. Vooral steenstof kan funest zijn voor de lagers van een stofzuigermotor. Gewoon omdat het bijna niet weg te filteren is. Tenzij je over een heel dik filter en een enorm sterke motor beschikt. En dan blijkt het ook nog slimmer te kunnen.

De Bosch PAS 12-27F is namelijk ontwikkeld om je bij vrijwel alle zuigklussen te helpen en om je tijdens het klussen op een logische wijze bij te staan. Hij is namelijk niet ‘smart’ als in IoT wat nu een hot topic is, maar hij is wel degelijk slim opgebouwd. Hierdoor verbruikt hij niet onnodig stroom tijdens het klussen. Tenslotte kun je ook nog water opzuigen.

Unboxing

De unboxing is mooi volledig. We vinden een eerste filterzak in de doos, maar ook een spleetmondstuk, een zuigmond voor grof vuil, een universeel mondstuk zoals we dit van gewone stofzuigers kennen (met drie insteekstukken), een continu filter van textiel, een slang van 3 meter en twee buizen van een halve meter. Je kunt dus aardig wat configuraties opbouwen. Overigens is het mogelijk om optioneel een 35 mm slang van 5 meter bij Bosch te bestellen. Dit geeft je net wat meer wendbaarheid.

Design

Alle elektronica, dus ook de motor, zit in de kop van het apparaat. Dit is het zwarte deel. Het groene deel is het vuil/waterreservoir. Dit reservoir meet 27 liter, maar dit is niet de capaciteit van de stofzuigerzakken die erin gaan. Die ligt een stukje lager. De stofzuigerslangaansluiting zit ook op de ton. Met de rode knop vergrendelt deze waardoor je vrij kunt draaien met de slang. Dit vergroot de wendbaarheid van de Bosch PAS 12-27F.

Om het bovenste deel kan het snoer heen worden gewikkeld. Er is ook iets bedacht om de stofzuigerslang om het bovenste deel te wikkelen, maar dat is in de praktijk wat lastig. Via een klem achterop zijn de belangrijkste accessoires aan de Bosch PAS 12-27F te bevestigen. Dat is wel weer heel handig.

Verder vinden we op de kop nog een aansluiting voor powertools en een dual-functie powerschakelaar die beschermd is tegen stof. Goed over nagedacht dus.

Stof zuigen

In onderstaand filmpje zie je hoe we de Bosch PAS 12-27F op verschillende momenten tijdens het klussen hebben ingezet. Natuurlijk is dit ook bij wat ‘gewoon stofzuigen’ lijkt te zijn. Van boorgruis uit betonmuren tot resten plamuur, gips etc. Alles verdwijnt moeiteloos in de ton van de Bosch PAS 12-27F. Bovendien kunnen we ook de werking van de filters goed zien. Zo ontstaat er ook een laagje fijnstof bovenop de stofzuigerzak. Dit is het stof dat door de sterke motor toch door de wand van de zak wordt getrokken, maar wordt gestopt door het continufilter van de machine. Onderhoud je dit filter goed, hoeft het niet snel vervangen te worden. Gewoon regelmatig even goed uitkloppen.

Om stof te zuigen krijg je een standaard zuigmond. Niets heel ingewikkelds, maar natuurlijk ontwikkeld voor het grove merk. Er zijn drie opzetstukken om deze aan te passen op de ondergrond.

Stof afzuigen

Een ander belangrijk aspect is het afzuigen van stof, zaagsel etc. Dit is waar we de smarts in het ontwerp tegenkomen. Via het stopcontact kun je een powertool tot 2.000 Watt aansluiten. In het filmpje doen we dit met de Bosch PPS7S trekzaag en de Bosch bovenfrees. Wanneer de machines aan gaan, start de Bosch PAS 12-27F met het afzuigen van, in dit geval, zaagsel. Op het moment dat de machine wordt uitgezet, dus geen stroom meer vraagt, zuigt de alleszuiger nog enkele seconden door om de laatste resten rondzwevend stof zoveel mogelijk uit de lucht te trekken. Handig. Om hem in deze modus te zetten, zet je de power schakelaar in stand II.

Natuurlijk kun je de Bosch PAS 12-27F ook gebruiken om bij snoerloos gereedschap stof af te zuigen. Echter weet hij dan niet wanneer de machine aan gaat. Je zal de Bosch PAS 12-27F dan handmatig moeten bedienen.

Water zuigen

De Bosch PAS 12-27F kan ook gebruikt worden om, bijvoorbeeld bij een lekkage, water af te zuigen. Bedenk je wel dat de Bosch PAS 12-27F geen dompelpomp is. Hij moet de combinatie van water en lucht aanzuigen om zijn werk te doen. Het is dan geen enkel probleem om even een paar liter water weg te zuigen. Denk er wel aan om eerst de stofzak te verwijderen. Anders wordt het een zooitje ;-).

Water en elektra zijn geen vriendjes van elkaar. Om de machine toch veilig te houden, heeft Bosch deze met een vlotter uitgerust. Wanneer het waterpeil hoog genoeg is, zal deze de elektra afsluiten. Je moet dan eerst het reservoir legen voor je verder kan.

Ook belangrijk is om het continu filter goed te laten drogen nadat je water hebt opgezogen. Anders zouden hier schimmels in kunnen ontstaan. Vergeet je dit, geen probleem. Het filter is gemakkelijk bij te bestellen.

Specs

De Bosch PAS 12-27F is een klusstofzuiger met een verbruik van 1.300 Watt. Daarnaast kan er een powertool op worden aangesloten die maximaal 2.000 Watt trekt. De alleszuiger weegt 6,5 kilo en heeft een reservoir van 27 liter.

PAS 12-27 of PAS 12-27F

Er zijn twee uitvoeringen van deze alleszuiger. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de mogelijkheid om automatisch stof en vuil af te zuigen via aangesloten powertools. De versie zonder de letter F beschikt hier niet over.

Conclusie Bosch PAS 12-27F

Ik heb een stofzuiger nooit als een triviaal onderdeel gezien tijdens het klussen. Sterker nog, ik haalde ergens een tweedehansje vandaan omdat die een goede klus toch niet zou overleven. Het was altijd een berg ellende. De Bosch PAS 12-27F liet me ervaren dat het beter kan. En dat het niet nodig is om na iedere verhuizing een stofzuiger weg te gooien. Voor de klusser is dit een onmisbare accessoire.

Beschikbaarheid

De Bosch PAS 12-27F en accessoires zijn onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.