Onderzoekers aan de University of Californië, Riverside (UCR) zijn erin geslaagd om hybride auto nog zuiniger te laten rijden. Het gaat daarbij om de zogenaamde PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle). Dit hebben ze voor elkaar gekregen door te kijken naar natuurlijke principes voor evolutie en selectie.

Veel PHEV’s werken op basis van hetzelfde principe; de benzinemotor zo min mogelijk gebruiken. De auto’s rijden als volwaardige elektrische auto tot de accu’s een bepaald minimaal peil hebben bereikt. Daarna schakelen ze over op hybride technologie waarbij de auto’s gebruik maken van een wisselwerking tussen de elektromotor en de verbrandingsmotor. Dit blijkt echter niet de meest zuinige manier te zijn om met een PHEV te rijden.

In de praktijk blijkt dat het zuiniger is om beide systemen gedurende de gehele rit te gebruiken. Hiervoor hebben de onderzoekers een algoritme ontwikkeld. Dit maakt gebruik van real-time informatie over het verkeer, de route, het weer etc. Op basis van al die gegevens wordt dynamisch het motorgedrag van de PHEV aangepast en beter gebalanceerd. Het beste resultaat lag op een besparing van rond de 30%.

In hoeverre deze techniek snel genoeg in PHEV’s kan worden geïntegreerd is natuurlijk nog maar de vraag. De puur elektrische auto is met een sterke opmars bezig en is uiteraard nog beter voor het milieu terwijl deze nieuwe technologie voor PHEV’s waarschijnlijk nog een lang ontwikkeltraject staat te wachten voor het echt klaar is voor gebruik. Bovendien is de auto industrie traditioneel niet heel erg geïnteresseerd in het investeren in het opwaarderen van de software van oudere auto’s. Uiteraard zijn er op dat gebied ook uitzonderingen zoals Tesla.

Via UCR.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.