Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Tips: Veilig Gourmetten

Wellicht doe je het vanavond voor de laatste keer. De laatste keer in 2016. Het gourmetstel uit de kast trekken en met de hele familie of vriendengroep in veel te kleine pannetjes veel te veel eten klaarmaken. We hebben wat tips voor je om het gourmetten veilig te houden.

Uit de koelkast tijd

Gourmetten duurt met een beetje geluk lekker lang. Kijk dan uit met vlees. Zet de schaaltjes niet te dicht op het gourmetstel zodat het vlees niet onnodig warmer wordt. Zorg ook dat het niet langer dan twee uur buiten de koelkast staat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door regelmatig vlees aan te vullen. Is het avondje afgelopen? Gooi het vlees op de tafel gewoon weg. Liever een beetje verspilling dan later in de week lange nachten leeglopen op de WC. Van de andere kant, er mogen wat kilotjes af toch?

Twee vorkjes zijn beter dan één

Gebruik nooit het bestek dat je voor rauw vlees gebruikt, voor het vlees en de groenden die gaar zijn. Je loopt de kans bacteriën over te brengen die je wederom lange nachten op de WC opleveren. Liever iets meer afwas toch?

Biefstukje raw? Toch maar niet!

Ik wil mijn biefstuk nooit doorbakken, maar het moet. Het moet om bacteriegroei tegen te gaan en het moet niet alleen bij biefstuk. Je moet echt alles doorbakken. Zeker ook alles dat gemaakt is van gehakt. Daar zit al een verhoogde kans op bacteriegroei aan vast. Zorg dat alles dus flinterdun gesneden is. Laat vlees desnoods even licht aanvriezen voor je het mes erin zet. Hoe dunner, hoe sneller doorbakken en hoe malser het toch nog is.

Handjes wassen

De laatste tip voor goede hygiëne is simpel. Handjes wassen. Handjes wassen en nog meer handjes wassen. Tijdens het bereiden en ook voor je aan tafel gaat. Die sausjes geven we immers allemaal door. Jammie!

Technische veiligheid

En dan nog een stukje technische veiligheid aan tafel. Gourmetstellen worden ontzettend heet. Zet er niets in de buurt dat kan smelten (plastic bekers). De apparaten trekken ook heel veel stroom. Zet er niet meerderen op een stekkerdoos. Als je een stekkerblok gebruikt, gebruik een model dat geaard is en voorzien van alle keurmerken. Een groot deel van de branden in huis ontstaat door gebruik van onveilige stekkerdozen.

Op naar 2017!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.