Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Star Cloud PCG60 Plus met 4.5 sterren.

The Good
  • Prima op snelheid voor algemeen gebruik
  • Multitasken mogelijk
  • Casual games prima te spelen


Het merk Star Cloud is nog relatief jong in de markt. De producent achter dit jonge merk is MeLe. En dat merk kennen we weer van bergen Android mediaplayers. Met Star Cloud doet het duidelijk iets anders. Het gaat voor premium. Met een echte Intel chipset.

Unboxing

In de doos van de Star Cloud PCG60 Plus vinden we de PCG60 Plus zelf, een adapter met verschillende stekkers ervoor en een klein stukje documentatie. Geen HDMI kabel dus en dat zijn we niet helemaal gewend van een box uit China.

Design

Het design lijkt een beetje op dat van de high-end box van Minix die we afgelopen jaar mochten reviewen. Maar dan hebben we het toch vooral over de vorm en de kleur van het aluminium. De vergelijking stopt hier ook meteen. De PCG60 Plus is namelijk veel compacter. Daarnaast voelt hij veel zwaarder aan. Het lijkt erop dat er een groter koellichaam in zit en dat is plezierig bij langdurig gebruik van de PCG60 Plus.

Star Cloud PCG60 Plus

Aansluitingen

Aan de rechterkant zit een Micro-SD slot. Hier is alvast een dummy in gedaan. Handig, want zo krijg je er geen stof in. Mooi stukje service.

Aan de achterkant vinden we een hele fraaie verzameling met aansluitingen. Dit begint met een 3,5mm audio aansluiting voor speakers. Daarnaast zitten twee USB 3.0 poorten met daarboven een USB 2.0 poort. USB 2.0 is nog altijd wat goedkoper en zeer waarschijnlijk wil je toch tenminste één poort gebruiken om iets van een airmouse aan te sluiten. Dan is het niet erg om daar een langzamere poort voor te gebruiken.

Star Cloud PCG60 Plus

Ook vinden we op de achterkant een vaste LAN aansluiting en… een VGA connector. Die hebben we al heel lang niet meer op dit soort kastjes zien zitten en is zeer interessant. Zo zou je deze PCG60 Plus bijvoorbeeld kunnen inrichten als een arcade simulator en een ouder 4:3 scherm aan kunnen laten sturen. Of zelfs een echt arcade scherm als je die kunt vinden. Ook voor digital signage is dit een interessante optie. Verder vinden we aan de achterkant nog de HDMI aansluiting en de power knop.

Wat we een beetje missen is een USB poort aan de zij- of voorkant. Dit heeft alles te maken met het bereik van bijvoorbeeld een Airmouse. Geen essentieel gemis, maar wel een klein gemis dus. Dat de aansluitingen verder allemaal aan de achterkant zitten is wel heel prettig. Zo ontsier je de zijkanten van het apparaat niet.

Chipset

De Star Cloud PCG60 Plus draait op de Intel Atom X5-Z8300 Cherry Trail chipset. Deze bestaat voornamelijk uit een quad-core 1.4GHz processor met 2GB aan werkgeheugen. De processor heeft een boost mogelijkheid die tot 1.84GHz gaat. Voor gaming zit er een Intel HD Graphics GPU in. Voor simpele spelletjes afdoende. En dan is er nog een 32GB aan interne opslagruimte die tot je beschikking staat in de vorm van eMMC geheugen. Natuurlijk kun je er een micro-SD kaartje bij prikken.

Draadloos

De chipset van de PCG60 Plus beschikt natuurlijk over WiFi. In dit geval is de kleine antenne zelfs goed voor dual-band WiFi met ondersteuning voor ac. Hoewel we altijd adviseren om een LAN kabel te gebruiken als je deze voor streaming gaat gebruiken, moet het in theorie ook goed gaan over WiFi. Bluetooth 4.0 is eveneens aanwezig.

Windows 10

De Star Cloud PCG60 Plus is voorzien van een Windows 10 Home licentie. Die is gemakkelijk op te waarderen naar bijvoorbeeld een pro licentie. Star Cloud heeft de Windows versie lekker kaal gehouden. Natuurlijk zit er de nodige reclame van Microsoft zelf in, maar je bent niet onnodig GB’s aan het oppofferen aan crappy demo’s. Netjes!

Windows 10 draait prima op het apparaat. Multitasking is ook niet echt een probleem, mits je niet teveel tegelijk gaat doen. En geen al te zware apps gaat draaien. Een beetje video kijken, browsen en documenten tikken is echt geen enkel probleem, maar ga niet Photoshoppen of proberen de nieuwe Call of Duty erop te spelen. Simpele games draaien overigens wel prima.

Het aardige van deze uitvoering is dat je Netflix in Windows kunt installeren en gewoon in Full HD kunt kijken. Iets dat op Android boxen nogal eens problemen geeft. Sluit je de Star Cloud PCG60 Plus op een 4K TV aan, krijgt hij het wel wat benauwd. Zodra hij de 30 frames per seconde moet passeren, kan hij het eigenlijk niet meer aan. Ook het weergeven van 10-bit kleuren gaat niet zonder problemen. We hadden eerlijk gezegd ook niet verwacht dat de Star Cloud PCG60 Plus die pijniging zonder meer aan zou kunnen.

Conclusie Star Cloud PCG60 Plus

Ik ken MeLe als een fabrikant die vooral low-budget Android boxen produceert. Met de Star Cloud PCG60 Plus laat MeLe zien dat het echt een compacte, stabiele Windows 10 PC kan bouwen. Ideaal voor in en om het huis. Bovendien zorgen de vele aansluitingen ervoor dat het een machientje is waarmee het leuk is om creatief bezit te gaan. Ik sluit niet uit dat ik deze ga ombouwen tot een arcade machine ;-).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.