Review: Ikea Ledare LED 1800 lm

Ikea Ledare LED 1800 lm 703.059.79

Wanneer schrijf je een review over een LED lampje? Wanneer daar iets bijzonders mee is. Zoals de krankzinnige hoeveelheid licht die deze Ikea Ledare lamp weet te produceren.

Unboxing

In het doosje (703.059.79) vinden we niets anders dan de lamp zelf. Natuurlijk verwachten we niet veel anders. De informatie op de doos is dan ook waar automatisch onze focus op komt liggen. Daar scoort Ikea dan ook echt punten.

Design

De Ikea Ledare LED 1800 lm lamp is een grote bol. De onderste helft is gereserveerd voor elektronica en koeling terwijl de bovenste helft transparant is om zo het licht door te laten. Wat opvalt is dat de rand tussen beiden niet heel netjes is afgewerkt. Normaal vinden we dit niet zo’n probleem, maar bij deze ledare lamp is het lastig om een passend armatuur te vinden. In de unboxing review gaan we hier wat dieper op in. In dezelfde filosofie is het ook niet heel handig dat de productinformatie zo nadrukkelijk op het witte deel gedrukt is. Dat kan en mag allemaal net even wat netter.

Specs

Het is de techniek en capaciteit achter de lamp die deze zeer interessant maakt. Voor 22 Watt krijg je 1.800 lumen terug. Dit is echt extreem fel, maar voldoende licht om lekker onder te klussen om maar iets te noemen. In kleine ruimte krijg je ook voldoende weerkaatsing om geen harde schaduwen te krijgen.

Kijken we naar de kwaliteit van het licht, is flikkering bij goedkope LED lampen vaak een groot probleem. Ikea heeft de elektronica in deze Ledare LED 1800 lm prima op orde. Zelfs camera’s hebben niet snel last van de flikkering van deze lamp. Dit maakt de lamp ook interessant voor hobbyfotografen die hiermee relatief goedkoop een studio kunnen inrichten. Wel moet je dan doen aan correcties op de witbalans, want met 2.700 graden kelvin is het wit voor fotografie doorgaans toch echt te warm.

De Ikea Ledare LED 1800 lm is een dimbare lamp en heeft maximaal een seconde nodig om volledig aan te gaan. De lamp is getest op 25.000 branduren en 25.000 keer in- en uitschakelen. Met een energielabel A+ zit hij in de op één na hoogste categorie. Hij is dus relatief energiezuinig.

Conclusie Ikea Ledare LED 1800 lm

Heel veel licht, voor heel weinig. Dit levert de Ikea Ledare LED 1800 lm. Technisch zit deze LED lamp echt heel goed in elkaar. Alleen de afwerking aan de buitenkant is wat ons betreft een puntje van aandacht. Verder eigenlijk niets te klagen.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Behoorlijk energiezuinig
  • Zeer veel LED licht
  • Praktisch geen last van flikkeringen
  • 25.000 branduren

THE BAD

  • De afwerking van de lamp kan zeker netter

2 reacties

  1. Na een tijdje +/- 3 min. Gaat mijn lamp kniperen daarbij moet ik de schakelaar aan de muur uitzetten en weer aan dan doet het weer normaal maar helaas na die 3 min gaat het weer knipperen wat zal het zijn de oorzaak?!! De lamp is normaal aangesloten aan het plafond zonder dimmer.

    Met vriendelijke groet,
    Raul Santos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.