Review: Humax TV+ H3 (Android Mediaplayer)

Gisteren las je alles over de Eminent TV Streamer EM7580. Op dezelfde chipset bouwt Humax haar TV+ H3. Eveneens een mediaplayer, maar dan op basis van Android en (standaard) zonder Kodi. En met een sterke Nederlandse vertegenwoordiging in het besturingssysteem. Daarnaast is dit de eerste Android 4.4.x box met ondersteuning voor Netflix in Full HD.

Unboxing

In de unboxing vinden we een stukje documentatie, een afstandsbediening met twee AAA batterijen, de adapter en de mediaplayer. Een HDMI kabel ontbreekt helaas. Heb je die niet over, moet je die er nog even los bijkopen.

Design

En juist die HDMI kabel zou een hele sterke toevoeging zijn geweest voor dit ontzettend mooie kastje. Gewoon een mooie, witte HDMI kabel omdat je die toch in het zicht hebt liggen. De Humax TV+ H3 is immers te klein om kabels uit het zicht te laten verwijderen. Hetzelfde gaat toch ook nog een beetje op voor de adapter. Die heeft een zwarte kabel met witte opdruk. toch ook een goedkope uitstraling. Het design wordt niet doorgetrokken. Hierdoor is de designbeleving gewoon niet af.

Hetzelfde kunnen we ook doortrekken naar de afstandsbediening. Waarom niet in dezelfde kleurstelling en met dezelfde bedrukking als de prachtige mediaplayer. Hoewel de afstandsbediening op zich echt niet lelijk is, past hij er gewoon niet bij. Het voelt een beetje bij elkaar geraapt zo. Zonde!

Als we dan naar het Humax TV+ H3 kastje zelf kijken, jah, dat is mooi. Heel mooi. Vergis je niet, hij bestaat helemaal uit plastic. De toplaag is gewoon een opdruk en helaas laten ze die niet over de rand heen lopen. Dan was de optische illusie compleet geweest.

De status-LED is duidelijk aanwezig in het ontwerp, maar ook hier is aandacht aan besteedt. Deze is wit verlicht en gematteerd. Zit er dus ook echt super netjes uit. Ook de IR ontvanger voorop is met melkwit plastic afgedekt. Echt helemaal af dus.

Bij metalen behuizingen is het prettig een USB aansluiting op de zijkant te hebben zitten. Simpelweg voor het ontvangst van USB dongles die bij uitgebreide afstandsbedieningen horen. Maar mooi is het nooit. Humax heeft toch gekozen voor een USB poort op de zijkant. Waarschijnlijk omdat er aan de achterkant gewoon geen plaats meer voor was. Door gebruik te maken van een connector met wit plastic is deze poort niet storend in het design van de Humax TV+ H3.

Aansluitingen

De Humax TV+ H3 is voorzien van HDMI, een optische uitgang, een netwerkaansluiting en een USB 2.0 aansluiting. Normaal zou een enkele USB aansluiting echt een nadeel zijn. Bij een reguliere Android box wil je immers een airmouse of draadloos toetsenbord aansluiten. En een partij externe dataopslag. Echter is dat niet het doel van deze TV+ H3. Dus de enkele USB aansluiting is gerechtvaardigd. Wel is het jammer dat Humax niet voor USB 3.0 heeft gekozen. Gezien het er toch maar één is en de chipset USB 3.0 ondersteuning heeft.

Chipset

Ik benoemde het aan het begin al even. De Humax TV+ H3 maakt gebruik van de AMlogic 805 chipset. Dezelfde quad-core chipset met 1GB aan werkgeheugen die in de Eminent TV Streamer EM7580 zit en een handvol verouderde Android mediaplayers.

Een nadeel aan de Humax TV+ H3 is dat deze met slechts 4GB aan opslagruimte komt en geen ruimte heeft om een Micro-SD kaartje te plaatsen. Humax gaat er dus vanuit dat je weinig apps gaat gebruiken en zeker geen media naar de TV+ gaat downloaden.

Dit klinkt negatief, maar het is niet heel erg. In tegenstelling tot andere Android mediaplayers, koop je geen mediaplayer die echt open is. Die echt gericht is op het gebruik als, bijvoorbeeld, een mini gameconsole. Humax zorgt er voor dat er via de reguliere weg op te zetten is goed is afgestemd op de hardware van de TV+ H3. Dus in de beleving merkt je dit niet echt.

Behalve wanneer we naar de draadloze ondersteuning kijken. Die is echt matig. Niet alleen omdat de chipset nauwelijks gebruik kan maken van dual-band WiFi. Vooral omdat er in het kastje weinig ruimte blijkt voor echt goede antennetechniek. En er is gekozen voor een interne antenne. Gebruik dus gewoon een netwerkkabel voor een goede streaming ervaring.

Afstandsbediening

Voor een afstandsbediening voor een Android box is de meegeleverde afstandsbediening relatief simpel. Dit is ook het doel van Humax. Het besturingssysteem, maar ook alle apps zijn zo gemaakt dat ze optimaal gebruik maken van de afstandsbediening. Het gaat Humax hier echt om de beleving en dat is wat mij betreft helemaal gelukt.

Humax TV+ Afstandsbediening

Leuk detail is trouwens de Netflix knop. Onderdeel van de speciale licentie die Humax heeft gekregen. Met de knop lanceer je direct de Netflix app. Onder de vier gekleurde knoppen zijn andere snelkoppelingen in te stellen.

Het is ook mogelijk om de Humax TV+ H3 vanaf de smartphone te bedienen. Humax heeft hiervoor een speciale app gemaakt die te koppelen is.

Humax TV+ app koppelen

Netflix

En de aanwezigheid van Netflix is bijzonder. Als je Netflix in Full HD kunt laten streamen op jouw apparaat, dan is het op een smartphone of tablet van één van de grote merken. Of het is een Android TV installatie waar de app op draait. Nog nooit hebben wij dit meegemaakt op een Android box en zeker niet op Android 4.4.x. Humax heeft hier iets gedaan waar iedere Chinese fabrikant jaloers op is. Goed werk.

Android en andere apps

Er zitten twee app stores in de Android versie van Humax. Een Nederlandse app store met daarop alle nationale en regionale omroepen. Voor radio lijkt wat minder aandacht te zijn. De tweede app store is de internationale van Humax. Met daarin vooral Duitse TV apps en een hele berg yoga-achtige apps.

Qua voorgeïnstalleerde apps vinden we naast Netflix alleen YouTube en de eigen IP camera app. Humax verkoopt namelijk ook IP beveiligingscamera's. Een slimme combinatie dus.

Wil je zelf apps toevoegen, dan kan dit wel. Alleen niet via Google Play. Dat zit er heel nadrukkelijk niet op. Via de USB ingang kun je een USB stick met .apk bestanden plaatsen. Dit noemen we sideloaden. Hier moet je dus wel iets handiger voor zijn met Android, maar Humax heeft de deur bewust niet helemaal gesloten. Netjes.

Mocht je van plan zijn om Kodi toe te voegen, wees dan wel snel met het bemachtigen van de apk file. De nieuwste versie vereist minimaal Android 5 en dat staat voorlopig nog niet op deze box.

Qua Android UI heeft Humax ook echt haar best gedaan om zelf iets te maken dat goed werkt met de afstandsbediening. Wat wel opvalt is de inconsistentie van toetsenborden. Mogelijk uit de visie om het gemakkelijk te maken, heeft Humax een ABC toetsenbord aan het systeem toegevoegd. Voor iemand die met reguliere toetsenborden werkt is het dan echt even zoeken naar de letters. Daarnaast gebruiken apps als Netflix weer gewoon een qwerty toetsenbord. Hierdoor is de keuze van Humax om voor een 'gemakkelijk' ABC toetsenbord te gaan juist een verwarrende keuze geworden.

Toetsenbord

Gebruikservaring

De Humax TV+ H3 is duidelijk een andere box dan de reguliere Android boxen die we tegenkomen. Dat de chipset verouderd is merken we eigenlijk niet. De TV+ H3 reageert gewoon mooi vlot. Hier pluk je echt de vruchten van dat Humax niet iedere app in haar eigen app stores toelaat.

De apps die je via Humax download werken allemaal intuïtief samen met de afstandsbediening van Humax. Ook goed voor elkaar dus. Bovendien krijg je er een fijne optie bij om naar Netflix te kijken. Al moet je bij voorkeur wel even een netwerkkabeltje trekken. Het WiFi ontvangst is matig van kwaliteit. Dit door de combinatie van de chipset en een niet goed geoptimaliseerd antenne design.

Verder valt er eigenlijk weinig te klagen over het kastje. Het belangrijkste doel is toegankelijkheid en daarin is Humax zeker geslaagd. Iedereen kan met deze Android box overweg en daarmee richt Humax zich op die gebruikers voor wie een normale Android box al snel te ingewikkeld is.

Ga je eigen media afspelen op de Humax TV+ H3, dan maak je het jezelf ook niet gemakkelijk. Het kastje is echt voor streaming gemaakt en bevat daarvoor alle codecs. Bij eigen media zal je merken dat lang niet alle audio en video codecs aanwezig zijn. Natuurlijk is dit op te lossen onder Android, maar het zal je zeker wat meer moeite kosten.

Conclusie Humax TV+ H3

Het is de eerste Android mediaplayer van Humax die we voor ons hebben staan. Hij ziet er prachtig uit en de meegeleverde accessoires daardoor wat minder. Maar dat mag de pret niet drukken. Humax richt zich duidelijk niet op de reguliere gebruikers van Android boxen, maar sluit ze ook niet compleet buiten. Het probeert een mooie balans te vinden. Hoe dan ook, hij is gemakkelijk in gebruik en dat is wel het belangrijkste argument om voor deze Android box te kiezen. Zolang je voornamelijk gaat streamen. Ga je met eigen media werken en wil je meer doen met apps, dan zijn er betere opties. Al zijn ze misschien niet zo mooi en klein als dit kastje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments on “Review: Humax TV+ H3 (Android Mediaplayer)”

  1. leuk kastje en werkt goed, alleen 1 dingetje met die van mij.
    ik had hem terug gezet naar de fabriek instellingen en nu ben ik bijna alle pas en de NL store kwijt.
    die wordt niet terug gezet.
    nu even onderzoeken hoe ik hem er weer op krijg.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram