Review: Eminent TV Streamer EM7580 (Kodi Mediaplayer)

Tussen al het geweld rondom Android en Windows 10 mediaplayers, zijn er ook nog fabrikanten die het anders aanpakken. Zo ook het Nederlandse Eminent. Al jaren bouwen zij mediaplayers op basis van XBMC, nu Kodi. De Eminent TV Streamer EM7580 is de nieuwste generatie Kodi mediaplayers.

Natuurlijk kan ook dit systeem niet zonder een onderliggend besturingssysteem. In dit geval is dat niet het zware Android of nog zwaardere Windows 10. Eminent heeft gekozen voor OpenElec. OpenElec wordt vaker voor mediaplayers gebruikt omdat je zeer kosteneffectief met de hardware om kunt gaan. Het besturingssysteem vraagt zo weinig van de hardware dat het gros van de rekenkracht ook echt beschikbaar is voor Kodi.

Unboxing

In het doosje vinden we letterlijk alles om een vliegende start te maken. Van batterijen voor de afstandsbediening tot een HDMI kabel. Gewoon hoe het hoort.

Eerste gebruik

Wanneer je de Eminent TV Streamer EM7580 voor het eerst in gebruik neemt, neem OpenElec je meteen mee door de configuratie. Het belangrijkste is het instellen van WiFi, mits je geen UTP kabeltje gaat gebruiken om hem op internet aan te sluiten. UTP heeft altijd onze voorkeur.

Eenmaal voorzien van internet, stelt de mediaplayer je nog een belangrijke vraag. Wil je externe toegang geven tot de mediaplayer. Dit kan via SSH en Samba. Dat laatste zorgt ervoor dat je de mediaplayer in verkenner ziet. Belangrijk, hij stelt dan standaard wachtwoorden in. Wijzig deze wanneer je de Eminent TV Streamer EM7580 serieus in gebruik hebt genomen. Verwacht je dit niet te gebruiken, stel ze dan ook niet in. Daar wordt jouw streamer een stuk veiliger van ;-).

Dat was het eigenlijk wel. Je hebt nu een maagdelijke Kodi voor je neus die je kunt gaan inrichten. Hiervoor zijn de bekende repositories beschikbaar met zowel legale als illegale streaming plug-ins. Daarnaast kun je hem bijvoorbeeld met een server verbinden waar je jouw media op bewaart, andere skins installeren etc.

Kodi

Voor wie Kodi nog niet kent, dit is de nieuwe naam voor het oudere XBMC. Een mediaplayer die ooit werd ontwikkeld voor de eerste Xbox van Microsoft en daarna naar allerlei andere platformen is gebracht. Het systeem is al heel oud en heeft als voordeel dat er ontelbaar veel plug-ins verschenen zijn. Een ander voordeel is dat de belangrijkste instellingen voor het besturingssysteem ook allemaal vanuit Kodi gedaan kunnen worden. Er is dus een echte synergie tussen Kodi en OpenElec.

Ook de beschikbaarheid van updates is een groot voordeel met deze combinatie van software. Normaal ben je sterk afhankelijk van de maker van de box. Als dit een Android box is, valt de beschikbaarheid van updates veelal sterk tegen. Bij OpenElec lijkt de frequentie iets hoger te liggen. Mede door het open source karakter er achter. Bovendien loop je met Android boxen de kans dat je geen toekomstige versies van Kodi meer kunt draaien. Er komen nog steeds nieuwe boxen zoals de Humax TV+ op de markt die draaien op het sterk verouderde Android 4.4. Kodi verplicht vanaf de volgende versie minimaal Android 5. Als jouw Android box geen nieuwe Android krijgt, zal je dus nooit de nieuwe Kodi kunnen downloaden. Toch jammer van de hardware.

Afstandsbediening

Qua afstandsbediening komen we een model tegen dat we regelmatig bij mediaplayers vinden. De bovenkant heeft een beetje het effect van geborsteld metaal, maar het is allemaal plastic. Gelukkig is het een prima afstandsbediening, dus niets te klagen.

Eminent TV Streamer EM7580 Afstandsbediening

 

Specs

De Eminent TV Streamer EM7580 is gebouwd op een AMlogic 805 quad-core chipset met 1 GB aan werkgeheugen. Een chipset die we ook van verschillende Android boxen kennen. Daar presteert de chipset wat minder, mede door het zware OS. In deze mediaplayer van Eminent is daar eigenlijk weinig van te merken. Mits je niet gaat proberen 4K content af te spelen. Daarvoor is hij niet in de markt gezet en onze tests laten meteen merken waarom. Dat kan hij gewoon echt niet aan. We kunnen het Eminent dus niet kwalijk nemen dat 4K playback er niet in zit ;-). Voor 4K TV bezitters is de Eminent TV Streamer EM7580 dus geen logische keus.

De Eminent TV Streamer EM7580 beschikt over 8GB aan opslagruimte. Daarnaast kun je ook nog een micro-SD kaartje plaatsen en de nodige sticks en drives aansluiten op de drie USB 2.0 poorten. USB 2.0, is dat niet een beetje traag? Nee hoor. Zolang deze Eminent TV Streamer EM7580 geen 4K aan kan, heb je geen snellere verbinding nodig.

Qua draadloze connecties beschikt de Eminent TV Streamer EM7580 over dual-band WiFi met ondersteuning voor 802.11n. Geen ondersteuning voor het veel snellere 802.11ac dus en dat is jammer. ac verbindingen zijn doorgaans sneller en stabieler. Gelukkig kun je bij slecht bereik ook gewoon gebruik maken van een UTP kabel. De Eminent TV Streamer EM7580 bevat een gigabit aansluiting.

Gebruikservaring

Zoals eerder al aangegeven is de gebruikservaring ruk wanneer je de Eminent TV Streamer EM7580 forceert om met 4K content te laten werken. Laten we dit buiten beschouwing (hij is er ook niet voor gemaakt), is de Eminent TV Streamer EM7580 echt een lekkere vlotte mediaplayer. Met zowel ondersteuning voor h.264 (het meest populaire videoformaat op dit moment) en het nieuwe h.265. Met name dat laatste is erg fijn omdat smartphones als de Huawei Mate 9 al video’s in dit formaat produceren. Toch is h.265 (HEVC) vooral op 4K gericht, dus kijk uit met de bestanden die je deze TV streamer probeert te laten afspelen.

De Eminent TV Streamer EM7580 is ook goed in staat om automatisch te schakelen in de hoeveelheid frames per seconde die in de video zijn verwerkt. Een eigenschap van Kodi die niet op alle Android mediaplayers even lekker loopt. Qua geluid stuurt de mediaplayer netjes DTS en Dolby Digital uit. Andere audioformaten worden omgezet naar stereo.

Conclusie Eminent TV Streamer EM7580

De Eminent TV Streamer EM7580 is een budgetvriendelijke, snelle mediaplayer. Het is vooral de chipset die deze mediaplayer goedkoop maakt. Door gebruik te maken van OpenElec in plaats van Android blijkt dit geen enkel probleem. Hij reageert zeer snel. 4K zit er niet in. Deze is echt alleen gericht op Full HD, maar ook dan mis je eigenlijk niets. Tenzij je een high-end geluidsset hebt. Dan kan hij niet met alle audioformaten even lekker overweg waardoor je soms toch gewoon stereogeluid bij je film krijgt. Maar wat verwacht je? De Eminent TV Streamer EM7580 is echt een hele goedkope mediaplayer.

Beschikbaarheid

De Eminent TV Streamer EM7580 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker vlot
  • Ondersteuning voor h.264 en h.265 HEVC
  • Goede samenwerking tussen Kodi en OpenElec
  • Prima afstandsbediening

THE BAD

  • Op kleine puntjes mag het design nog wel aangepakt worden.
  • Ondersteuning voor audio mag wat breder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events