Review Adobe Premiere Elements

Al jaren zijn wij fan van de consumenten video en foto bewerkingssoftware van Adobe. In de ‘Elements’ editie is er bijna jaarlijks een update te verwachten van Premiere voor video en Photoshop voor foto bewerking. De bundelaanbieding met beide pakketten biedt veel waar voor het geld. Het is wel bij elke update de vraag of het de kosten voor een update rechtvaardigen. Eerst kijken we naar Premiere Elements 15.

Wie met videobewerken op een Windows machine wil beginnen heeft geen betere keuze dan Premiere Elements. Voor Mac gebruikers is iMovie een aardig pakket. Adobe levert de laatste jaren stevast ook een Mac versie die weliswaar enkel beschikbaar is in het Engels, Frans en Duits. Wie meer wil dan iMivie beidt en de stap naar Final Cut Pro X te groot of duur vindt, moet zeker eens naar dit Adobe alternatief kijken. Voor Windows en Mac is een gratis test versie op de Adbove site te downloaden.

Adobe Premiere is de professionele videobewerkingssoftware die op veel professionele werkplekken wordt gebruikt. De samenwerking met de andere Adobe producten maakt dat het een stabiele investering is voor de professional. De consumenten versie is in de kern dezelfde software, met echter een eenvoudiger interface en geintegreerde hulpmiddelen. Geavanceerde functies vloeien langzaam van de Pro versie naar de Elements versie. Bij de nieuwe release zijn er weer nieuwe functies die ons moeten verleiden tot een update.

elements-15-organizer-searchOrganiseren

Naast de software voor video, levert Adobe altijd een media organizer. In deze module zijn alle mediabestanden te rubriceren en nog sneller terug te vinden. In alle communicatie roemt Adobe de intelligentie om op woorden zoals ‘baby’ alle relevante media terug te vinden. Foto’s en video met een baby moeten zo snel gevonden zijn. Het is ons onduidelijk of het door de Engelse interface komt of doordat wij het op een Mac testen, maar de resultaten zijn erg mager. Nu moet het ook van het hart dat we de Organizer niet volledig hebben omarmt. Zowel op Windows als Mac moet je dan afscheid nemen van de manier hoe respectievelijk Microsoft en Apple liever jouw media ordenen. Er is geen halve keuze mogelijk. Wie blanco begint zal wellicht het makkelijk vinden om geheel Organizer te omarmen.

Importeren

De kracht van Adobe zit in de vele bestandformaten die het ondersteunt. Keer op keer merken wij dat met de standaard Windows en Mac software dat erg moderne camera’s niet compatibel zijn. Adobe loopt vaak voorop met de ondersteuning van nieuwe foto en videobestandsformaten. Dat wil niet zeggen dat Adobe alles importeert. De nieuwste 4K beelden uit een Mate 6 blijken niet in te lezen. DIt is opmerkelijk want wij kennen Premiere als een ware allesvreter. Waarschijnlijk zal Adobe binnenkort wel met een update komen.

adobe-premiere-elements-editor-3Interface

De Elements producten van Adobe zijn geschikt voor de prille beginner tot aan de professionele status. In de ‘Snelle’ is de interface bijzonder eenvoudig en is snel een filmp te bewerken. De gebruiker wordt geholpen van importeren tot afleveren op sociale media. Het is zelf mogelijk om de software automatisch een filmpje te laten generen. Wij zijn niet echt onder de indruk van het resultaat omdat het nog steeds zich niet kan meten met online diensten zoals Magisto.com. De effecten en stijl komen niet los van een hobby nivo. Leuk voor privé filmpjes voor wie geen hoge eisen stelt. Wij leven echter in zo’n visuele wereld dat veel kijkers al betere kwaliteit gewend zijn van de betere vlogger. Adobe heeft zonder twijfel superieure technologie, maar het artwork en de automatische effecten zijn niet verfijnd.
adobe-premiere-elements-editorWie de beginner modus verlaat komt echter in een videobewerkingspakket uit met diverse video en audio lagen en een bak aan effecten, titelmogelijkheden en digitale hulpjes. Wie een beetje een idee heeft van wat het resultaat moet worden, kan bijna alles maken in de Gids modus. Ook voor ons als ervaren video editors blijft deze modus bij elke update een verademing. Snel zijn nieuwe trucs te leren met een interactieve hulp. Zo hebben we een aantal indrukwekkende intro’s kunnen maken met de nieuwe titel mogelijkheden. Zorg wel dat je een goede internetverbinding hebt. Premiere Elements heeft namelijk veel functies waar een extra download voor nodig is. Het voordeel is dat de geïnstalleerde schijfruimte beperkt is en je alleen download wat je wilt gebruiken. Wij hadden wel bij effecten en titels een betere preview gewenst. Dat zal vast in de volgende versie weer beter zijn.
Wiw overigens een touch interface heeft, zal veel plezier aan deze nieuwe versie beleven. De belangrijkste elementen in de gebruikers interface zijn herrangschikt om bediening met een vinger trefzekerder te maken.

Nieuwe functies

De kracht van Premiere zit in het aantal formaten die het in kan lezen; de leercurve die erg kort kan zijn tot lang voor geavanceerd gebruik en de beeldbewerking. Slecht belicht materiaal is vaak nog redelijk goed bruikbaar te maken. Nieuw is de mogelijkheid om de waas bij landschap beelden te verminderen. Een nietszeggende witte lucht aan de horizon kan weer tot leven gebracht worden. Ook nieuw is de mogelijkheid om video collages te maken. Vrij gemakkelijk is te bepalen of de delen onafhankelijk of volgtijdelijk moeten spelen.
remixWij zijn het meest onder de indruk van de muziek remix functie. Vaak is muziek net te lang of te kort om onder een filmpje te plakken. Met de remix functie heb je als het ware een ingebouwde DJ die vrijwel het nummer goed laat beginnen en eindigen. Precies op de lengte van de video. Een nadeel is wel dat als je de video op de maat van de muziek hebt gesneden, je vaak na het midden wat moet aanpassen. Desalniettemin is dit echt een killer feature.
Adobe heeft de nieuwe Elements software geschikt gemaakt voor touchscreen bewerking. Voor wie dergelijke hardware heeft wellicht interessant. Wij kunnen niet wachten om dit op de nieuwe Surface Desktop te proberen.

Wensen

Ondanks de verbeteringen hebben we zeker nog wat wensen. Zo blijft het lastig om van meerde clips in één keer het volume aan te passen. Ook zou Adobe meer aandacht aan eenvoudige titels moeten besteden. Er zit werkelijk een hele kermis aan titel in de software, maar een grote verzameling simpele maar strakke ontwerpen ontbreekt. Het is duidelijk dat de software is afgestemd op de doorsnee Amerikaanse smaak. Een Europese of Dutch Design make-over van de titels zou geen kwaad kunnen. Het blijft natuurlijk wel een kwestie van smaak. Net zoals de resultaten van de automatische film generator.

Conclusie

Wij houden van Adobe Premiere Elements en raden de software zowel Mac als Windows gebruikers aan. Wie een eerdere versie heeft moet de trial software downloaden om zelf te bepalen of de update het bedrag waard is. Om de twee versies updaten is ons advies voor wie op de kleintjes moet letten.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • alles vreter qua codecs
  • gemakkelijk en compleet
  • Windows en Mac
  • nieuwe audio remix functie
  • ondersteuning touch schermen

THE BAD

  • Mac versie Engelstalig
  • meegeleverd artwork kan beter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.