Picture of Bas
Bas

Review: Falk 24CM Bakpan Signatuur Reeks

Bas beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Design
  • Materiaal
  • Kookgenot

THE BAD

Zoals de trouwe lezer ongetwijfeld weet zijn wij hier bij Gadgetgear gek op lekker eten. En in onze zoektocht naar de perfecte pan, kwamen we deze keer uit bij Falk Culinair. Falk uit name van hun eigenaar Jan van Achter was erg enthousiast over deze zoektocht en stuurde direct hun bakpan uit de Signatuur reeks op.

Unboxing

Aangezien de pan rechtstreeks van de fabriek geleverd werd  was deze verpakt in het bekende bubbeltjes plastic. Samen verpakt met een keurige brochure, schoonmaakmiddel en een milde schuurspons was het behoorlijk compleet. Hoe de retailverpakking er uit ziet is dus niet bekent. Het eerste wat opvalt aan de Falk pan is de schoonheid, de pan is mooi in al zijn eenvoud.  De koperen buitenkant gecombineerd met de zilverkleurige binnenkant maken het een lust voor het oog. Het vastgeklonken handvat glimt je tegemoet.

Materiaal

De Falk bankpan is gemaakt van een bijzonder materiaal namelijk Falk bimetaal een uitvinding van de fabriek zelf. De koperen buitenlaag wordt verankerd aan een flinterdunne laag Inox. Dit gebeurt door de lagen te persen met een kracht van 850 ton/CM2 . De voordelen van koper in de gastronomie zijn al eeuwenlang bekent, het geleid warmte zeer goed en evenredig. De bakpan is derhalve snel en gelijkmatig warm. Het nadeel van koper is de onderhoudsgevoeligheid. Falk heeft dit ondervangen door de Inox binnenlaag die vrij is van slijtage en oxidatie. De buitenlaag is mat afgewerkt en vraagt niet meer als een periodieke poetsbeurt met een schuursponsje.  Hieronder is te zien hoe de pannen van Falk gefabriceerd worden.  De pan werkt op alle hittebronnen alleen is er voor inductie een aparte gietijzeren plaat nodig.  Uiteraard is de pan ook bruikbaar in de oven, let wel het handvat word wel heet dan.

Eerste gebruik

Na het uitpakken is het natuurlijk tijd om de pan in werking te stellen. Het is belangrijk om voor het eerste gebruik de pan in te smeren met een olie. In mijn geval was dit een olijfolie, hierna de pan op het vuur gezet om warm te laten worden. Als de pan daarna is teruggekoeld en schoongemaakt is deze klaar voor gebruik. Falk had mij de tip meegegeven om maar 50% van de gebruikelijke warmtebron te gebruiken in verband met de goede geleiding van koper. Dit bleek inderdaad een goede tip de pan kwam snel op gebruikstemperatuur. De slachtoffers van vandaag waren een aantal zeer smakelijk Rib-Eyes. Direct na aanraking met de pan worden deze door de goede temperatuur dichtgeschroeid.  Op die wijze blijft het vlees sappig en smelt het op de tong. De Falk voelt zeer goed aan bij het koken. De pan is voldoende zwaar en geeft elke keer een gevoel van kwaliteit. De Rib-Eyes worden zeer gelijkmatig aangebakken en behouden hun malsheid.  Aanbranden is door de relatief lage input geen issue, tenzij je echt niet oplet.

Schoonmaken en onderhoud

Het schoonmaken van de pan is eenvoudig. Het gebruik van een schuursponsje is aan te raden en de pan is dan ook snel weer keurig schoon. Periodiek onderhoud betreft de koperen buitenkant en kan gedaan worden met een schuurspons en vlekken verwijderaar voor metalen. Uiteraard heeft het niet de voorkeur zo een pronkstuk door de vaatwasser te laten reinigen. Vreemd genoeg schenkt het een vorm van genoegen deze pan met de hand af te wassen.  Ook bij langduriger gebruik is het schoonmaken een fluitje van een cent. Er blijven geen lelijke vlekken achter op het bakoppervlak.

Conclusie

Eigenlijk zijn goede pannen een must, eten goed bereiden is een kunst en een bijna dagelijkse aangelegenheid. En waarom zou je hierop besparen?  Falk levert een fantastisch product, welke er prachtig uitziet en ook nog eens presteert. De Falk Bakpan is een waardevolle toevoeging aan elke keuken. Deze reviewer is in ieder geval erg enthousiast en raad deze prachtige pan van harte aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.