Consumentenbond: De airfryer van Princess is gevaarlijk

Zoals Oxboard als merk de naam voor hoverboards lijkt te zijn geworden, is Airfryer dit voor de heteluchtfrituur. En dat is eigenlijk een beetje jammer voor Philips. De helft van de door de consumentenbond geteste ‘airfryers’ zijn onder de maat, maar blijkbaar gaat het toch vooral om andere merken.

Bij de consumentenbond hebben ze 22 modellen getest. Daarbij vielen 11 modellen negatief op. Die presteerden ondermaats. Bovendien worden twee modellen van Princess simpelweg afgeraden omdat ze gevaarlijk zijn.

Dit laatste is een interessante conclusie. In de pers kom je nauwelijks Princess reviews tegen. Het Nederlandse merk werkt simpelweg niet mee aan onafhankelijke reviews. Daardoor kunnen publicaties de apparaten van Princess alleen beoordelen door ze aan te kopen. En doordat jullie, beste lezers, te weinig op advertenties klikken, is dit voor publicaties als de onze simpelweg onmogelijk. Als dit onderzoeksresultaat van De Consumentenbond representatief is voor de rest van het assortiment, is dit nieuws uiteraard zorgwekkend.

De reden dat de Consumentenbond zo negatief is, heeft onder anderen te maken met de Princess Aerofryer XL. Die houdt de temperatuur niet onder controle. De deksel bereikt hierdoor een temperatuur van ruim 100 graden. Bij de Princess Aerofryer XXL brandde zelfs een deel van de elektronica door. Brandgevaarlijk dus. Overigens heeft Princess laten weten dat dezelfde modellen eerder door Radar als beste werden beoordeeld. Echter ging dat om een ander model. Iets met appels en peren…

Philips, bedenker van de AirFryer, gaat er met de hoofdprijs vandoor. De Philips Avance HD9240 Airfryer XL komt als beste uit de test. De beste koop blijkt de Tristar FR-6990 Crispy fryer. Overigens ook een Nederlands merk dat niet wenst deel te nemen aan onafhankelijke tests.

De Consumentenbond deed nog een interessante vondst. Zo bleek de AirFryer friet van Aviko 0,50 duurder en voor die meerprijs vooral veel meer zout te bevatten. Drie keer meer dan de ovenfrites van Aviko.

Via nu.nl.

Update 27-12-2016 – Inmiddels hebben we Princess gesproken. Hoewel de naamgeving bij de test van Radar afwijkt, gaat het om dezelfde Princess Aerofryer XL. Bij Radar zijn geen klachten geweest over de temperatuurproblemen, al was het geen test over de technische bouw van het apparaat.

Voor wat betreft de Princess Aerofryer XXL geeft Princess aan in gesprek te zijn met de Consumentenbond. Wat is doorgebrand is de thermische zekering en die heeft daarmee keurig haar werk gedaan. De reden dat deze doorbrandde is omdat de machine tijdens de test te dicht op een muur is geplaatst waardoor het koelsysteem de hitte niet kwijt kon. Vanuit de consumentenbond is hier nog niet op gereageerd.

18 reacties

 1. Heb al 2 jaar een Philips Viva HD9220/20 airfryer en het ding is niet meer uit het huis te denken.
  Het is soms wel even experimenteren om goede resultaten te krijgen (kleur is soms moeilijk vanwege een gebrek aan olie) maar de smaak is er niet minder om.
  Ik zou niet anders meer willen.
  Enige wat ik zou veranderen is een grotere versie kopen mocht deze kapot gaan 🙂

 2. Wij hebben al bijna een jaar een Princess Aerofryer XL en wij gebruiken ‘m regelmatig. Er hebben zich nog nooit problemen voorgedaan, nooit heb ik brandlucht geroken of is het apparaat te heet geworden. Hij doet prima zijn werk en de frietjes die eruit komen smaken heerlijk! Wellicht heeft de Consumentenbond een maandagochtendmodel getest…

 3. Kijk eens op de facebookpagina van de Princess Aerofryer… ze branden allemaal door. Stuk voor stuk… de onze is 5 dagen meegegaan. En nee, hij stond niet dicht op de muur omdat we van alle problemen inmiddels afwisten hielden we hier extra rekening mee. Er staat zelfs een foto van een XXL met weggesmolten achterkant. Dat apparaat is absoluut brandgevaarlijk! Blijf er in ieder geval bij als u hem gebruikt!!! Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 4. De Princess klachten gaan voornamelijk over de xxl, niet over de xl variant, deze word door iedereen op de Facebookpagina met veel plezier gebruikt.
  De xxl schijnt de printplaat te heet te worden en weg te smelten.
  Op de site zijn alle klachten verwijderd door de beheerder. Dit omdat de pagina was om recepten te delen en geen klachtenpagina over de Princess xxl…….het regende ook klachten met allemaal dezelfde problematiek.
  Princess zou hier toch eens serieus iets mee moeten doen.

 5. Wij ook pas een Princess XXL gekocht. 5x gebruikt en daarna deed hij niet meer. Lijkt op kapotte zekering. Gekocht bij de Blokker.nl .Moet deze nog op de hoogte stellen, maar was eerst aan het zoeken of anderen ook deze ervaring hadden. Miskoop voor ons.

 6. Princess XXL gekocht bij kijkshop en inderdaad na 6 keer gebruik geen voeding meer. Keurig opgelost via Kijkshop en binnen 3 weken werd een nieuwe geleverd. Wat denk je….na 5 keer gebruik is ook deze door gebrand.
  Ben er klaar mee!!

 7. De Airfryer is ontzettend moeilijk schoon te maken, want je kunt daar niet bij komen waar veel vet en vuil zit. Ook het mandje van ijzer na schoonmaken blijven de haren van de spons achter. Komt later bij bakken in je voedsel terecht. Is dus niet gezond. Bepaalde voedselproducten worden helaas niet allemaal gaar in de airfryer.

 8. Het teflon ofwel de baklaag in het bak mandje laat los, na 5 x gebruik. Verder werkt hij goed, echter zoeken wij het onderdeel ( bak mandje ) nieuw maar dit is niet te vinden op imternet, het lijkt ons niet zo gezond om friet te eten met zwarte resten van de baklaag er op.

  Hebben andere dit ook?

 9. Mijnheer/Mevrouw,

  Ik heb ongeveer 4 maanden een Airfryer Princess gekocht bij Marskramer.Ik vraag me af, of die gevaarlijk is. Dat heb ik gehoord van anderen .Daar heb ik geen probleem mee en ik beval goed. Helaas kan ik niet naar U bellen en graag hoor ik van U.

  Met vriendelijk groet: Tinie Beerepoot-Vogelaar.

 10. We hebben bijna 3 jaar een Princess Aerofryer XL ingebruik, wordt bijna dagelijks gebruik zonder problem.
  sinds paar weken werkt de air fan niet en soms dan weer wel ( door op te tikken ), ik heb de printplaat binnen op nieuw soldeerd waar weinig sodeertin op zat en nu werkt prima weer.

 11. Wij hebben sinds 16-11-2016 een Princess XXL tot nu (31-03-2019) met genoegen gebruikt. Op 01-04-2019 (geen grapje) deed hij ineens helemaal niets meer. Waarschijnlijk de printplaat doorgebrand. De garantie natuurlijk verlopen. We zullen zien of Princess hieraan nog iets kan doen. Anders toch maar overstappen op een ander merk als ik de meldingen over Princess XXL zo lees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.