Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Philips Airfryer XL met 4.5 sterren.

The Good
  • gemak
  • veilig
  • weinig geur
  • gezonder
The Bad
  • duurt soms wat lang
  • enkele producten lukt niet


In 2010 stonden we op de IFA bij de geboorte van de Airfryer. Als Gadgetman mocht ik persoonlijk mijn enthousiasme uiten. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en is er de XL versie van de Airfryer. Vetloos hete lucht frituren is inmiddels al breed geaccepteerd. Ik moest er even op wachten, maar heb nu ook de echte Airfry ervaring in de praktijk opgedaan. Bijna een schot in de roos!

Philips Avance Airfryer XL HR7778Airfryer is de merknaam van Philips voor hete lucht frituren. Zonder pan vet, maar met enkel hete lucht in een speciaal apparaat en soms een eetlepel olie. Philips promoot vooral het gezonde aspect. Het mag duidelijk zijn dat frietjes, kroketten en bitterballen minder vet bevatten als ze uit de hete lucht komen in plaats van een zwembad met olie. In het gebruik zijn er echter meer voordelen. Allereerst is er minder frituur lucht. De pan wordt heet, maar is vrij snel na gebruik afgekoeld en op te bergen. De pan en het netje is makkelijk te reinigen. Kortom de frituur eenheid blijft langer schoon en wordt geen vetbak zoals met het oude pannetje of de elektrische friteuse. Een extra prettige bijkomstigheid is dat er geen bak met vet staat. De kans op ongelukken is nihil. Wel zo’n prettig gevoel en zeker als je kinderen hebt rondlopen.

airfryer displayDe Airfryer XL kan een normale hoeveelheid frituur spullen bereiden. Net als met traditioneel frituren heeft niet elk product dezelfde frituurtijd. In de praktijk luistert het echter niet zo nauw en hebben we vaak verschillende producten tegelijkertijd kunnen bereiden. De Airfryer kan meer dan frituur producten bereiden, maar dat hebben we niet getest. Ook het bakken hebben we (nog) niet geprobeerd. De belangrijkste test was of het gewoon frituren kan vervangen. Bij de eerste frietjes was het gehele testteam al overtuigd. Nog niet eerder smaakten de frietjes zo lekker krokant en zonder vettig spijt gevoel. Vol overmoed hebben we direct andere producten geprobeerd en werd het duidelijk dat niet alles zo maar in de Airfryer kan. Vooral frikandellen en goulashkroketten die normaal in het vet moeten baden zijn niet lekker uit de Airfryer.

airfryer-IMG_4577-alfaEen bezoek aan het vriesvak maakt duidelijk dat Mora en Kwekkeboom de Airfryer gebruiker als doelgroep in het vizier hebben. Of dat eigen initiatief is of gesponsord is door Philips is niet duidelijk. Hun verpakkingen geven duidelijk aan of producten geschikt zijn voor de Airfryer met een handig icoontje. Beknopt staat de temperatuur en bereidingstijd aangegeven. Dat is ook het enige wat je in moet stellen op het fraaie display. Met een tas vol Airfryer diepvries producten verlaten we de supermarkt.

Drie weken hebben we diverse diepvriesproducten in de Airfryer bereid. Eigenlijk smaakt alles met een Airfryer aanduiding prima en vaak zelfs lekkerder dan de vette versie. Vooral de Kwekkeboom kroketten en de normaalste frieten smaken top. Een lekkere goulashkroket of frikandel hebben we niet gevonden. Blijkbaar doet het vet iets met de korst wat de Airfryer niet kan benaderen.

airfryer-IMG_4581-alfaDe elektrische friteuse staat in de schuur stof te happen. Het gemak en de prima smaak van de meeste diepvries producten, zorgde voor de pensionering van de design vetbak. Zoals de elektrische friteuse de gasfornuispan heeft verdrongen, zo zal de Airfryer elke pan met vet uiteindelijk met pensioen sturen. Er zijn maar twee redenen om aan de oude vet methode vast te houden; haast en de wens bepaalde producten te frituren die de Airfryer (nog) niet aan kan. Airfryen duurt iets langer dan traditioneel frituren. Philips heeft dan wel de Rapid-Air technologie, maar wanneer de Double-Rapid-Air technologie is uitgevonden zullen ook de haastigen onder ons tevreden zijn. Voor de massa is de Airfryer een stap in kwaliteit vergelijkbaar met wat Senseo voor koffiedrap heeft betekend.

Conclusie
Wie overschakelt op een Airfryer zal zich snel afvragen waarom je dat niet eerder hebt gedaan. Gemak, veiligheid, smaak en minder ongezond zijn de redenen om over te stappen. Voor wie de aanschafprijs geen probleem is, zal geen spijt krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.