Logo GadgetGear.nl
Shark NeverChange HP150EU
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Shark NeverChange Air Purifier (bijna) zonder filters (HP150EU)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Shark HP150EU met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm gemakkelijk in gebruik
  • Lekker compact
  • Mooi stil
  • Weinig onderhoud aan de filters

THE BAD

  • Een geurpod op een luchtreiniger plaatsen is werkverschaffing

Het is een prachtig stukje vormgeving, maar toch ook wel een tikkeltje raar. De Shark Air NeverChange Purifier HP150EU reinigt de lucht, om er met een geurpod weer een luchtje aan toe te voegen. En hoewel op de doos in grote letters staat dat je geen filters hoeft te wisselen, staat er meteen onder dat je toch om de vijf jaar aan een nieuwe filterset toe bent. Toch blijkt het een wel heel praktische luchtreiniger.

Ontwerp

De Shark NeverChange Air Purifier heeft een pijpvormig ontwerp meegekregen. Onder de traditionele luchtreinigermerken uit Azië zien we vooral blokvormige luchtreinigers omdat daar vlakke filters in kunnen. Hier zit een set ronde filters in.

In eerste oogopslag lijkt de machine met twee grote, ronde displays te komen. Dat klopt bijna. De cirkel voorop bevat de informatie. De cirkel bovenop is echter de bediening. Wanneer het vrij licht is in de ruimte, zijn de LED’s achter het display en de touchknoppen niet altijd fel genoeg om ze goed uit te kunnen lezen.

Wanneer je de blauwe ring ziet, weet je dat de lucht schoon is. Dat duurde wel een paar uur op ons kantoortje. We begonnen in het rood. Niet raar, want we hebben een erg oude airco unit zonder filter in de ruimte hangen. Eenmaal aan hebben we de machine op de auto stand gezet. Daarin kan hij zelf regelen hoe hard hij gaat op basis van de luchtverontreiniging die hij meet. Shark noemt dit jaar Clean Sense IQ technologie. Dat is ook wel een beetje wat we verwachten van de unit. Sinds die tijd zien we overdag de luchtkwaliteit niet lager dan 96% worden. Hij staat ook echt dag en nacht aan op kantoor.

Shark NeverChange HP150EU

Airflow

Waar Dyson de schone lucht naar voren duwt, duwt Shark de schone lucht juist omhoog. Hierdoor bouwt hij een overdruk op bovenin de ruimte, waardoor vieze lucht omlaag wordt gedrukt. Die vieze lucht wordt dan weer door de filters getrokken. Zo blijft de machine de lucht reinigen. Doordat er bij de inname van lucht gemeten wordt op luchtkwaliteit, kan de machine automatisch regelen hoe hard hij aan het zuiveren moet. En dat lees je dan weer af van het grote display. De machine is gemaakt voor ruimtes tot 60 vierkante meter. De sensoren in de luchtreiniger zijn in staat om fijnstof (PM1), roet (PM2.5), PM10 (stof en pollen) en grotere deeltjes te herkennen in de luchtstroom.

Shark NeverChange HP150EU

NeverChange Filter

Het Neverchange Filter is niet een filter dat je nooit hoeft te verwisselen. Je verwisselt het filter eens in de vijf jaar. Aan de buitenkant zitten echter twee grove stoffilters welke je zelf gemakkelijk schoon kunt vegen. Slim, want op mijn Dyson filters zitten altijd veel grove stofdeeltjes die de filters snel kunnen verstoppen. Dus never is niet echt never ever, maar wel veel minder filtervervangingen dan bij andere merken. Dat is goedkoper en duurzamer.

De filtercombinatie is goed voor het filteren van stof op HEPA-niveau. Er zit een actief koolstoffilter in om geurtjes weg te filteren. Er zit een huisdier allergenen filter in en de voorfilters waar ik het zojuist over had.

Shark NeverChange HP150EU

De geurpod

En dan het bizarre verhaal. Je moet iets hebben om een bepaald segment gebruikers extra blij te kunnen maken. In dit geval de liefhebbers van een geurtje in huis. De Shark NeverChange Air Purifier is de eerste luchtreiniger die wij zien, met een geurpod erin. Je leest het goed. De schone lucht wordt voorzien van een chemisch geurtje. Okay, het ruikt lekker en er is volop te kiezen. Maar waarom zou je de schone luchtstroom verontreinigen? Dat klinkt echt heel erg als werkverschaffing voor de luchtreiniger.

Shark NeverChange HP150EU

Maar, voor de liefhebbers is het natuurlijk fantastisch. En je kunt zelf kiezen hoe sterk de geur uit de pod komt.

Conclusie Shark NeverChange Air Purifier

De Shark NeverChange Air Purifier is een eenvoudig te gebruiken luchtreiniger. Je krijgt er geen afstandsbediening bij en geen app. De machine kan echt prima voor zichzelf beslissingen maken en je kunt zelf altijd nog ingrijpen via het zwarte bedieningspaneel aan de bovenkant. Hoewel ‘Shark’ geen echt eigen designstijl heeft zoals bijvoorbeeld een Dyson of Bosch, ziet deze luchtreiniger er wel lekker strak en praktisch uit. Dat je weinig zorgen hebt over het verwisselen van filters is ook een goede, duurzame gedachte. Er zijn veel geavanceerdere modellen in de markt, maar de Shark NeverChange Air Purifier koop je vooral als je iets wilt hebben dat weinig omkijken nodig heeft en er netjes uit moet zien. De geurpod blijft een bijzonder verhaal…

Shark NeverChange HP150EU

Shark NeverChange kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.