Le Creuset Ronde Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Le Creuset Ronde Braad/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goede antiaanbakeigenschappen
  • Iconisch design
  • Geschikt voor alle hittebronnen
  • Gemakkelijk schoon te maken

THE BAD

De pan waar we vandaag over schrijven is geen super nieuwe pan. Het ontwerp is iconisch voor het merk Le Creuset. Technische aanpassingen zijn er ongetwijfeld wel geweest. De pan van vandaag is geschikt voor alle hittebronnen. Wij hebben de Ronde Le Creuset Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer getest.

Unboxing

In de doos van de Ronde Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer vinden we natuurlijk de pan. Goed verpakt zodat de pan en deksel niet beschadigen tijdens transport. Daarnaast vinden we een dikke handleiding in alle talen in de doos.

Koken in gietijzer

Le Creuset is geen merk dat flinterdunne pannetjes op de markt brengt. Dan weten we al. Wat ze maken is solide. Zo ook de pan die ik de afgelopen weken volop heb gebruikt. Het is de Ronde Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer. Natuurlijk in de kleur kersenrood. De kleur waar we het merk en de iconische pan allemaal van kennen. Hij is in vele andere kleuren verkrijgbaar, maar geen enkele is zo herkenbaar als deze. De eerste gietijzeren pan rolde in 1925 in Frankrijk al van de band.

Leuk detail is dat elke gietijzeren pan van Le Creuset nog steeds een stuk handwerk is. Iedere pan krijgt een eigen mal van zand en dit lijdt automatisch tot piepkleine afwijkingen. Iedere Ronde Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer is dus uniek. Le Creuset heeft haar naam ook te danken aan het gebruikte proces. De ketels met gietijzer waarmee de zandvormen worden gevuld, worden ‘Creuset’ genoemd. Er zijn nog meer handmatige handelingen dan alleen deze die ervoor zorgen dat iedere pan uniek is. Tegelijkertijd heeft Le Creuset meerdere testpunten in het productieproces om zeker te zijn dat iedere pan aan alle eigenschappen van de lijn voldoet.

En koken in gietijzer is toch net even anders dan koken in een pan met een telfon laag (Les Forgeés) of een reguliere RVS kookpan. Dat begint al met het gewicht. De Ronde Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer is een zware pan met een zware deksel. Dit geeft de pan veel meer stabiliteit op de warmtebron wanneer je er bijvoorbeeld met een staafmixer of garde in werkt.

Een andere positieve eigenschap is dat gietijzer zeer temperatuurvast is. Staat de pan op tafel, zal deze lekker lang warm blijven. Het werkt ook de andere kant op. De pan kan de koelkast in om koude gerechten langer koel te houden wanneer deze ter tafel gaan. Hij kan zelfs de vriezer in.

Emaillen

De Ronde Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer heeft geen teflon antiaanbaklaag. De binnen- en buitenkant zijn voorzien van een laag emaillen. Emaillen kennen we ook als glazuur. Wanneer we het glazuur noemen zit het om aardewerk. Wanneer het op metaal wordt gedaan, emaillen.

Emaillen heeft belangrijke, positieve eigenschappen. Dit begint bij de hygiëne. Emaillen is namelijk extreem glad. Hierdoor zijn voedselresten goed te verwijderen. Bovendien kan het heel goed verhit worden zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen en is het zeer sterk. Het materiaal is dan ook superieur aan teflon, maar het is ook relatief duur. Het materiaal is zo sterk dat Le Creuset zelfs levenslange garantie bij normaal gebruik geeft.

Qua sterkte raadt Le Creuset het toch aan om siliconen kloppers, lepels etc te gebruiken. Dit omdat het tikken van metaal tegen het emaillen de laag zou kunnen beschadigen. Om die reden mag je er ook met een handmixer niet in. Kijk ook uit bij het gebruik van staafmixers (bijvoorbeeld bij de bereiding van soepen). Wanneer de staafmixer een plastic afscherming om het mes heeft, mag je van mij er van uitgaan dat dit geen enkel probleem is.

De emaillen laag maakt de pan ook zeer geschikt voor langzame bereidingen. Mooie stoofgerechten die je eens per uur omroert en waar je dan geen aanbaksel bij wilt vinden. Hier zou ik zelf geen RVS pan meer voor willen gebruiken. Bovendien heeft emaillen niet te leiden wanneer je zuren gebruikt. Bijvoorbeeld bij het marineren van vlees in de pan zelf. Handig! Bedenk wel dat vetvrij koken er niet in zit. Je moet altijd een vorm van vet gebruiken om aanbakken te voorkomen. Dit is het enige punt waarop een goede teflon pan het toch van emaillen kan winnen.

Wij gebruiken een inductie kookplaat en dan is er wel een kleine waarschuwing vanuit Le Creuset. Wanneer de pan schuift, schuiven twee extreem harde soorten glas over elkaar heen en dat kan krassen geven. De pan moet dus altijd verzet worden op de kookplaat. Maar eigenlijk valt het nooit te adviseren om pannen over een kookplaat te schuiven.

Le Creuset kent qua binnenzijde twee verschillende afwerkingen. Het gladde emaillen dat je bij onze testpan ziet, maar ook gesatineerd zwart. Dit laatste hebben we geen ervaring mee.

Ovengebruik

Er zijn verschillende series gietijzeren pannen van Le Creuset, herkenbaar aan de knop bovenop. De versie die wij hebben getest heeft een RVS dop. Dit geeft aan dat er bij ovengebruik geen bovengrens is voor de temperatuur waarop de oven is ingesteld. Wel moet de pan altijd op een rooster, dus nooit op de bodem van de oven staan. Je wilt immers dat ook de onderkant van de pan effectief verhit kan worden.

Gebruikservaring

Natuurlijk hebben we al diverse maaltijden in de Ronde Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer bereidt. De foto’s laten je een prachtige pompoensoep zien. De positieve eigenschappen van emaillen zijn vrijwel meteen zichtbaar. Met een beetje vet bakt de pan niet aan. Zelfs niet wanneer ik de soep veel te lang laat inkoken (oeps). De laag beschermt het materiaal netjes.

Waar je wel op moet letten is dat de handvatten van de pan zeer warm kunnen worden. Die maken qua ontwerp duidelijk onderdeel uit van de pan en de hitte wordt er dan ook keurig op over gebracht. Gebruik dus altijd een pannenlap wanneer je de handvatten gebruikt.

Reiniging

Wanneer ik (opzettelijk) het een en ander laat aanbakken, komt dit gewoon goed los van de emaillen laag. Met een handafwas is de pan in no-time weer netjes voor het volgende gebruik. Gelukkig kan de Ronde Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer ook gewoon de vaatwasser in. Le Creuset waarschuwt wel dat de emaillen afwerking daardoor haar glans kan verliezen. Hoe dan ook, ben ik erg tevreden over het resultaat. Over het algemeen komt de Ronde Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer schoner uit de vaatwasser dan de standaard RVS pan.

Conclusie Le Creuset Ronde Braad/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer

Nog een klein decennium wachten en de gietijzeren pan van Le Creuset tikt de 100 jaar aan. In onze test blijkt dat de Le Creuset Ronde Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer letterlijk ijzersterk is en zeer prettig kookt en zelfs koelt. De pannen zijn niet goedkoop, maar ik kan me niet voorstellen dat je er ooit één zal verslijten.

Beschikbaarheid

De Le Creuset Ronde Braad-/Stoofpan in Geëmailleerd Gietijzer is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

het-innovatieve-huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.