Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Le Creuset Les Forgeés (Set met 3 Stuks)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Erg goede antiaanbaklaag
  • Antiaanbaklaag ook aan de buitenkant
  • Ook bruikbaar zonder vetten
  • Slimme tuiten op de steelpan
  • Extra handvat op de Sauteerpan
  • Houden warmte lang vast
  • Vaatwasserbestendig

THE BAD

De Les Forgeés lijn van Le Creuset bestaat uit een serie pannen met een antiaanbaklaag die volledig rondom loopt. Wie het afgelopen seizoen een beetje heeft opgelet tijdens Master Chef kwam deze Le Creuset Les Forgeés pannen al regelmatig tegen. Met de Set met 3 Stuks Les Forgeés maak je in één klap een sterke start in de keuken.

Unboxing

De Set met 3 Stuks Les Forgeés bestaat uit drie verschillende pannen uit de Les Forgeés serie. Het gaat om een 16 CM steelpan, een 24 CM koekenpan en een 26 CM sauteerpan. Een prachtige combinatie om mee te starten. Naast de pannen, bevat de doos ook een handleiding voor de pannen.

Warmtebronnen

De Set met 3 Stuks Les Forgeés is geschikt voor alle warmtebronnen. Je kunt ze dus gebruiken op alle warmtebronnen. We hebben de pannen in onze oude keuken op gas gebruikt en zijn met een tussenpauze van drie maanden overgegaan op inductie. Er was geen spraken van vervorming, maar de periode op gas was te kort om hier iets definitiefs over te zeggen.

Tijdens het gebruik van de Le Creuset Les Forgeés op onze inductieplaat bemerkten we dat er wat geluid van de pannen kwam. Le Creuset geeft in de handleiding al keurig aan dat we niets te vrezen hebben. Het hoort erbij en heeft geen negatief effect op de pan.

De Le Creuset Les Forgeés pannen mogen ook de oven in en zelfs onder de grill. De pannen mogen op maximaal 260 graden worden gebruikt in een oven. Denk er wel aan dat de handvatten dan ook heet worden. Op reguliere warmtebronnen worden de stelen niet warm. Let wel op wanneer je een glazen Le Creuset deksel bij deze pannen koopt. Die mogen maar tot 220 graden de oven in.

Antiaanbaklaag rondom de Les Forgeés

De Les Forgeés serie valt op doordat deze rondom een antiaanbaklaag bevat. Overal behalve onderop waar het metaal contact maakt met de vlam. Dit ziet er niet alleen stoer uit, het heeft ook een belangrijk voordeel. Eten dat aankoekt aan de buitenkant van de pan komt gemakkelijk los. Zeker wanneer je de pannen in een sopje reinigt is dit wel een voordeel.

nfd

 

De antiaanbaklaag van de Les Forgeés is vrij van PFOS, perfluoroctaanzuur. Deze opmerking in de handleiding en de beperking voor gebruik tot 260 graden laat ons weten dat Le Creuset teflon heeft verwerkt in de antiaanbaklaag. Wees dus voorzichtig met metalen gereedschappen. Wij gebruiken vooral de siliconen gereedschappen van Le Creuset zelf. Wees overigens niet bang dat je ziek wordt wanneer je wel krasjes in de pan krijgt, of stukjes loslaten. Deze zijn zover ons bekend niet kankerverwekkend.

Eerste gebruik en onderhoud

Net als andere antiaanbakpannen, heeft de Les Forgeés wat onderhoud nodig. Voor het eerste gebruik wrijf je de pannen even in met wat olie. Zonnebloemolie, olijfolie, het maakt allemaal niet uit. Als het maar plantaardig is. Hierna even afspoelen en je bent klaar voor gebruik. Zo nu en dan moet je dit overigens wel even herhalen. Zo hou je de anti-aanbaklaag flexibel. Overigens hoeft dit alleen aan de binnenkant van de pan.

Niet onbelangrijk, wat wij antiaanbak noemen is wat de Vlamingen antikleef noemen. Zij hebben gelijk. Je kunt wel degelijk voedsel laten aanbranden. De laag zorgt er alleen voor dat het er weeg gemakkelijk uit komt. Denk dus niet dat jouw biefstuk onsterfelijk is wanneer deze in een Les Forgeés pan ligt ;-).

Wanneer je de pannen van deze Le Creuset set op elkaar stapelt, loop je het risico op krassen. Wees verstandig en haal even viltlappen bij de kookzaak om ze te beschermen, of leg er simpelweg één van de mooie Le Creuset pannenonderzetters tussen. Het zijn dure pannen dus daar moet je gewoon een beetje zuinig op zijn.

Volledig vetvrij bakken

Het blijkt gewoon mogelijk om compleet zonder vetten te koken met de Le Creuset Les Forgeés pannen. Laat de pan wel eerst even door en door warm worden op 50% van de kracht die jouw gasfornuis of kookplaat kan leveren. Leg je dan jouw vlees in de pan, schroeit dit meteen dicht en zal het zichzelf netjes beschermen. De antiaanbaklaag doet nu optimaal haar werk.

Schoonmaak

We zijn lui en bij de Le Creuset Les Forgeés mag dat. Deze pannen van Le Creuset mogen gewoon mee in de vaatwasser. Natuurlijk blijft het advies om de pannen met de hand te reinigen, maar dat hoeft dus niet. Het is net hoe jij met jouw pannen om wenst te gaan.

Le Creuset Les Forgeés 16 CM Steelpan

De Les Forgeés 16 CM steelpan is wat mij betreft de held van de set. Het is de slimste steelpan die ik ooit in bezit heb gehad. Niet alleen om de antiaanbaklaag die rondom loopt, maar door de schenktuiten. Deze zitten aan beide kanten waardoor ze geschikt zijn voor zowel links- als rechtshandig gebruik. Ze zijn zo gevormd dat je vrijwel geen druipers krijgt na het schenken uit de pan. Nooit meer een andere steelpan voor mij.

Le Creuset Les Forgeés 24 CM Koekenpan

De Les Forgeés 24 CM Koekenpan zal natuurlijk lang niet altijd voor pannenkoeken worden gebruikt. Toch is het handig om te weten dat de rand goed gevormd is. Het omgooien van de pannenkoek vanuit de losse pols is geen enkel probleem met deze pan uit de Les Forgeés serie.

In de praktijk gebruik ik de Les Forgeés 24 CM Koekenpan toch vooral om het vlees in aan te braden en zelfs om een lekkere jus te maken. Daar is de rand net hoog genoeg voor.

Le Creuset Les Forgeés 26 CM Sauteerpan

Sauteerpan klinkt natuurlijk heel chique, maar je mag het gewoon de hapjespan noemen. De Les Forgeés sauteerpan bevat als enige uit de set een tweede handvat. Dit is handig wanneer je een roerbakgerecht hebt gemaakt waarbij de pan vrijwel helemaal gevuld is. Je kunt deze dan met twee handen naar de tafel dragen.

Gebruikservaring

Het zal je niet verbazen dat het schoonmaken van de Les Forgeés pannen werkelijk een plezier is. Ze zijn echt in no-time schoon te krijgen. Ook het argument dat je vetvrij kunt bakken in de Le Creuset Les Forgeés lijn blijkt compleet waar. Sterker nog, vlees bruint net even wat mooier wanneer ik dit vetvrij ga bakken.

De stelen van de Les Forgeés pannen zijn prachtig afgewerkt en blijven bij het koken gewoon koel. Zolang je de pannen natuurlijk niet in de oven zet. De handvatten zitten ook netjes vastgeklonken. De kans dat de handvatten ooit los gaan zitten is hierdoor erg klein. Dit in tegenstelling tot de schroefkoppen die ik regelmatig in andere antiaanbakpannen tegenkom.

Een andere positieve eigenschap is de dikte van het metaal van de pannen. Le Creuset geeft de Les Forgeés lijn hiermee niet alleen een robuust uiterlijk. De warmteverspreiding is erg goed en de pannen blijven langer de warmte vasthouden. Zeker op inductie, waar pannen doorgaans wat sneller afkoelen door het gebrek aan restwarmte van bijvoorbeeld een gaspit, is dit voor mij een enorm fijne eigenschap.

Conclusie

Een goede pan moet je goed verzorgen. Ook bij de Les Forgeés lijn geldt deze regel als je de pannen lang op hun best wilt houden. Toch hoef je hier niet onder te leiden. De pannen kunnen gewoon de vaatwasser in en ook gewoon op het heetste programma. De handvatten blijven netjes koud en de uitstraling is echt waanzinnig mooi. Een set pannen om verliefd op te worden. Hoe dan ook, wij konden echt geen nadelen vinden aan deze set.

Beschikbaarheid

De Le Creuset Les Forgeés Setmet 3 Stuks is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

het-innovatieve-huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.