Review: Jarre AeroSkull Nano (Bluetooth Speaker)

In 1976 brak de Fransman Jean-Michel Jarre door met Oxygène. Zijn derde studioalbum met wat we toen synthesizer muziek noemden. Hij combineerde steeds vaker muziek met technologie en was met zijn optredens een beetje de Daft Punk van toen. Tegenwoordig maakt de man ook speaker onder het label Jarre Technologies. Doorgaans zijn ze schreeuwend duur, maar met de Aeroskull kun je al een Jarre scoren voor onder de €100.

Unboxing

Opvallend is de verpakking van de Aeroskull Nano. Een wat simpel, transparant doosje. Onder een kartonnen doosje met daarin een handleiding, een karabijnhaak en een USB multikabel van een best nette kwaliteit. Ook leuk zijn de specs die op de verpakking staan.

Design

De AeroSkull Nano is natuurlijk vormgegeven naar de iconische AeroSkull speaker van Jarre. Deze kwam in 2015 op de markt waarna al snel kleinere uitvoeringen kwamen. Hoewel de behuizing van de speaker van plastic is, is deze met een chrome-film afgewerkt. De front-facing full-range speakers zitten achter de glazen van de zonnebril weggewerkt. De kiezen in de onderkaak worden gebruikt als status LED's.

Bovenin de schedel zit een geultje waarin de bijgeleverde karabijnhaak gemonteerd kan worden. Zo kun je de AeroSkull Nano aan een tas of jas hangen. De achterkant is weer afgedekt met speakerdoek en biedt plaats aan de woofer.

Aan de achterkant zit de powerknop en de micro USB aansluiting. Wanneer je de micro-USB kabel aansluit, valt de AeroSkull wel heel gemakkelijk om. De stugheid van de kabel in combinatie met de smalle voet vormt het probleem.

Audiotechniek

Of je nou een speaker van Jabra koopt, of van Samsung. De chipsets erin zijn ongeveer gelijk en de bediening ook. Voor mij als reviewer zijn dat doorgaans best saaie verhalen om te vertellen. Bij deze Jarre AeroSkull Nano is dit anders. Hier is echt een eigen chipset gebruikt waardoor de speaker heel anders werkt. Daarnaast zit er een heel ander audiosysteem in dan ik op deze vormfactor gewend ben.

Zo bevat de kleine AeroSkull Nano een 14 Watt versterker (6 Watt RMS vermogen). Een echte die je ook echt aan- en uit hoort schakelen. Je weet wel, met zo'n elektrostatisch kraakje. Fantastisch voor de beleving. Deze versterker verdeelt zijn vermogen over twee 0,6 inch 3 Watt full-range drivers die achter de brillenglazen van de AeroSkull Nano zijn weggewerkt. Aan de achterkant van de AeroSkull Nano zit een 8 Watt woofer. Inderdaad. Waar anderen zich er goedkoop van afmaken met een passieve driver voor de bass, heeft Jarre Technologies er gewoon een echte woofer in gelegd.

Het resultaat is dat het geluid uit de AeroSkull Nano veel beter in balans is en... veel scherper qua bass. En met scherper bedoel ik iets anders dan hard. Doorgaans is het zo dat de passieve radiator de hoeveelheid bass bepaald. Daar zit je aan vast. Met de equalizer van jouw smartphone kun je dit nog wel een beetje bijsturen, maar de invloed is beperkt. Hier krijg je exact de bass die de maker van de muziek heeft willen produceren. Daarnaast werkt de bass speaker exact op het moment dat de bass in het nummer moet zitten. Bij een passieve bass radiator reageert de radiator immers op basis van de driver die er tegenover zit. Dat levert altijd iets vertraging op.

Jarre AeroSkull Nano

Ondanks dat de AeroSkull Nano echt heel klein is maakt dit het geluid loepzuiver. Het totaal aan speakers weet ook voldoende volume te produceren voor een normaal volume in een normale kamer. Ondanks dat je er geen feestje mee kunt bouwen, is het dus een prima bureauspeaker.

Ook belangrijk voor de geluidskwaliteit is de audiobron. Via de 3,5mm audiokabel kun je muziek analoog naar de speaker sturen en behaal je de hoogste kwaliteit uit het kleine speakertje. Bij Bluetooth streaming maakt hij alleen gebruik van het standaard formaat A2DP. Daar zit wat meer compressie op. De reguliere luisteraar zal het verschil niet merken, maar de audiofiel zeker wel. Het is jammer dat de chipset van de AeroSkull Nano geen gebruik maakt van betere standaarden. Van de andere kant zijn er nog steeds flagship smartphones als de Honor 8 en de Huawei Mate 9 die zich ook beperkten tot A2DP.

Geen speakerphone en afstandsbediening

Dan nog een unicum. In ieder geval in de geschiedenis van GadgetGear.nl. De Jarre AeroSkull Nano is de eerste bluetooth speaker zonder speakerphone functie. Ook hier zien we weer de eigen technologie die in de AeroSkull Nano zit. Jarre heeft niet geïnvesteerd in een microfoon, ruisonderdrukking etc. Krijg je een binnenkomend gesprek, gaat de speaker gewoon even uit zodat je de telefoon kunt opnemen. Het geld dat hier is bespaard is duidelijk naar de audiokwaliteit gegaan. Een andere besparing is dat de speaker ook geen knoppen bevat om de muziek te bedienen. Alles moet vanuit de smartphone. Dat scheelt een berg techniek in het kastje en geld. Eerlijk is eerlijk, de prioriteit bij een speaker op dit formaat moet ook gewoon bij het geluid liggen.

Accuduur

Hoelang je met de Jarre AeroSkull Nano kunt luisteren hangt sterk af van het volume. Jarre Technologies geeft aan 6~8 uur. In onze test kwamen we ergens in het midden uit. Voor een mobiele speaker op dit formaat een nette accuduur.

Conclusie Jarre AeroSkull Nano

Op dit formaat zijn speakers eigenlijk allemaal hetzelfde. Één driver, één passieve radiator en een leuke behuizing er omheen. Er zijn wel kwaliteitsverschillen, maar doorgaans zijn ze niet heel spannend en is de kwaliteit in lijn met de prijs.

Beschikbaarheid

De Jarre AeroSkull is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Gescheiden audiosysteem
  • Geen passieve radiator, maar een echte woofer
  • 14 Watt piekvermogen
  • Loepzuiver

THE BAD

  • Er is niet geïnvesteerd in een speakerphone functie en een bedieningsknoppen op de Aeroskull
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram