Review: HelloFresh Familybox (anno 2016)

De maaltijdbox, hij past prima in ons drukke leven. Zeker voor mij als kookliefhebber met twee supermarkten in het dorp die nooit hebben wat ik zoek. Het concept van een recept compleet met ingrediënten lijkt een uitkomst.

Maar laat ik eerst even alle neuzen dezelfde kant opzetten. Veel mensen die weten dat ik afgelopen week op basis van HelloFresh heb gekookt, vragen me wat ze nou mogen verwachten. Is het gezonder dan de kant & klaar maaltijd? Waarschijnlijk wel. Is het even gemakkelijk? Dat zeker niet. Een maaltijdbox is niet iets dat je even opwarmt. Je moet echt koken, echt snijden en echt de verse groenten wassen. Het gaat om het gemak van geen boodschappen doen en alle ingrediënten die bij het gerecht horen, op maat.

Unboxing

Laten we eerst even kijken wat er allemaal in de doos van HelloFresh zit. Eerlijk is eerlijk, het is een hele lange video. We bekijken echt alles en kijken ook echt even naar de versheid. Het moet allemaal immers 'Fresh' zijn.

Nu moet ik toegeven dat we twee dozen hebben getest. De eerste doos was niet heel vers en kende ook echt wat transportschade. HelloFresh deed daar niet moeilijk over en zorgde keurig voor een vervangende doos. Netjes. Het enige dat verser zou kunnen is de komkommer, maar een groot compliment voor de nootmuskaat. Gewoon een echte noot. Zoals het hoort en velen het niet kennen. Geen goedkoop restpoedertje dus, maar echt vers en vol van smaak.

Verpakking

We mogen echt wel wat zeggen over de verpakking. De dozen zien er goed uit en vertellen heel wat over het bedrijf en het product. Hoewel de teksten op beide dozen gelijk waren, vermoeden we dat de opdruk met enige regelmaat wijzigt. Erg leuk.

Alle gerechten zitten in een eigen zak. Op de receptkaarten staat precies wat je koel MOET bewaren. Wij schuiven voor gemak gewoon de hele zak in de koelkast en halen er alleen uit waar van we weten dat dit zeker niet in de koelkast mag. Denk aan citrusvruchten, maar ook uien en knoflook. Alles zo bij elkaar houden is lekker gemakkelijk.

hellofresh-familybox_mg_1602

 

Oké, ik zeg wel steeds dat echt alle ingrediënten in de zakken zitten, maar dit is niet helemaal waar. Vaak zijn er kleine dingen die je zelf nog even moet toevoegen. Van de peper en zout tot aan balsamicoazijn en bouillon. Het zijn de kleine, lang houdbare dingen waar je zelf even aan moet denken. HelloFresh stelt je keurig vooraf op de hoogte van wat je niet in de doos zal vinden. Is het veel moeite om er wat bouillonblokjes of een flacon balsamico bij te doen? Misschien. Misschien is de keuze bij dit soort dingen wel heel persoonlijk net als de hoeveelheid die je in het recept gebruikt.

Een groot deel van de ingrediënten is keurig omgepakt om zo in de juiste hoeveelheid beschikbaar te zijn. Verse kruiden zitten keurig in plastic doosjes die ze beschermen tegen de plettende werking van andere ingrediënten. Op diverse ingrediënten zitten eigen HelloFresh labels. Alleen de vis is duidelijk van Fish Tales.

hellofresh-verpakkingen

 

Alleen de bosuitjes passen niet goed in de zakken. Het resultaat is dat ze dubbelgevouwen worden en knakken. Jammer. Tegen de tijd dat we het laatste gerecht met bosuitjes gingen bereiden merkten we dat we zeer veel snijverlies hadden. Nu was het ruim voldoende, maar ik gooi liever zo min mogelijk voedsel weg.

De receptkaarten zitten keurig in een grote envelop. Daarin is nog wat meer informatie over deze box te vinden. Daarnaast zit er voor de kinderen een kleur- of knutselplaat in. Mijn kinderen werden meteen enthousiast.

Tenslotte bevat de doos nog een envelop met reclame. Aanbiedingen van andere bedrijven. Geef XX uit en krijg X korting etc. In ruil krijgt HelloFresh ook promotie bij die merken. Een wisselwerking die voor HelloFresh goed is, maar van mij persoonlijk niet zou hoeven.

Recepten

De recepten staan op receptkaarten. Deze zijn op dikker karton gedrukt en daardoor ook goed te bewaren voor als je later een recept nog een keer zou willen bereiden. Je moet dan alleen wel zelf naar de supermarkt toe ;-).

De receptkaarten zijn universeel. Ze bevatten aan de achterkant een tabel die aangeeft hoeveel ingrediënten je overal voor nodig hebt. Ze geven aan welke allergenen erin zitten en dat je aan kookgerei nodig hebt. Tenslotte de stappen.

Op de voorkant zien we een foto van hoe we het recept kunnen presenteren. Iconen geven aan hoelang je bezig zal zijn met de bereiding, hoe snel de recepten gebruikt moeten worden etc. Ook zit er een wijntip bij. Heb je de recepten liever digitaal, kun je ze gewoon downloaden bij HelloFresh. Daarnaast zijn ze ook in het Engels verkrijgbaar.

hellofresh-familybox-img_20161106_180335

 

Leuk detail is de samenwerking met Jamie Oliver. Bij deze tweede doos zat één van zijn recepten. Alles behalve een 15 minute meal zoals we dat van TV kennen. Gewoon lekker veel ingrediënten en lekker veel handelingen. 40 minuten bereidingstijd werd bij mij wel een uurtje.

Wat mij ook aansprak is de mix van recepten. Het recept van Jamie was op basis van kip, daarnaast was er een recept op basis van vis en een vegetarisch recept. Bij de eerste box werd voor mijn gevoel duidelijk aandacht besteedt aan het vervangen van de ontbrekende eiwitten. In deze tweede was het gewoon een recept zonder vlees.

hellofresh-familybox-img_20161104_184137

 

De kinderen waren het er niet helemaal mee eens, dus hebben we zelf het recept aangepast ;-).

hellofresh-familybox-img_20161104_184308

 

De smaken van de HelloFresh Family Box anno 2016

Zo divers als de gerechten zijn, zo zijn ook de smaken die HelloFresh presenteert. Soms zoekt de box echt de grenzen op. Zo kregen de kinderen de zurige maaltijdsalade van Jamie Oliver niet weg terwijl de Hollandse Aardappelschotel zonder moeite verdween. Het stelde ons gezin voor aan tonijn, wat we eigenlijk nooit eten (en heerlijk vonden) en wist de venkel op een voor ons nieuwe manier op tafel te zetten. Neem je risico met HelloFresh? Misschien wel. Het kan altijd zo zijn dat een recept niet bij jou past. Ach, dan weet je dat voor een volgende keer.

HelloFresh mee op vakantie

We hebben een deel van de eerste box meegenomen naar een vakantiehuisje van Landal. Daarbij kwam meteen een groot probleem naar boven. Hoewel ik gewend ben aan de beperkte keukens van dit soort huisjes, zijn er vrijwel nooit ovens aanwezig. Mocht je HelloFresh mee willen nemen op vakantie, is het handig om vooraf te checken of je wel voldoende keukengerei ter beschikking hebt.

cof

 

Recyclen

Je mag de doos meegeven aan de koerier, waarna deze de doos zal recyclen. Hij mag ook gewoon mee met het oud papier. De doos zelf bestaat al uit gerecycled papier. Ook de zakken waarin de drie maaltijden zitten zijn keurig gerecycled.

Het gros van de verpakkingen bestaat uit pure materialen. Dat wil zeggen dat karton, papier, plastic en metalen goed te scheiden zijn. Alleen bij een aantal kruidenzakjes is dit niet het geval. Daar worden plastic en papier met elkaar verlijmd om de kruiden er mooi uit te laten zien. Opvallend genoeg zijn er ook kruidenzakjes van enkel plastic. Minder mooi, maar wel beter voor het milieu.

Kostenplaatje

We hebben de HelloFresh Familybox mogen testen. Deze box kost, zonder kortingscodes die overal te vinden zijn, €59 voor vier personen. HelloFresh berekent zelf dat de kosten op €4,92 per maaltijd per persoon liggen. De prijs van een patatje oorlog en een frikadel speciaal of anderhalve Happy Meal.

Kijk ik in de doos, dan schat ik dat er voor €35 aan boodschappen in zitten. Ik geef toe dat ik niet met de doos naar de supermarkt ben gegaan om het heel precies uit te zoeken. Het is gewoon op basis van mijn persoonlijke ervaring. De marge van HelloFresh zou dan ongeveer €24 zijn. Daarvoor zoeken ze alle ingrediënten bij elkaar, pakken ze alles om in de juiste porties, maken ze de receptkaarten en leveren ze de doos aan de deur. En krijg je die envelop met reclame erbij ;-). Een groot deel van de kosten zit hem dus in de service om de boodschappen heen. Daar moeten immers ook salarissen worden uitgekeerd. En dan moet er nog een beetje winst worden gemaakt. Al met al valt de kostprijs dus prima te verdedigen.

Conclusie HelloFresh Familybox anno 2016

Voor iemand die graag kookt (ik) en weinig tijd heeft, of supermarkten met een te beperkt aanbod om zich heen, is de maaltijdbox een fijne uitvinding. Natuurlijk geef je een stukje controle uit handen, maar daar krijg je diversiteit voor terug. Je gaat recepten koken die je normaal wellicht zou laten liggen en voorkomt dat je in een kooksleur terecht komt. Hier en daar hebben we wel een paar opmerkingen over de hele ervaring. Kijk ik naar de totale beleving, komt HelloFresh met een hele dikke voldoende weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Veel bezorgopties
  • Alle ingrediënten op maat voor de recepten
  • Weinig afval
  • Spannende smaken
  • Goed opgebouwde recepten
  • Goed verpakt

THE BAD

  • Recepten vragen wel echt even tijd en aandacht
  • Soms moeten er nog ingrediënten bij als balsamicoazijn en bouillonblokjes
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram