Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch IXO

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem veelzijdig
  • Veel accessoires
  • Handige opbergkoffer die qua design ook in de huiskamer mag staan
  • Opladen via Micro-USB
  • Behoorlijk sterk

THE BAD

Hij is klein, maar kan hard werken. Tijdens de bouw en inrichting van Het Innovatieve Huis hebben we regelmatig naar de IXO gegrepen. Het kleine accuschroevendraaiertje van Bosch blijkt haar mannetje te staan. Het is een accuschroevendraaier die eigenlijk niet in het moderne huishouden mag ontbreken.

Unboxing

Wij ontvingen de Bosch IXO verpakking in een soort lunchbox uitvoering. Deze uitvoering wordt compleet met to10-delige bittenset geleverd. Daarnaast vinden we nog de haakse adapter en de excentrische adapter in de verpakking. Door de grote lunchbox waar de IXO in zit heb je ruimte genoeg om extra accessoires in dezelfde verpakking te bewaren. Handig.

Design

Bosch heeft de IXO zo ontworpen dat de kleine schroevendraaier zowel geschikt is voor de handige als voor de minder handige klusser. Dit zien we terug aan de richtingverstelling die bovenop de softgrip greep zit. Druk die omhoog naar voren om een schroef ergens in te draaien en schuif hem de andere kant op naar achteren voor eruit. Het geheel is ook nog duidelijk geïllustreerd.

Er is ook veel aandacht geweest voor het ergonomische ontwerp van de IXO. Het kleine apparaatje ligt echt enorm fijn in de hand. De trekker is lekker groot zodat deze gemakkelijk ingedrukt kan worden. De trekker is drukgevoelig. Hoe harder je deze indrukt, hoe harder de IXO zal werken. De rest van de greep is afgewerkt met een soort kunststof dat vibraties moet verminderen. Niet heel relevant voor de gemiddelde klus, maar netjes dat Bosch dit toch gewoon doet. Opmerkelijk is de geringe geluidsproductie: zàlig!

Een lampje aan de voorkant maakt het geheel af. Via een handig lensje in het standaard opzetstuk wordt het licht goed verspreid over het werkoppervlak. Ook wanneer je geen goede verlichting in de buurt hebt, zie je dus altijd wat je doet. Dat wil zeggen, niet alle opzetstukken zijn compatible met het lampje. Dat is ook niet altijd nodig.

Bosch maakt het design af met een speels stoffen lipje onderaan de handgreep. Dit onderstreept dat de IXO een schroevendraaier is die gemaakt is voor de alledaagse klusjes in en om het huis.

Specs

De Bosch IXO is een 3,6 Volt schroefmachine. Hij is ontwikkeld voor schroeven met een maximale diameter van 5mm. Met 0,3 kilo ligt de IXO prettig in de hand. De motor draait met 215 toeren per minuut met een maximaal draaimoment van 3/4,5Nm (afhankelijk van de accessoire). De IXO is voorzien van een interne 1.500mAh lithium-ion accu. Opladen kan met de meegeleverde Micro-USB adapter of die van jouw smartphone. Handig!

Power-LED

De IXO is voorzien van een Power-LED. Deze verlicht het werkoppervlak met wit licht. Met het standaard adaptertje kun je kiezen hoe dit licht op het oppervlak komt. Je kunt werken met strooilicht of spotlicht door de adapter een halve slag te draaien. Met de richtingverstelling in de middenstand, is de IXO ook als een zaklampje te gebruiken.

Accessoires

Bosch wist met de IXO al snel de wereld te veroveren. Niet alleen omdat de machine mooi compact en sterk is, maar ook door het enorme accessoire aanbod. Naast de twee accessoires die we hebben ontvangen (en hieronder bespreken) zijn er nog een aantal andere die de mooiste moeite waard kunnen zijn.

Zo is er een booradapter om gaatjes te boren. Een snijadapter voor wanneer je in PVC, karton, leer en andere materialen moet snijden. De barbecueadapter helpt het vuur aan te wakkeren terwijl de kruidenmolenadapter zorgt voor versgemalen peperkorrels in de soep. De kurkentrekkeradapter maakt de maaltijd af. Ga je echt voor precisie, dan is er de draaimomentadapter voor alle schroeven die je sloopt wanneer je er per ongeluk teveel kracht op zou zetten.

Haakse adapter

De haakse adapter is ontwikkeld om ‘om een hoekje’ te kunnen schroeven. Dit gebeurt met een aantal tandwielen die in de adapter zitten verwerkt en geeft je op deze manier meer vrijheid om met de IXO te werken. De haakse adapter is bij het er opzetten een kwart slag draaibaar, dus jij bepaalt aan welke kant de schroefbit zal zitten.

Bosch IXO_MG_0517

Excentrische adapter

De excentrische adapter voor de IXO is echt een adapter waar je eigenlijk niet zonder kunt. Zeker wanneer je Zweeds meubilair in elkaar gaat zetten. De excentrische adapter zorgt er namelijk voor dat je dichter op wanden en hoeken van bijvoorbeeld kasten kunt schroeven. De adapter is bij het op de IXO zetten iedere keer een kwart slag draaibaar. Links, rechts, voor achter, het wat jij nodig hebt.

Bosch IXO_MG_0522

Gebruikservaring

De veelzijdigheid van de Bosch IXO is enorm. Binnen de klussen voor Het Innovatieve Huis hebben we ons gericht op slechts twee van alle beschikbare accessoires. Deze hebben we dan ook volop gebruikt.

Wat opvalt aan de IXO is dat het kleine machientje berensterk is. Zelfs met accessoires als de haakse adapter erop weet de IXO schroeven stevig in het hout te draaien.

Klussen waar we de IXO onder anderen voor hebben ingezet;

– Assemblage Zweedse (keuken)kasten
– In elkaar zetten en uit elkaar halen andere meubels tijdens de verhuizing
– Monteren en demonteren trapleuningen
– Verstellen deurgrepen
– Diverse werkzaamheden in de meterkast
– Sleutelen aan computers

Conclusie

Ik heb al eens eerder een kleine Bosch accuschroefmachine gekocht. Een machientje dat jaren meeging en voor allerlei klussen werd ingezet. Toch had hij de nodige beperkingen. Vooral bij het in elkaar zetten van meubels. Hij was regelmatig te groot. Met het accessoirepakket dat Bosch bij deze uitvoering van de IXO leverde, werd dit probleem volledig opgelost. De Bosch IXO is dan ook een machientje dat je in huis MOET hebben. Niet in de garage of schuur, maar gewoon in een keukenkastje zodat de IXO en haar accessoires altijd in de buurt zijn. Een genot om mee te werken.

Beschikbaarheid

De Bosch IXO is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Voor meer informatie over de IXO lijn, check de site van Bosch.

het-innovatieve-huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.