Het kan, printen zonder inkt

Epson is met haar Ecotank printers dan wel heel slim bezig om printen in huis goedkoper te maken, het kan nog net iets beter. Oké, niet in kleur. Het Nederlandse Inkless heeft een techniek ontwikkeld om zonder inkt of toner te printen.

Inkless maakt hiervoor gebruik van een technologie die vergelijkbaar is met die van de laserprinter. Waar de laserprinter toner in het papier brandt, verkolen de printers van Inkless het papier gewoon om dit zwart te maken. Uiteraard zonder een gat in het papier te branden.

Andere uitdagingen zijn om de letters zwart genoeg te maken. Hoe zwarter de letter, hoe beter het contrast en hoe beter de leesbaarheid. Bovendien moet zwart ook echt zwart blijven. Wanneer printers thermisch papier gebruiken om met hitte te printen, vervagen die prints na enkele maanden. Denk maar aan de bonnen die je bij de supermarkt krijgt.

Het milieu zal de grootste winnaar zijn met de techniek van Inkless. Niet alleen verbruik je geen inkt meer, maar ook geen patronen en flesjes voor die inkt. Er komt dus geen extra plastic meer bij de recycling terecht. Daarnaast hoeft het inkt niet meer uit het papier te worden gehaald wanneer het papier zelf bij de recycling ligt.

Hoewel de technologie veelbelovend is, is het nog maar de vraag of we deze snel in de thuisprinter tegenkomen. De thuisprinters hebben veelal een verdienmodel op basis van inkt. Bij de derde keer dat je patronen haalt, zal de fabrikant pas op de printer gaan verdienen. Bij Inkless moet, net als bij de Epson Ecotank, het geld meteen verdient worden. Het logische gevolg is dat de printer een stuk duurder zal zijn. Bovendien werkt het alleen maar voor zwart-wit printjes. Wij voorspellen vooral industrieel gebruik van Inkless.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.