Arjan Olsder
Arjan Olsder

Nieuwe luchtloze fietsband maakt een eind aan platte banden

Het is even een compleet ander idee. Geen lucht in de banden, maar gaten. Dit is het idee van de nieuwe fietsband van de mensen achter het merk Nexo. De band heeft een aantal belangrijke voordelen.

De belangrijkste is dat je nooit meer met een lekke band langs de weg staat. Door de interne structuur behoudt de band haar verende werking, zonder afhankelijk te zijn van de lucht die erin zit. De makers van de band hebben een speciaal soort honingraatstructuur ontwikkeld om dit mogelijk te maken.

De banden zijn van één soort rubber gemaakt. Dit maakt de productie natuurlijk een stuk gemakkelijker. Er hoeft immers maar één grondstof ingekocht te worden. Hetzelfde voordeel ontstaat bij de recycling. Het is maar één materiaal, dus er hoeft vrijwel niets weggegooid te worden. Geen onbelangrijk argument, want ieder jaar gooien we naar schatting 10.000.000 ton aan binnen- en buitenbanden weg. Overigens is dit wereldwijd.

Hoewel de banden je beschermen tegen lekkage, hebben ze niet het oneindige leven. De banden slijten natuurlijk wel gewoon. Toch gaan ze zo’n 10.000 kilometer mee. Nexo verkoopt de banden los, maar ook gemonteerd op een fietswiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.