GadgetGear.nl

Totaalverbod drone gebruik in Zweden voor cameradrones

Slecht nieuws voor inwoners van Zweden met een cameradrone. Een nieuwe wet legt het gebruik van deze drones aan banden. Dit heeft het hooggerechtshof onlangs besloten.

In vele landen mag je gewoon vliegen met een cameradrone. Uitzonderingen zijn er doorgaans bij vliegvelden, bijzondere locaties van overheden (denk aan het leger) en (vooral in Nederland) boven publiek en gebouwen. In Zweden ligt de wet nu een stuk strikter.

De camera’s onder drones worden nu wettelijk gezien hetzelfde behandeld als andere camera’s in de publieke ruimte. Deze moeten ten goede zijn van de veiligheid. Met andere woorden, ze moeten ongelukken en criminaliteit tegengaan. Bovendien dien je voor dergelijke camera’s altijd een vergunning te hebben. Zelfs journalisten mogen niet meer met drones vliegen zonder een dergelijke vergunning.

Hoewel je zou verwachten dat dit de complete markt kapot maakt voor merken als DJI en Parrot, valt het mogelijk nog wel mee. De wet zal gehandhaafd moeten worden, maar Zweden is een enorm land met enorm veel natuur.

Bezitters van drones zonder camera’s mogen wel hun gang blijven gaan. De wetswijziging is enkel op cameradrones gericht.

Reageren