Review: Plantronics RIG 600, it’s all about the style

Plantronics heeft met de RIG 600 het ontwerp genomen van de originele RIG maar dan er een designer headset van gemaakt! Ziet er zeker stijlvol uit en voldoet ook qua geluid meer dan prima.

Plantronics timmert flink aan de weg met de 500 series, veel varianten en dus zeker veel keus. De laatste originele RIG van de 7.1 versie.  Nu hebben ze een stereo versie gemaakt en het design flink een stuk chiquer gemaakt.

RIG Surround Package
RIG Surround Package

Unboxing

Zoals je van ons gewend bent, hebben we vaak een unboxing video gemaakt en zo ook van deze. Van doos tot inhoud is er nagedacht over het design. De doos zelf is grijs met goudtinten.Aan de voorkant wordt al duidelijk gemaakt dat het echt gaat om een crossplatform. Hij is dus voor vele doeleinden te gebruiken. Er zitten dan ook diverse kabels bij, een Y-kabel en een kabel met een lange microfoon voor je PC, of de korte microfoon voor onderweg of voor gebruik op een ander device. De binnenkant van de doos heeft hetzelfde hoekige reliëf als op de doos te zien is, een leuk detail.

Design

Ik heb voor het gemak maar even een foto gemaakt waarop de oude RIG en de nieuwe RIG 600 samen te zien zijn. Opvallen is de leerachtige look met gaatjes rondom de oorkussens en de oorband. Ook erg stijlvol zijn de gouden tinten die de headset heeft rondom de oorschelpen en in de naden. Dit geeft het een stoere maar ook elegante uitstraling. Aan beide zijden van de oorschelpen binnen de gouden cirkel zit een stof verwerkt dat nog sterke doet denken aan leer en het wellicht ook is? Zo bekend ben ik niet met leer, maar die indruk geeft het mij tenminste! Aan de binnenkant van de rechteroorschelp staat een grote gouden R om aan te geven dat die kant rechts is, handig als je snel wilt weten hoe je hem op moet zetten. Wanneer je de headset wilt verstellen dan zien we de oude bekende afrokapsels tevoorschijn komen. Leuk dat ze die nog wel erin hebben gelaten!

davdav

Er zit nog een klein regelkastje voor het aanpassen van het geluid en het muten van de microfoon. Het is even wennen maar al snel weet je waar die hangt, hij had van mij nog wel wat naar boven gemogen maar hij zit op een redelijk logische plek. Belangrijker vind ik het gewicht. Ik heb diverse headsets gehad die ook werkten met een regelkasje die je niet op het bureau kon zetten, deze waren vaak echt te zwaar. Plantronics heeft hier gelukkig goed over nagedacht en heeft het erg smal en licht gemaakt waardoor je het niet eens merkt. Voor het oplettende oog zie je dat het begin en eind er hetzelfde uitzien als het begin en einde van de hele kabel, consistent zijn ze dus wel!

De variant die je gebruikt onderweg heeft dus een onzichtbare microfoon en heeft ook een net iets ander regelkastje, hier kun je het geluid aanpassen en heb je een knop die telefoontjes kan opnemen en ook weer kan verbreken of muten. De Y-kabel zelf dan, je moet goed kijken welke ingang voor het geluid en de microfoon is. De afbeeldingen zijn namelijk niet van een andere kleur, in het donker moet je hier dus op geluk ze erin pluggen.

Gebruikersgemak

Met de twee microfoonkabels voor thuis en onderweg heb je mogelijkheden genoeg, je kunt hem overal met 1 klik op aansluiten. Je kunt namelijk bij de microfoon de kabel los klikken en een andere erin vastmaken. Een kind kan de was doen. Met de Y-kabel moet je net geluk hebben dat je nog twee poorten aan de voorzijde van je PC behuizing hebt zoals ik, anders wordt het puzzelen aan de achterzijde van je PC.

Comfort

Zoals we gewend zijn van Plantronics is comfort in verreweg de meeste gevallen erg hoog. De RIG 600 is erg licht en de kussens voldoende zacht om niet snel te gaan irriteren. De oorkussens hebben gaatjes erin om ook te kunnen ventileren, hier heb je in de zomer zeker profijt van. Ik kan hier veel woorden over vuil maken maar om kort te zijn, deze headset zit gewoon erg goed. Een beproefd recept, waar zeker geen verbetering nodig is.

Geluid

Plantronics gebruikt hun standaard 40 mm drivers en die hebben tot nu toe altijd erg goed geklonken. Zo ook dus de RIG 600, over de gehele linie scoort hij een dikke voldoende. Hij is niet bass heavy en dat zorgt ervoor dat de hoge tonen ook wat beter uit de verf komen. Mocht je van bass houden dan kan dat wel via je PC door te spelen met equalizers. Hij kan redelijk hard en hij vervormd het geluid zeer zeker niet. Voor onderweg en thuisgebruik zul je altijd goed geluid hebben. Het is geen 7.1 headset maar voor een stereo klinkt het zeker goed. Je merkt dat hij overal redelijk goed scoort maar niet echt ergens in uitblinkt, een goede allrounder kun je hem wel noemen.

Conclusie

Al met al een hele degelijk headset die uitblinkt in zijn design. Daar mag je buiten zeker mee gezien worden en niemand heeft in de gaten dat het eigenlijk ook een gameheadset is. Het geluid overall is prima en het comfort zeker. Een stijvolle 8.

Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • design
  • voor zowel thuis als onderweg

THE BAD

  • regelkastje kon net wat hoger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.