Le Creuset Les Forgeés Braadslede
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Le Creuset Les Forgeés Braadslede

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Antiaanbaklaag rondom
  • Handvatten blijven relatief koud
  • Kan op alle warmtebronnen (ook de BBQ)
  • Goed schoon te houden

THE BAD

  • Geen minpunten ontdekt

Eerder deze week bespraken we de set van drie Les Forgeés pannen van Le Creuset. Met de Le Creuset Les Forgeés Braadslede hebben we de afgelopen weken nog een hele sterke toevoeging aan de lijn mogen testen. Een braadslede die vrijwel overal tegen kan.

Unboxing

Le Creuset levert de Le Creuset Les Forgeés Braadslede met een handleiding, in een nette doos. Een mooie, handige braadslede als deze verdient het om netjes verpakt te zijn.

Design

Voor de dames die dit lezen, sorry… maar naar mijn mening is deze braadslede één brok mannelijkheid in de keuken. Het zware aluminium, de antikleeflaag die rondom gaat om de pan haar robuuste uiterlijk te geven en de geklonken, gepolijste handvatten die het afmaken. Need I say more.

Leuk detail, de handvatten lijken erg dicht op de pan te zitten. Toch worden deze tijdens het koken niet warm. Je kunt de braadslede dus gewoon aan de handvatten vasthouden zonder ovenhandschoen of pannenlap te gebruiken. Uiteraard is dit een ander verhaal wanneer de Le Creuset Les Forgeés Braadslede uit de oven komt. Dan hebben de handvatten dezelfde temperatuur als de overige inhoud van de oven.

Warmtebronnen

De Les Forgeés lijn staat niet alleen voor robuust smeed en gietwerk, maar ook voor allround inzetbaarheid. De Le Creuset Les Forgeés Braadslede kan zonder probleem in de oven (tot 260 graden), maar ook op alle andere warmtebronnen. In deze herfst heeft bij zelfs bij mij op de BBQ gelegen voor het roerbakken van de groenten.

Wat wel handig is om te weten is dat de pan een tikkend geluid kan maken. Dit gebeurt wanneer je de Le Creuset Les Forgeés Braadslede op een inductieplaat zet. Geen zorgen, dit hoort zo. Staat ook duidelijk in de handleiding beschreven. Bovendien is het bij de Le Creuset Les Forgeés Braadslede heel zacht.

Antiaanbaklaag rondom

Onze Vlaamse lezers zouden niet de term antiaanbak maar antikleef gebruiken. En ze hebben gelijk. Natuurlijk kan voedsel nog steeds aanbakken en zelfs aanbranden. De laag die om de pan heen zit zorgt er vooral voor dat het niet vast blijft zitten.

Dat de laag rondom de Le Creuset Les Forgeés Braadslede loopt is ideaal. Het zorgt ervoor dat de braadslede erg goed schoon te maken is. Ook bij vuil aan de buitenkant wanneer je de inhoud van de Le Creuset Les Forgeés Braadslede zou afgieten.

le-creuset-les-forgees-braadslede_mg_1476

De antiaanbaklaag van de Le Creuset Les Forgeés Braadsledeis vrij van PFOS, perfluoroctaanzuur. Dit is het goedje dat giftige dampen veroorzaakt in ouderwetse teflonproducten. Deze melding in de handleiding en de boodschap dat de pan niet heter mag worden dan 260 graden vertellen ons dat we ook hier met een aluminium pan met teflon coating te maken hebben. Wees dus voorzichtig met metalen in de pan. Ik gebruik zelf vooral hout en siliconen gereedschappen van Le Creuset zelf. Van de andere kant moet je krassen en loslatende stukjes ook niet vrezen. Zover ons bekend zijn die niet kankerverwekkend. Ze zorgen er wel voor dan de antiaanbaklaag haar effectiviteit op die plekjes verliest.

Eerste gebruik en onderhoud

Wanneer je de Le Creuset Les Forgeés Braadslede voor het eerst gaat gebruiken, dien je de pan even een keertje in te wrijven met plantaardige olie. Dit om de teflonlaag te verzorgen. Het is handig om dit zo nu en dan te herhalen.

De Le Creuset Les Forgeés Braadslede is vaatwasserbestendig al is het natuurlijk altijd te adviseren gewoon een sopje te maken en de pan met de hand te reinigen. Bij pannen en messen is dit doorgaans de beste methode om ze lang, mooi te houden. Zo ook in dit geval. Gebruik je toch de vaatwasser, adviseert Le Creuset de Le Creuset Les Forgeés Braadslede na iedere wasbeurt weer in te vetten.

Volledig Vetvrij Bakken

Hoe weet je of een antiaanbaklaag echt goed is? Doordat je er echt vetvrij op kunt bakken. Wanneer je de pan eerst goed op temperatuur laat komen, is dit gewoon mogelijk. De vetten, bijvoorbeeld uit het vlees zelf, zijn dan al genoeg. Het vlees schroeit dan echt keurig dicht en komt los wanneer het klaar is.

Gebruikservaring

Ik heb vele braadsleden gehad en allen vrijwel nauwelijks gebruikt. Hoe anders is het met de Le Creuset Les Forgeés Braadslede die toch echt enkele keren per week op de inductieplaat staat. Dit komt mede doordat we in onze keuken voor een combi stoomoven hebben gekozen zonder magnetronfunctie. We gebruiken de Le Creuset Les Forgeés Braadslede veel om gerechten op te warmen. Het oppervlak is groot genoeg om de verschillende onderdelen van een gerecht individueel op te kunnen warmen. Zelfs voor porties tot vier personen. Handig! Bovendien blijft de pan lekker lang warm wanneer je deze op tafel serveert.

Conclusie Le Creuset Les Forgeés Braadslede

De Le Creuset Les Forgeés lijn is een lijn waar ik al bijzonder blij van werd tijdens onze pannentest. De Le Creuset Les Forgeés Braadslede maakt de beleving compleet en mag wat mij betreft aan geen enkele keuken ontbreken.

Beschikbaarheid

De Le Creuset Les Forgeés Braadslede kent 10 jaar garantie.

het-innovatieve-huis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.