Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de APC ProtectNet PRM24 met 5 sterren.

The Good
  • Gemakkelijk te installeren
  • Veelzijdig door het modulaire karakter
  • Slimme opbouw
The Bad
  • Sommige modules gaan wel heel stroef in de PRM24


Binnen Het Innovatieve Huis beveiligen we een groot deel van onze belangrijke apparaten met de overspanningsbeveiliging oplossingen van APC. Zo hebben we speciale beveiligingen die direct op de wandcontactdoos gaan om onze vriezer, koeler, wasmachine en wasdroger te beschermen. Bij computers en TV’s doen we dit ook, maar daar moeten we een stap verder kijken. Overspanning door bijvoorbeeld blikseminslag kan ook over de communicatiekabels lopen. Denk aan COAX, maar ook UTP. Met de ProtectNet PRM24 zijn ook deze te beveiligen. Slim vanuit de meterkast.

Unboxing

De ProtectNet PRM24 is geen apparaat dat met een mooie doos in de Media Markt ligt. Het is een product dat eigenlijk gericht is op ICT bedrijven en installateurs. Het komt dan ook binnen in een saaie, bruine doos. In die doos vinden we alles dat we nodig hebben. Van de handleiding tot aan een aardedraad om de overspanningsbeveiliging mee aan te sluiten en klepjes om ongebruikte sloten mee af te sluiten.

De ProtectNet PRM24 bestaat natuurlijk uit meer dan alleen het 19 inch rack dat in de grote doos zit. Je moet hem vullen met modules en door die modules los aan te schaffen, bepaal je wat de capaciteit van deze overspanningsbeveiliging gaat worden. Er is ruimte voor 24 modules. Dus je kunt op één ProtectNet PRM24 tot 24 communicatielijnen beveiligen.

Design

Het design is volledig gericht op modulaire inzet. Natuurlijk zitten er rackogen op zodat hij in een 19 inch rack gemonteerd kan worden. Wij hebben die luxe niet in onze meterkast, maar hebben gewoon twee latjes op een schap gemonteerd om deze ProtectNet PRM24 en onze Netgear Prosafe JGS516PE POE switch op te monteren. In dat geval hebben we niet de mooie rackmount bevestigingssetjes gebruikt, maar gewoon houtschroeven.

Verder is het design niet heel bijzonder. Hij is vooral heel functioneel. De plastic blokjes die ongebruikte sloten afdekken zijn er gemakkelijk uit te wippen en het beetje elektronica dat nodig is, zit vooral achter het APC logo weggewerkt.

Installatie

De installatie bestaat uit twee delen. Eerst het 19 inch paneel, de ProtectNet PRM24. Deze hoeft niet op het stopcontact te worden aangesloten. Hij hoeft immers niet veel meer te doen dan stroompieken opvangen. Wat je wel moet doen is de ProtectNet PRM24 voorzien van aarde. Achterop zit een bout waar je de meegeleverde aardedraad op vastdraait. Daarna bevestig je het andere eind van de aardedraad aan ‘iets’ dat geaard is. In oude woningen kunnen dit nog de verwarmingsleidingen zijn, maar moderne meterkasten hebben aan de buitenkant handige kroonsteentjes zitten. Dit was voor ons de gemakkelijkste oplossing. Hoe dan ook, dit klusje was in minder dan vijf minuten geklaard.

apc-protectnet-prm24_mg_1225

Maar dan mag je aan de slag met alle modules. En alle kabels. Dat is fors veel meer werk. Zeker wanneer je alle 24 sloten gaat vullen. Of 23 in ons geval. De verschillende modules moeten allemaal in het rack worden geschoven. Dit gaat enorm stroef, maar de kans is relatief klein dat je ze ooit moet vervangen. En mocht dit wel moeten, ben je heel blij dat je deze voorzorgsmaatregelen hebt genomen ;-). Inclusief het maken van nieuwe 23 verschillende, nieuwe patchkabels was ik twee uur bezig. Zou ik de patchkabels gekocht hebben, was ik in een half uurtje klaar.

De modules van de APC ProtectNet PRM24

De ProtectNet PRM24 kent drie soorten modules die allemaal gericht zijn op een eigen soort communicatieleiding. Er is een module voor COAX, een module voor UTP (LAN) en een module voor telefoonlijnen. We hebben ze allemaal meegenomen in deze test. Al deze modules kennen overigens een levenslange garantie.

APC PNETR6 Module (UTP)

De APC PNETR6 is een module die ontworpen is om een UTP lijn tegen overspanning te beveiligen. De PNETR6 is geschikt voor UTP kabels met een Cat5, Cat5E en Cat6 specificatie. In de praktijk kom je nauwelijks andere kabels meer tegen.

Deze module is berekend op datasnelheden tot 10Gb per seconde. Daarmee is de PNETR6 compatible met de nieuwste UTP routers en switches. Daarnaast kan de PNETR6 ook met POE overweg. Dit staat voor Power Over Ethernet. Onze Netgear switch gebruikt bijvoorbeeld POE. Op die manier worden access points en IP camera’s in huis van stroom voorzien via de UTP kabel.

APC PDIGTR (Telefoon)

De APC PDIGTR module is gemaakt voor telefoonlijnen. Hij is geschikt voor T1, CSU, DSU, ISDN en DLL verbindingen. In de praktijk kunnen we zeggen dat hij met iedere, normale telefoonlijn in Nederland overweg kan.

APC PVR (COAX)

De APC PVR module is ontwikkeld om COAX lijnen tegen overspanning te beveiligen. Omdat het COAX signaal erg gevoelig is voor storingen, heeft APC duidelijk gebruik gemaakt van hoogwaardige schroefconnectors.

Wanneer je gebruik maakt van digitale diensten, hoef je niets te vrezen. De APC PVR is retourgeschikt. Met andere woorden, je kunt er gewoon jouw mediabox en COAX modem mee beveiligen. En ja, na blikseminslag krijg je natuurlijk nieuwe spullen van je kabelaar, maar wil je dat de bliksem vanaf jouw mediabox jouw TV in slaat? De dagwaarde van jouw TV bij de verzekeraar is waarschijnlijk heel wat minder dan de kosten om deze te vervangen…

Hoe werkt de beveiliging van de ProtectNet PRM24

Iedere module bevat het één en ander aan elektronica. Deze elektronica is erop berekend stroompieken op te vangen. Krijg je de maken met bijvoorbeeld blikseminslag, zal de hoeveelheid stroom op de leiding er voor zorgen dat de betreffende module simpelweg kapot gaat. Op een manier dat de complete verbinding echt verbroken is. Er kan dan op geen enkele manier meer stroom over de verbinding lopen. Je zal dan een nieuwe module moeten kopen, maar het apparaat er achter is gered van de dood.

Natuurlijk hebben we de werking van de APC ProtectNet PRM24 niet in de praktijk kunnen testen. We kunnen geen blikseminslag simuleren en we willen het stiekem toch ook niet uitlokken. APC is een grote Amerikaan, dus we gaan er vanuit dat APC hier veel onderzoek naar heeft gedaan en met dit product geen risico’s neemt voor wat betreft het nakomen van de beloofde werking.

Conclusie APC ProtectNet PRM24

De dagwaarde van jouw elektronica is vaak lager dan je denkt. Daarnaast verplaatst bliksem na inslag zich niet alleen via stroomkabels. Communicatiekabels zijn minstens net zo gevoelig. Ik zal niet zeggen dat de APC ProtectNet PRM24 erg goedkoop is, maar deze oplossing kost een fractie van wat je misloopt bij de verzekering op basis van dagwaarde van jouw elektronica. Je koopt dus een stukje extra zekerheid in. Gewoon doen.

1 REACTIE

  1. Hallo ik wil graag mijn coax en netwerk rj45 beveiligen tegen overspanning met de apc prm24. Ik wil de prm24 plaatsen in mijn vertek waar mijn belangrijkste apparatuur staat en het is daar ook mogelijk om het apparaat aan te sluiten op randaarde wat ik in de woonkamer waar de ziggo connectbox modem en coaxwandcontactdoos en cai versterkerniet kan . Daar zijn alleen niet geaarde stopcontacten.. ik wil een coax en netwerkmodule in de prm plaatsen vervolgens aarden . Dan vanaf de ziggo connectbox modem met cat 6a kabel naar de prm24 en van daaruit naar mijn netgear gs105e prosafe switch.
    Met coax hirshmann koka9ts vanaf de 0db uitgang coax versterker naar de coaxmodule van de prm 24. Mijn vraag is is dit een goede opstelling ?
    Alvast bedankt vriendelijke groet Bert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.