Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Het volgende gevaar: De USB stick

In Australië heeft phishing een nieuw niveau bereikt. Daar zijn hackers gestart met het verspreiden van USB sticks met malware erop. Via de USB stick kunnen computers worden overgenomen.

Wij journalisten krijgen iedere beurs weer ladingen USB sticks met persberichten erop. De CD is echt verleden tijd. We beschikken over goede virusscanners en verder denken we er eigenlijk niet bij na hoeveel wisselende contacten onze computers op jaarbasis hebben.

In Australië zijn hackers op deze manier malware gaan verspreiden. Niet via sticks op beurzen, maar gewoon door ze door de brievenbus te gooien. Op grote volume USB sticks met software laten maken in China kost slechts enkele dollars per stick. Wanneer de stick dan in de brievenbus ligt is de kans groot dat de bewoner uit nieuwsgierigheid even gaat kijken wat erop staat. Dit lijken in eerste instantie reclames te zijn, maar bij het bekijken hiervan kan het al fout gaan en de computer worden overgenomen.

Waarom schrijven we hierover? Omdat dit simpelweg overal kan gebeuren. Dit plan is zeer goedkoop uit te voeren en kan behoorlijk effectief zijn. De opbrengsten van een geïnfecteerde computer leveren al snel heel veel meer op dan de kosten van een doosje USB sticks. Een gewaarschuwd mens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.