Logo GadgetGear.nl
Picture of Jack Spoor
Jack Spoor

Sony kondigt de Playstation 4 Pro en Slim aan

Vanavond vond de Playstation Meeting plaats, een event waar Sony nieuwe aankondigingen deed binnen de Playstation franchise. Zo is de lang verwachtte Playstation 4 Pro aangekondigd maar ook een Playstation 4 slim variant.

Playstation 4 Slim

De Playstation 4 is wereldwijd nu meer dan 40 miljoen keer verkocht, een immens aantal. Maar toch denkt Sony een groter publiek aan te kunnen spreken met de introductie van de Playstation 4 Slim. Een nieuwe versie van de console voor iedereen die een Playstation 4 Slim wilt kopen.

ps4-slim

De Playstation 4 Slim is een compactere variant van de console, voorzien van dezelfde hardware en kracht als het huidige model. Het design is daarbij iets veranderd maar ook de basis van dit design matched met de huidige Playstation 4 console. Wel zou de Slim efficiënter moeten werken en daarmee ook minder warmte en geluid produceren.

Playstation 4 Pro

Op vele websites en fora heeft de Playstation 4 Pro vele namen gekend, maar dit is hoe de nieuwe 4k console van Sony op de markt komt. De Playstation 4 Pro is voorzien van een sneller geclockte CPU en moet tweemaal de rekenkracht hebben dan die van de GPU uit de huidige Playstation 4.

Door de verdubbelde rekenkracht en het efficiënt renderen van de frames moet de Playstation 4 Pro in staat zijn om beelden op 4K resolutie te vertonen. Daarnaast is de console in staat om gebruik te maken van HDR, een feature die beelden nog levendiger en realistischer moet laten lijken. Ook op TV’s die zelf niet in staat zijn om 10-bit kleuren te renderen is dit vaak een vooruitgang.

ps4-pro

De Playstation 4 Pro is voorzien van een 1 TB HDD en niet van een snelle SSD, mogelijk ook om de prijs redelijk te houden van de nieuwe console.

Sony zal de Playstation 4 consoles voorzien van software waarbij het makkelijk is om data zoals save games over te zetten. Dit maakt het meteen makkelijker voor gamers om over te stappen van de huidige  Playstation 4 naar de Playstation 4 Pro of Slim.

Compatibiliteit

Alle huidige games, discs en digitale downloads, voor de Playstation 4 zijn compatible met de Pro en Slim. Veel ontwikkelaars hebben de games al compatible gemaakt voor de 4K resolutie en het gebruik van HDR. Dit gaat om games zoals For Honor, Battlefield 1, Deus Ex: Mankind devided en vele anderen.

PS4 Pro voor HDTV

In tegenstelling tot eerdere berichten die de ronde deden zullen gamers met een HDTV wel degelijk profiteren van een Playstation 4 Pro. Doordat de GPU twee keer zoveel rekenkracht heeft als zijn voorganger is een betere weergave van textures mogelijk. Ook features zoals anti-aliasing zijn op een hoger niveau te draaien en kan er een hogere framerate worden bereikt. Uiteraard is dit alles afhankelijk van hoe ontwikkelaars de games tunen voor de Playstation 4 Pro.

De Playstation 4 Pro detecteert zelf op wat voor scherm deze wordt aangesloten. Door deze feature past de Playstation 4 Pro zijn resolutie aan naar 4k, of Full-HD met verbeterde graphics.

HDR

Sony heeft ook aangekondigd dat door middel van een firmware update alle Playstation 4 modellen, ook de oude variant, de mogelijkheid krijgen om beelden in HDR weer te geven. Deze feature is wel enkel nuttig voor PS4 eigenaren met een TV of monitor met HDR functie. Zo krijgt ook de oude Playstation 4 een leuke boost op het gebied van grafische weergave.

Beschikbaarheid

De Playstation 4 Pro is beschikbaar vanaf 10 november en gaat €399,- kosten. De Playstation 4 Slim is volgende week, 15 september al beschikbaar voor een adviesprijs van €299,-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.