Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sodastream Power Black

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk zelf bruiswater maken
  • Gemakkelijk te bedienen
  • Voor liefhebbers van bruiswater een relatief goedkope oplossing

THE BAD

  • Ruilen gaat per twee cilinders, dus je moet vrijwel meteen al een tweede cilinder aanschaffen.

Binnen de innovatieve keuken van Het Innovatieve Huis gaan we natuurlijk niet naar de winkel om een flesje bruiswater te halen. Dat maken we gewoon zelf. Vers. Met bubbels van vandaag en niet van vorige week. Precies daarom hebben we de Sodastream staan. Niet de handmatige versie, gewoon de Powerrrrrrrrrr.

Unboxing

Ai, helaas. De camera viel uit tijdens de opname van de unboxing. Het was niet meer mogelijk alles netjes in te pakken en te doen alsof er niets was gebeurd. Geen video dus, maar wel een omschrijving van wat je aantreft.

Zo gek veel zit er namelijk niet in de doos. We vinden de SodaStream Power Black in de doos, met een netstroom adapter, een eerste cilinder met CO2 en een handleiding. Het geheel zit stevig verpakt en alle onderdelen die gevoelig zijn voor krassen zijn beschermd met folie. Een prima unboxing dus.

Design

Sodastream heeft verschillende machines en design speelt duidelijk een belangrijke rol. De keuze voor de Sodastream Power Black was dan ook een hele bewuste. De machine komt bij toeval in een zwarte keuken met RVS elementen. De geborsteld aluminium behuizing van de Sodastream past daar in ons geval prima bij. Precies dezelfde machine is er ook in een witte afwerking. Daarnaast zijn er nog Source uitvoeringen van deze machine. Die zijn niet elektrisch.

Sodastream Power Black_MG_9996

CO2 cilinders

Sodastream maakt gebruik van eigen CO2 cilinders in de machines. Daarbij is het belangrijk om te weten dat Sodastream in andere markten, andere aansluitingen op deze cilinders heeft zitten. Importeren is dus geen goed idee.

De cilinder wordt simpelweg achterin de machine geschroefd. Sodastream geeft zelf aan dat een cilinder goed is voor ongeveer 60 liter aan bruiswater. Dit is een beetje afhankelijk van hoe sterk je het water laat bruisen. Hoe meer bubbels, hoe hoger het verbruik.

Het cilindermodel van Sodastream is gelijk aan hoe Canpingaz met haar gasflessen werkt. Je krijgt de fles niet in bezit, maar ruilt deze steeds weer om voor één die opnieuw is gevuld door Sodastream zelf. Dit is niet alleen een mooi verdienmodel, maar zorgt er ook voor dat ze weten dat de cilinders veilig zijn.

Sodastream Power Black_MG_9999

Je hebt in het assortiment van Sodastream dan ook ruilcilinders en upgradecilinders. Het verschil tussen de twee is groot. Twee cilinders omruilen kost je €23,98 terwijl één cilinder erbij kopen €24,99 kost. Het loont dus om de ruilen.

Nu zit er wel een klein addertje onder het gras. De ruilcilinders zijn op internet alleen per twee te koop. En dan moet je dus twee lege cilinders teruggeven. Hierdoor wordt je wel een beetje verplicht eerst een tweede cilinder aan te schaffen. En dan ben je nog tijdens de transactie al je cilinders kwijt. Dus toch ook maar een derde. Maar dat is hoe ik het zou doen. Een paar dagen zonder bruiswater zitten is wel heel jammer natuurlijk.

Gaan we uit van een setje ruilcilinders en de meest positieve opbrengst (60 Liter per cilinder), betaal je €0,19 per liter. Op het moment van schrijven kost een literfles Spa Rood bij de Appie €0.73 of €0,93 voor een 1,5 literfles. Ook hier zijn alternatieven die nog wat goedkoper zijn, maar ik denk dat je met Sodastream in de meeste gevallen de goedkoopste optie in handen hebt.

Siropen

Met de siropen is het niet veel anders. Hoe meer je verbruikt, hoe sneller de flessen leeg zijn. Een fles moet ongeveer 12 liter aan drank opleveren. Sodastream heeft een enorme collectie siropen. Natuurlijk zijn er de vervangers voor cola, sinas, up en energy. Zelfs in suikervrije varianten. Daarnaast experimenteert Sodastream er ook op los. Zo ontvingen wij Vanilla Lemon uit de Sparkling Gourmet serie. Bedacht door de New Yorkse sterrenchef Paul Liebrand. Bijzondere smaken. Er is ook een serie siropen die gemaakt zijn in samenwerking met de fruitspecialisten van Del Monte. Er is dus genoeg te vinden.

Maar waarom zou je? In de winkel liggen toch veel meer siropen? Vaak een stukje goedkoper? Dat klopt. Toch is er een groot verschil. De siropen van Sodastream zelf laten zich enorm goed mengen met het bruiswater. Je hoeft dus niet te roeren. Ook niet wanneer je de fles een tijdje terugzet in de koelkast. Dat is een stukje gebruikscomfort dat best een investering waard is. Bovendien hebben we in totaal vijf smaken getest waarbij geen enkele teleurstelde. Als Coca Cola purist durfde ik het alleen niet aan de colasmaak uit te proberen ;-).

Flessen

En dan is er nog iets dat niet eeuwig houdbaar is. De Source fles die Sodastream levert met de Power Black. Daar staat een houdbaarheidsdatum op van in mijn geval drie jaar na aankoop. Dat klinkt een beetje vreemd voor een lege PET fles. Toch valt dit best te verklaren.

Het is niet zozeer de bedoeling dat Sodastream je regelmatig flessen wilt verkopen. De PET flessen worden na verloop van tijd gewoon minder flexibel en dan krijg je het risico op scheuren en andere narigheid. Alle metalen delen zijn er gemakkelijk af te schroeven waarna het geheel goed gescheiden kan worden.

Overigens heeft Sodastream aanbiedingen waarbij CO2 flessen en PET flessen goedkoper aangekocht kunnen worden. Op dit moment kost een extra cilinder met een Source fles evenveel als een losse extra cilinder.

Sodastream Power Black_MG_9998

Gebruikservaring

De bediening van de Sodastream Power Black is buitengewoon simpel. Je hoeft hem niet aan of uit te zetten. De machine wordt geactiveerd wanneer je de fles erin plaatst en schakelt zichzelf uit bij verwijdering. De LED’s geven keurig aan wanneer de SodaStream Power Black klaar is en de fles veilig verwijderd kan worden.

Bij het gebruik van siropen ben ik in het begin een paar keer de mist in gegaan. Ik begon met de suikervrije siropen. Deze kun je er direct ingieten. Niets aan de hand. De suikers zijn afwezig en wat er overblijft reageert nauwelijks met de CO2.

Anders wordt het wanneer je een suikerhoudende siroop erin giet. Dat moet voorzichtiger en rustiger. Het suiker reageert meteen waardoor de fles anders overloopt. Roeren hoeft ook nu eigenlijk niet. Het gaat gewoon goed.

Schoonmaken

Zolang je de siropen rustig in de fles giet, heb je weinig schoon te maken. De fles mag niet in de vaatwasser. De schoonmaakmiddelen en wisselende temperaturen kunnen het plastic natuurlijk onbetrouwbaar maken.

Doe je geen gekke dingen met de fles, dan is omspoelen eigenlijk genoeg. Zo nu en dan een keer een drupje vaatwasmiddel erin en je hebt weinig te vrezen.

Conclusie

Ik geef het toe, ik was bevooroordeeld. Het hele idee van ruilcilinders klonk als een dure manier om bruiswater te maken, maar de kosten vallen in de praktijk sterk mee. Het gebruiksgemak ligt bovendien erg hoog en vers bruiswater is toch wel heel goed van kwaliteit. Dat maakt het Sodastream een verrijking van de keuken. Een must-have voor liefhebbers van bruisend water.

Beschikbaarheid

De Sodastream Power Black is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Recepten

Een culinaire review ronden we natuurlijk af met wat tips over hoe je de SodaStream Power Black in de keuken kunt gebruiken.

Ten eerste natuurlijk voor de cocktails. Veel bekende recepten vragen om bruiswater uit een sifon. Dit is min of meer hetzelfde idee. De oude sifon kan de deur uit.

De tweede top is om de SodaStream Power Black te gebruiken voor fruitwater. Sodastream heeft daar handige siropen voor, maar in de zomer heb je die echt niet nodig. Bruiswater reageert heftiger met vers fruit waardoor deze veel sneller op smaak is. Gewoon een karaf pakken, plakjes aardbei en andere gezellige dingen erin en overgieten met het bruiswater uit de Sodastream. Met een kleine tien minuten is het bruiswater heerlijk op smaak.

Eén reactie

  1. Leuke presentatie, dank u wel.

    In de literprijs die geen liter is maar 800cc neemt u niet de aanschaf van het apparaat mee. Blijft een mooi apparaat om van het onnodige plastic af te komen.

    Bovendien hoef ik niet meer wekelijks te slepen met Rode Spa of Chaudfontaine. Is er een plek of winkel waar je het water kan proeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.