Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Linksys Max-Stream RE7000 (WiFi Repeater)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm gemakkelijk te installeren als repeater
  • Bevat onder de motorkap meer features, maar dan moet je wel even de moeite nemen om in te loggen
  • Ook zeer goed inzetbaar als zeer goed access point
  • Ondersteuning voor seamless roaming in repeatermodus

THE BAD

  • Standaard wachtwoord 'admin' is een beetje ouderwets
  • Suf gedoe met instellen van de klok op de RE7000

Met de RE7000 presenteerde Linksys eerder dit jaar misschien wel één van de meest gebruiksvriendelijke WiFi repeaters. De RE7000 is niet alleen geschikt om dual-band WiFi signalen te versterken, maar ook nog eens simpel om te installeren. Bovendien blijkt het ook een prima access point.

Unboxing

In het doosje vinden we niet veel meer dan de RE7000 en de handleiding. Meer hebben we niet nodig.

Design

Het design van de RE7000 is iets waar Linksys trots op mag zijn. De Max-Stream RE7000 is groot, maar wanneer deze in een stopcontact zit is hij alles behalve lelijk. Met zijn afgeronde hoeken en witte plastic valt de repeater nauwelijks op. Het enige dat prominent op de voorkant aanwezig is, is de status LED en die is belangrijk. Daar komen we later op terug.

Specs

De Max-Stream RE7000 is een WiFi repeater die getypeerd mag worden als een AC1900+ repeater. De dual-band repeater haalt een snelheid van 600Mbps op 2.4GHz en 1.600Mbps op 5.0 GHz. De Max-Stream RE7000 maakt gebruik van MU-MIMO technologie om het laatste beetje snelheid uit de 5.0GHz band te trekken. Smartphones als de Galaxy S7 kunnen met MU-MIMO overweg. Beamforming zorgt ervoor dat de Max-Stream RE7000 haar best doet de connectie tussen de Max-Stream RE7000 en de gebruiker zo ver mogelijk te optimaliseren.

De Max-Stream RE7000 wordt verkocht als een pure repeater oplossing, maar zo oppervlakkig is deze WiFi adapter echt niet. De Max-Stream RE7000 is ook inzetbaar als een accesspoint. Onderop zit namelijk een ethernet poort. Deze kun je gebruiken om een apparaat zonder WiFi met net draadloze netwerk te verbinden. In dat geval is de Max-Stream RE7000 ook een bridge. Sluit je deze poort aan op een netwerkkabel die een vaste verbinding naar jouw router maakt, is de RE700 in te stellen als access point. Hiervoor moet je wat meer moeite doen en daar lees je later alles over.

Seamless Roaming

Heb je een Max-Stream router draaien zoals de Linksys EA9500 in onze testopstelling, maakt de Max-Stream RE7000 gebruik van seamless roaming. Een stukje technologie dat we vooral in duurdere netwerkapparaten tegenkomen. Dit zorgt ervoor dat smartphone, tablets en computers zonder onderbreking van WiFi netwerk naar WiFi netwerk kunnen springen. Net wat op dat moment het beste bereik geeft. In onze testperiode werkte dit vlekkeloos.

Repeater of Access Point

Ga je de RE7000 installeren als repeater of access point. Een goed argument is natuurlijk de stabiliteit van de verbinding. Deze is in access point modus altijd beter. Met name wanneer je gaat streamen is dit een lonende keuze.

Er is nog een belangrijk argument om voor Access Point te kiezen en dat is wanneer je aan het online gamen bent. In repeater modus ga je van console draadloos gecodeerd naar de RE7000 die het signaal verwerkt, opnieuw codeert en naar de router stuurt. Vanuit daar gaat het signaal het internet op.

Gebruik je een access point, gaat het signaal van jouw console draadloos gecodeerd naar de RE7000, die stuurt het meteen bedraad door naar de router en die stuurt het meteen bedraad het internet op. Minder ingewikkelde verwerkingsslagen levert een lagere ping op. En dat laatste is voor een gamer zeer waardevol.

Installatie als Repeater

Het installeren van de Max-Stream RE7000 als WiFi repeater is echt easy peasy. Je steekt hem in het stopcontact, in de buurt van jouw huidige router (bij voorkeur dus een Max-Stream model). Je drukt op de WPS knop van de RE700 en daarna op die van de router. Het 2.4GHz netwerk is nu ingesteld. Nu druk je opnieuw op de WPS knop van de RE7000 en daarna opnieuw op de WPS knop van de router. Het 5.0GHz netwerk is nu ook in de lucht.

Nu is het een kwestie van de juiste plaats opzoeken. Je wilt niet aan het einde van het ontvangst van jouw huidige netwerk de RE7000 plaatsen. Dan zou de repeater enkel een slecht signaal versterken. Ideaal is ergens in het midden van het bereik van jouw huidige netwerk.

Wanneer je de Max-Stream RE7000 in het stopcontact steekt en hij is volledig gestart, brandt het lichtje voorop in verschillende kleuren die aangeven hoe goed het netwerk op die plaats is. Niet naar tevredenheid, plaats je de Max-Stream RE7000 ergens anders en kijk je hoe het daar is.

Let op, moderne huizen geven veel problemen voor repeaters. De betonplaten waarmee verdiepingen worden gescheiden zijn enorm goed in het dempen van het WiFi signaal. Gebruik de Max-Stream RE7000 dus vooral als oplossing voor de verdieping waarop je jezelf begeeft als je in een modern huis woont. Wil je toch een verdieping overbruggen, gebruik de Max-Stream RE7000 dan als accesspoint.

Installatie als Access Point

Als je hier bent aanbelandt, ga je duidelijk voor de beste netwerkervaring ;-). Prik de Max-Stream RE7000 in een stopcontact en sluit deze met de netwerkkabel aan op jouw netwerk. Zoek het IP adres, tik dat in op de browser en log in met het wachtwoord ‘admin’.

linksys-max-stream-re7000-algemene-instellingen

Je krijgt nu meteen de algemene instellingen op je scherm. Ik heb de Max-Stream RE7000 eerst getest als range extender en ga hem nu inzetten op het netwerk als Access Point. De gegevens van mijn netwerk staan er al in. Het enige dat ik echt moet doen is de Bedrijfsmodus aanpassen naar Access Point.

Wanneer je deze omschakeling doet, zal de Linksys voorstellen een nieuw netwerk op te zetten met achter de naam _Ext. Haal dat gewoon weg en houdt de naam hetzelfde. Hier kan een beetje baldadigheid geen kwaad ;-). Hierna start de RE7000 opnieuw op en is jouw Access Point in de lucht.

Beter beveiligen

Ongeacht of je de RE7000 als repeater of access point gebruikt, je moet hem goed beveiligen. Log hiervoor in zoals beschreven onder het hoofdstuk ‘ Installatie als Access Point ‘. Je hebt al gemerkt dat de RE7000, in tegenstelling tot de AE9500 router, geen gebruik maakt van het Linksys cloud account. Sterker nog, het standaard wachtwoord is wel heel erg zwak. Klik op beheer –> beheer en verander daar het wachtwoord. Maak het gerust een lastig wachtwoord. Vergeet je het ooit, is de RE7000 met behulp van de resetknop op de zijkant volledig te resetten. Je moet dan wel alles opnieuw instellen.

Overige opties

Wanneer je bent ingelogd op de RE7000 ontdek je al snel een wereld aan mogelijkheden. Zo is de firmware vanuit het menu snel en simpel bij te werken. Dit gaat compleet online, dus geen geklooi met het downloaden en uploaden van bestanden vanaf de computer. Ook voor ons stond al snel een update klaar en dit proces verliep buitengewoon snel. Het opnieuw opstarten van de RE7000 duurt letterlijk het langst ;-).

linksys-max-stream-re7000-firmware-update

Onder ethernetstatistieken zijn de LED lampjes van de ethernetpoort uit te zetten. Wellicht is het interessant om te weten dat het voor een fabrikant goedkoper is een ethernet(LAN)poort te kopen zonder de LED’s. De LED’s zijn van betekenis om je optisch te bevestigen dat de verbinding tussen apparaat en netwerk goed tot stand is gekomen. Leuk voor even, maar op een slaapkamer kan dit voor veel afleiding zorgen. Via Status –> Ethernetstatistieken kun je deze LED’s uitschakelen.

Wil je weten welke apparaten precies met de RE7000 verbonden zijn, kun je dit opvragen via WLAN-Statistieken–> Tabel draadloze clients. Je krijgt dan keurig een overzicht van welke apparaten op 2.4GHz verbonden zijn met de RE7000 en welke op 5.0GHz.

Tot slot nog iets geks. Onder de Algemene Instellingen kun je onderaan de tijdzone kiezen en aangeven dat de RE7000 automatisch tussen zomer en wintertijd mag schakelen. Klik je naar Status–>Apparaatgegevens, zie je dat de systeemtijd na een firmwareupdate of eerste start op 1 januari 1970 staat. Voor de Unix gemeenschap een belangrijk moment omdat toen de klok voor Unix en Linux gebaseerde systemen begon te tellen. De tijd klopt dus niet en is ook nergens bij te stellen. Zover we kunnen zien is dit ook niet relevant. Het is dus alleen een beetje gek.

Conclusie

Ik geef toe dat de doos me een beetje depri maakte. De focus in de marketing van de Linksys RE7000 ligt duidelijk op het gebruik als Range Extender. Dan is hij ook echt enorm gemakkelijk inzetbaar. Echter ben ik van nature tegen het gebruik van Range Extenders omdat ze ook de nodige beperkingen kennen. Met name in nieuwbouw. Gelukkig is er een uitgebreid admin systeem dat je in staat stelt om dit mooie stukje hardware ook in te zetten als Access Point. En dan heb je ook in moderne huizen een prachtig stukje netwerktechniek in handen. Van alle Access Points voor in het stopcontact die ik de laatste maanden heb gezien is de Linksys RE7000 mijn favoriet.

Beschikbaarheid

De Linksys RE7000 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.