Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch ART 26-18 LI (Trimmer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • De kop is kantelbaar
  • Goed in hoogte verstelbaar
  • Beveiligd tegen overbelasting
  • Goed te hanteren
  • Snoerloos

THE BAD

De één noemt het een kantenmaaier, de ander een trimmer of zelfs een strimmer. Hoe dan ook, de Bosch ART 26-18 LI is misschien wel het meest innovatieve stukje gereedschap dat we de afgelopen jaren hebben gezien om de kanten van het gazon bij te werken.

Unboxing

We hebben voor de verpakking zonder 18v accu en lader gekozen. Die hebben we nog van een eerdere test en dit maakt de ART 26-18 LI een flink stuk goedkoper. In de verpakking vinden we naast de ART 26-18 LI ook extra Durablade mes en de handleiding. Één Durablade mes zit al op de trimmer geïnstalleerd.

Specs

De ART 26-18 LI komt uit de 18-volt serie van Bosch. Je gebruikt dus dezelfde a8V accu die ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de boormachines en decoupeerzagen. De ART 26-18 LI weegt 2,5 kilo en heeft een snijcirkel van 26 centimeter. De Bosch ART 26-18 LI is in lengte verstelbaar van 80-115 CM.

bosch-art-26-18li_mg_0908

Flexibel

De ART 26-18 LI zit in een betrekkelijk kleine doos. Dit komt doordat het aluminium deel van de steel vrijwel compleet in elkaar geschoven kan worden. Simpelweg door de rode vergrendeling onder het handvat in te knijpen. Dit is niet alleen handig om de verpakking te verkleinen, maar de trimmer is zo ook gemakkelijker op te bergen in een kleine schuur.

Bij de kop zit nog een rode vergrendeling. Deze zorgt ervoor dat je de kop een kwartslag kunt draaien. Dit maakt de ART 26-18 LI trimmer een ideale tool om de randen van het gazon ook verticaal strak af te snijden.

bosch-art-26-18li_mg_0920

Tenslotte zit voor op de kop een metalen beugel die je eruit naar voren kunt trekken. Deze komt net iets verder naar voren dan het mesje in de ART 26-18 LI. Hierdoor voorkom je dat je bijvoorbeeld kunststof kozijnen lelijk beschadigt. Kleine tip van ons, met een lange schroef kun je hem hier ook aan ophangen.

bosch-art-26-18li_mg_0935

Mes vs. Draadje

Kijk ik naar de trimmers waarmee ik de afgelopen jaren heb gewerkt, dan ben ik altijd met modellen die een draad gebruiken gewerkt. Deze draadspoelen liepen weleens vast wat een hoop gepruts veroorzaakte. Daarnaast spatte stukken draad met hoge snelheid weg waardoor je niet met blote benen in de buurt van een trimmer wilde lopen.

bosch-art-26-18li_mg_0940

Met de ART 26-18 LI doet Bosch iets dat we eerder al zagen bij de grasmaaiers van Skil. Bosch gebruikt een plastic mesje genaamd Durablade. Goedkoop om te produceren en sterk. Het belangrijkste, het lijkt een milieuvriendelijke manier om te werken. Zo nemen ze veel minder ruimte in tijdens transport en wegen ze veel minder. Ook handig is dat je een voorraadje van deze mesjes in het handvat kunt bewaren. Slim bedacht.

bosch-art-26-18li_mg_0925

Het mesje zelf is net wat slimmer vormgegeven dan de mesjes die we bij de Skil Urban Mower zagen. Hier heeft Bosch er een printje op gemaakt dat aangeeft wanneer het mesje toch echt versleten is.

Handvatten

De opbouw van de Bosch ART 26-18 LI trimmer is zo dat je twee handvatten hebt om de trimmer goed en stevig vast te houden. Het handvat voor is naar smaak instelbaar. Bovendien is ook hier weer nagedacht over het opbergen. Het handvat kan mooi strak langs de rest van het apparaat worden geklapt.

bosch-art-26-18li_mg_0907

De motor van de ART 26-18 LI zit aan de onderkant van de steel. Deze stuurt wat vibraties naar boven. Door het voorste handvat vorm te geven als een beugel absorbeert dit al wat van de vibraties. Het achterste handvat is van een stevig schuim gemaakt. Eveneens om vibraties te verminderen.

Gebruikservaring

We hebben inmiddels enkele honderden meters gebruikservaring en zijn letterlijk door de eerste twee messen heen. Ja, we mishandelen het ding natuurlijk tijdens het testen. En daarbij zien we dan ook meteen hoe Bosch haar best heeft gedaan om de ART 26-18 LI veilig te maken. Bij overbelasting houdt de motor niet alleen in, de complete schijf met het mes schiet los en weg van jou als gebruiker. Wanneer we de draaischijf oppakken zit het mes er iedere keer weer keurig in. Met één klik zit de schijf weer op haar plaats en kunnen we weer verder.

bosch-art-26-18li_mg_0901

We hebben ook veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de kop te kantelen. Om zo een prachtig afgesneden gazon als eindresultaat op te leveren.

Conclusie

Binnen Het Innovatieve Huis willen we zoveel mogelijk gereedschap zonder een snoertje, maar daar stopt het niet met de ART 26-18 LI. Deze trimmer van Bosch is door zijn verstelbare kop veel breder inzetbaar en het gebruik van de Durablade messen in plaats van een nylon draad is gewoon slim. Hier worden we vrolijk van.

Beschikbaarheid

De Bosch ART 26-18 LI Trimmer is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

het-innovatieve-huis

2 reacties

  1. Een demo van een kanttrimmer op teensleffers vind ik nu ook niet het goede voorbeeld naar veiligheid.
    !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.