Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil Urban Mower (grasmaaier)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Licht en wendbaar
  • Zeer veilig
  • Zeer compact op te bergen
  • Handig handvat
  • Net maairesultaat

THE BAD

  • Je drukt de rode achterklep er gemakkelijk uit, maar mist deze niet.

De Urban Series van Skil staat voor tuingereedschap dat buitengewoon compact is gemaakt. Voor de kleine schuur in de compacte stadstuin. Zo ook de Skil Urban Mower. Een extreem wendbare en compacte grasmaaier die zich zeer gemakkelijk laat opbergen.

Unboxing

Dat de Urban Series compact moet zijn bewijst Skil alleen al met de doos van de Urban Mower. Toen deze op ons kantoor arriveerde waren we verbaasd over het kleine doosje.

Dit komt doordat de Skil Urban Mower deels nog in elkaar gezet moet worden. We vinden de handleiding, wielen, 8 reservemessen (twee zitten al op de machine) en de onderdelen van de bedieningsgreep.

Montage

Het monteren van de onderdelen verloopt lekker soepel. Één grove kruiskopschroevendraaier en een sleutel 10 zijn nodig om alles in elkaar te zetten. Inclusief het zoeken naar gereedschap was ik zo’n tien minuten kwijt aan het klusje.

Design

De Urban Mower geeft het gevoel dat Skil echt opnieuw naar het ontwerp van elektrische grasmaaiers heeft gekeken en opnieuw is gestart. Het snijvlak is mooi breed en steekt iets buiten de wielen uit. Hierdoor maai je met groter gemak dichter op muren en borders. Daarbij moet ik wel opmerken dat de bedieningsgreep net zo breed is. Bij muren is het dus wel uitkijken dat je de verf er niet afrijdt. Een brede greep voegt wel veel comfort toe aan het gebruik. We zouden dan ook graag een plastic bumpertje op de hoeken hebben gezien. Overigens lijkt geen enkel merk tot nu toe over dit onderwerp te hebben nagedacht.

Skil Urban Mower 0711_MG_9064

Een andere handige eigenschap is dat je de handgreep in een soort parkeerstand kunt zetten. Dan wijst hij omhoog waardoor de Urban Mower niet omvalt. Tijdens gebruik wil je immers dat hij zoveel mogelijk naar achteren staat, maar dan ligt het zwaartepunt aan de achterkant waardoor hij naar achteren om zou vallen wanneer je hem niet vasthoudt. Slim.

De twee kleinere voorwielen zijn 360-graden draaibaar en geven de Urban Mower haar wendbaarheid. Ik moet zeggen dat ik enorm onder de indruk ben van hoe licht de Urban Mower over het gras stuurt. Je gebruikt de voorwielen ook om in te stellen hoe hoog het gras moet worden gemaaid.

Het gemaaide gras vang je op in het meegeleverde grasreservoir. Dit is grotendeels van stof en geperforeerd. Na het maaien en leeggooien laat je deze even ‘opwarmen’ in de zon waarna de laatste grasresten gedroogd zijn en er zo uitgeklopt kunnen worden.

Plastic messen

Ik had het niet verwacht toen ik naar de doos keek. Ik zag daar een tiental plastic onderdelen die bij de machine hoorde. Geen idee waarvoor. Dit werd mij pas duidelijk toen ik naar de onderkant van de Urban Mower keek. Wat blijkt? Skil gebruikt geen metalen messen onder de machine. Dat is even schrikken, maar het is eigenlijk helemaal geen slechte gedachte.

Waar een motor een hekel aan heeft is een mes dat uit balans is tijdens het draaien. Wanneer gebeurt dit? Wanneer het handmatig wordt bijgeslepen. Het vervangen van een metalen mes is relatief duur waardoor men toch massaal voor het slijpen kiest. Een millimeter metaal over de lengte van het ene blad ten opzichte van het andere kan de motoronderdelen heel snel laten slijten.

Is plastic dan wel scherp genoeg? Strimmers werken ook met een plastic draad. Als deze maar snel genoeg draait komt deze met gemak door het gras en andere laag groen heen. Deze grasmaaier laat de messen met 9.500 RPM draaien. Mocht één van de snijbladen kapotgaan, zal het verschil in gewicht nihil zijn waardoor de motor niet snel schade zal oplopen. Bovendien zijn deze snijbladen gemakkelijk en snel te vervangen.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de ‘schacht’ waarin het gras wordt gemaaid niet enorm groot is. Hoe rustiger je het gras maait, hoe beter het resultaat van het maaien. Een groot voordeel is dat je de schacht met gemak schoonmaakt doordat de plastic mesjes nooit in de weg zullen zitten.

Bedieningsgreep

Niets is lastiger dan als lange man tegen de grasmaaier schoppen omdat de bedieningsgreep te kort is. Voor mij (1,84) is dit geen enkel probleem met de Urban Mower. Bovendien scharniert hij mee waardoor de machine wederom meer wendbaarheid krijgt. Het resultaat is een groot gebruiksgemak.

Het bedieningspaneel zelf bestaat uit een knop en een hendel. De knop is een stukje beveiliging waardoor de machine niet gaat draaien wanneer je enkel de hendel aantrekt. Je moet altijd eerst deze knop indrukken voor de hendel werkt. Veiligheid voorop. Onderop het bedieningspaneel sluit je jouw stroomsnoer aan.

Door de bedieningsgreep compleet voorover te laten scharnieren, kun je de machine verticaal opbergen in de schuur. Wil je het jezelf echt gemakkelijk maken, dan zet je twee haakjes op de muur en hang je de Skil Urban Mower gewoon op. Dan kun je er gemakkelijk met een bezem onderdoor. Het is erop gemaakt en dat is zeker in een kleine schuur erg prettig. Overigens past hij op deze manier zelfs probleemloos in de kofferruimte van een Prius.

Veiliger

We doen het allemaal een keer. Maaien over het stroomsnoer. Normaal gaat dat gepaard met een flinke vonk en een vieze geur. Ook hier bewijzen de messen van de Urban Mower zich. De plastic messen moeten echt moeite doen om door een stroomkabel heen te komen. Daarnaast zijn ze dan nog altijd van plastic, dus veroorzaken ze zelf niet snel kortsluiting. Ideaal voor de onoplettende gebruiker.

Een ander stukje veiligheid zit hem in de bediening. Wanneer je de Urban Mower vastpakt en per ongeluk de greep naar je toe trekt, zal deze niet automatisch opstarten. Je moet eerst de rode unlock-knop indrukken voor je de greep kunt aantrekken. Slim!

Skil Urban Mower 0711 of 0712

Skil heeft twee uitvoeringen van de Urban Mower op de markt gebracht. De Urban Mower 0711 is het model dat wij hebben getest en komt met, in totaal, tien plastic snijbladen. De 0712 uitvoering is net even wat luxer en bevat dertig snijbladen en een verlengsnoer.

Er is ook nog een derde uitvoering, de 0074. Dit is de combinatie van de Urban Mower met een grastrimmer.

Gebruikservaring

Ik noemde het al even, je moet rustig maaien voor het beste resultaat. Tip van mijn kant, maai aan het einde van een droge dag. Dan heb je geen last van douw en blijft de machine schoner. Op ons testveldje was het nogal hobbelig. Dan merk je dat je klodders gras gaat verliezen. De beste prestaties zijn echt op een strak gazonnetje. Dan belandt al het gras keurig in de opvangbak. Overigens ligt en speelt een strak grasmatje ook een stuk lekkerder. Zorg dus dat de basis goed is ;-).

Wat negatief opviel was dat we bij het onhandig plaatsen van de opvangbak met gemak de rode achterklep uit de machine drukken. Deze wordt door een springveertje op zijn plaats gehouden en die is heel lastig terug te plaatsen. De aanwezigheid van de klep blijkt niet essentieel te zijn, maar het is toch jammer dat op dit ene punt het design te wensen overlaat.

Conclusie

Hoog gebruiksgemak, innovatief gebruik van messen en uiterst compact op te bergen. Dat lijkt de visie achter de Urban Mower van Skil en dit is gelukt. Op een klein probleempje met het achterklepje na valt niets negatiefs over de Urban Mower te zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.