Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Zeuss XP-5 LED Headlamp

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Sterke CREE XP-G R5 LED
  • Goede koeling voor de LED
  • Handige aansturing met gebaren
  • Verwisselbare accu
  • Lange accuduur

THE BAD

Afgelopen jaar introduceerde Zeuss een bijzonder felle kampeerlamp. Uiteraard op basis van LED techniek. Nu is Zeuss wederom terug met een functionele LED lamp. De XP-5 LED Headlamp. Een handig lampje tijdens het klussen, maar ook bij outdoor activiteiten.

Unboxing

Zeuss heeft de XP-5 LED Headlamp netjes verpakt. In de verpakking vinden we de laadkabel (gewoon Micro-USB dit keer), een handleiding en zowel een 230V als een 12V USB autolader. Al deze accessoires kunnen in het meegeleverde accessoirezakje.

Design

De Zeuss XP-5 LED Headlamp is ontworpen op basis van een aluminium behuizing. In ons geval is de behuizing blauw geanodiseerd. Uit de verpakking zien we op allerlei hoekjes de originele aluminium kleur terug zoals je op de foto kunt zien. Dit komt doordat het een sample is die al meerdere keren is getest. Af fabriek moet de kleuring consistent zijn. Testers gaan nou eenmaal niet voorzichtig met producten om ;-).

De keuze voor een blok aluminium is slim. Niet alleen maakt het de lamp stevig, het geeft de CREE LED die in de XP-5 LED Headlamp zit een goed koellichaam. Hoe koeler deze blijft, hoe langer de levensduur van de LED en de elektronica.

De hoofdband is van elastisch materiaal gemaakt en gaat zowel om het hoofd als over het hoofd. Dit laatste is belangrijk omdat de lamp wat zwaarder is. Je wilt niet dat de lamp automatisch vooroverbuigt.

Aan de rechterkant zit de power knop en de micro-USB aansluiting om de XP-5 LED Headlamp mee op te laden. Aan de andere kant zit een aluminium schroefdop waarachter de verwisselbare accu zit.

Specs

Zeuss maakt in deze hoofdlamp gebruik van een CREE XP-G R5 LED. Daarbij heeft Zeuss een duidelijke keuze gemaakt voor een LED met een kleurtemperatuur van 4.000 Kelvin. Op vol vermogen heb je een lichtopbrengst van 250 Lumen. Dit is warmer dan de witte LED’s die doorgaans in hoofdbanden zitten en zorgt ervoor dat het licht prettiger oogt. De lichtafstand is met deze lamp zo’n 120 meter.

Doordat de Micro-USB aansluiting en powerknop goed zijn afgeschermd, is de Zeuss XP-5 LED Headlamp IPX4 waterdicht. Je kunt dus zonder problemen in de regen lopen. Met behulp van de ronde bandjes is de lamp verticaal 180-graden draaibaar. Het geheel weegt 180 gram (inclusief de accu). De valbestendigheid van het lampje is twee meter. Een val vanaf het hoofd is dus geen enkel probleem. Inmiddels hebben we dit zowel op grond als beton getest. Ja, hij beschadigd. Nee, hij gaat niet kapot.

Accessoirezakje

Je krijgt van Zeuss ook een accessoirezakje bij de lamp. In de unboxingvideo geef ik aan dat hier de lamp in zou kunnen, maar dit is niet waar. Het zakje is te klein. De laders en kabel passen er wel in. Bovendien is het zakje zo ontworpen dat het achterop de hoofdband kan worden gezet. Zo heb je deze accessoires altijd bij de hand. Overigens zou er ook ruimte zijn voor een extra accu.

Zeuss XP-5 LED Headlamp_MG_0161

Bediening

Druk je de power knop in, gaat de XP-5 LED Headlamp vol aan. Houdt je hem ingedrukt, kun je de XP-5 LED Headlamp dimmen. De minimale lichtopbrengst is 5 lumen. Het maximale is 250 lumen.

Zeuss XP-5 LED Headlamp_MG_0160

Druk je de powerknop twee keer in, schakel je de nabijheidssensoren voorop in. Met een veeggebaar voor de sensoren langs zet je de lamp dan aan of uit. Let wel dat dit vooral handig is wanneer je de lamp niet gebruikt op een plek waarbij regelmatig objecten langs je hoofd bewegen. Denk aan kleine grotten. In onze test reageerde de sensoren namelijk ook op andere objecten dan de handen. Daarbij gaat het wel om objecten binnen een bereik van ongeveer 10 centimeter van de lamp.

Wanneer je op onderstaande video klikt, start deze op het moment dat ik de bediening demonstreer.

https://youtu.be/iRohAyYguwo?t=2m26s

Draagcomfort

De Zeuss XP-5 LED Headlamp is met 180 gram één van de zwaardere hoofdlampen die ik de laatste jaren heb gebruikt. Dit zie ik terug in de lange accuduur. Bovendien is het prettig dat alles op het voorhoofd zit. Ik heb exemplaren waar draden naar achteren lopen voor de accupack. Nu kun je gemakkelijker een pet of helm opzetten.

Accuduur

Een verwisselbare Zeuss 18650 accu is fijn, maar het liefst wil je een accu met een lange accuduur. Op de minst felle stand behaalt de XP-5 zo’n 40 uur. Zet je hem op de felste stand, loopt dit terug naar 5 uur. Het opladen van de accu duurt 3 tot 4 uur. De lithium accu heeft een capaciteit van 2.600mAh.

Conclusie

Hij is wat groot en zwaar, maar daar krijg je de bijbehorende prestaties voor terug. Het uithoudingsvermogen is fantastisch en ook de lichtopbrengst is enorm goed. Het aan en uitzetten met een veegbeweging van de hand is erg handig. Bovendien lijkt er goed over het draagcomfort te zijn nagedacht. De afwerking van het aluminium zou net iets beter kunnen, maar is eigenlijk totaal niet relevant.

Beschikbaarheid

De Zeuss XP-5 LED Headlamp is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Extra accu’s zijn via Zeuss zelf te bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.