GadgetGear.nl

Review: Zeuss XT-6 v2 (Multifunctionele LED Lamp)


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Zeuss XT-6 v2 met 4.5 sterren.

The Good
 • Enorme lichtopbrengst
 • Sterke accu
 • Snel te laden
 • Flexibel inzetbaar
 • Bruikbaar in de regen

The Bad
 • Laadklepje zit niet vast
 • Relatief exotische USB-kabel

Vorig jaar debuteerde de XT-6 multifunctionele LED lamp bij Zeuss. Op basis van feedback van de community heeft Zeuss het ontwerp deels herzien en komt het met de XT-6 v2 die we de afgelopen tijd hebben mogen testen. Zo is deze versie uitgerust met een sterkere LED (400 lumen) en is de IPX4 waterdichtheid verbeterd waardoor je hem ook in de regen mag gebruiken. Bovendien krijg je er nu een reflectieve kaart bij om de lichtbundel aan te kunnen passen.

Unboxing

De Zeuss XT-6 v2 is een multifunctionele lamp die je ook onderweg kunt gebruiken. Je krijgt dan ook niet alleen een 220V USB voeding bij de XT-6 v2, maar ook een 12V ladertje voor in de auto. In beide gevallen gebruik je hetzelfde USB naar DC kabeltje om de lamp te laden.

Design

De Zeuss XT-6 v2 heeft een buitenuitstraling van top tot teen. Dit zien we in het gebruik van zwart rubber in combinatie met hard groen plastic.

Bovenaan heeft de Zeuss XT-6 v2 een handvat van metaal dat ook gebruikt kan worden als standaard om de lamp in een hoek te plaatsen. Geen idee waar het handig voor kan zijn, maar het kan ;-).

Onderaan de XT-6 v2 vinden we een tweede haak van plastic. Deze zorgt ervoor dat je de lamp op de kop kunt hangen. Wanneer je dan de bovenkap verwijderd dient het geheel als een soort van plafondlamp.

In de kap van de Zeuss XT-6 v2 zit een reflecterende kaart waarmee je één kant iets kunt dimmen. Doordat de folie zelf reflecteert, stuur je het ongebruikte licht dus de andere kant op. De kaart is te verwijderen wanneer je dit niet op prijs stelt.

IPX-4

Het rubber is vooral belangrijk voor de IPX-4 waterdichtheid van de lamp. IPX-4 staat voor waterdichtheid door besproeiing. Ongeacht de richting mag geen water binnendringen wanneer de Zeuss XT-6 v2 besproeid wordt met zo’n tien liter per minuut. Gebruik in de regen mag dus geen enkel probleem zijn en ook toen ik er een gietertje overheen gooide, bleek dit geen probleem voor de XT-6 v2.

Specs

De Zeuss XT-6 werd aangedreven door een CREE XT-6 LED. Deze leverde 300 lumen. De v2 heeft een CREE XML U2 LED meegekregen die 400 lumen levert. Met een maximaal geladen 4.000mAh accu levert dit op 100% lichtsterkte een gebruik op van ongeveer 5 uur. Op 10% lichtsterkte moet de lamp 36 uur halen. Ik heb de lamp meerdere cycles aan laten staan en kan bevestigen dat hij de 36 kan halen. Het laden van de accu is nu ook versneld. Met de netstroomlader zit hij nu in 4 tot 5 uur vol.

Gebruikservaring

Qua lichtopbrengst heb ik over de Zeuss XT-6 v2 niets te klagen. Ook het traploos instellen van de dimmer is geen enkel probleem. Dit doe je door in de aan stand de power knop ingedrukt te houden. Hij gaat dan in lichtsterkte rouleren tot je de knop loslaat. Prima uitgedacht.

In deze XT-6 v2 heeft Zeuss ook een rubber klepje op de aansluiting voor de stroomkabel gezet. Dit is goed voor de waterdichtheid. Het klepje komt er compleet uit als je de lader aansluit. Wees er dus zuinig op. Hier zou het fijn zijn geweest als het klepje aan de XT-6 v2 vast zou blijven zitten. Of dat er een aantal extra klepjes bij zouden zitten. Hoe dan ook, als je hem kwijt bent heeft Zeuss al aangegeven extreem coulant te zijn.

Conclusie

Als het om het opladen gaat zijn er een aantal aanpassingen te maken die het comfort van de XT-6 v2 verder zouden vergroten. In de kern is de Zeuss XT-6 v2 multifunctionele LED lamp echter een prima lamp om mee te kamperen, te vissen of eindelijk die rommelzolder mee te verkennen. Hij krijgt dan ook 4,5 van de vijf sterren.

6 reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Via Telegraaf 2 zeuss XT-6v2 LED lampen besteld, maar ik mis bij een lamp de rubberen pakking die om de beschermkap van de lamp zit.
  Gaarne een pakking sturen
  Bij voorbaat dank,
  J. Zanen
  Leliestraat 76
  1541CM Koog a.d. Zaan

 • Guten Tag,
  Ich interessiere mich für die
  Zeuss XT-6 v2 Lampe.
  Wo kann man sie günstig kaufen?

 • Ik heb er slechte ervaring mee
  Lamp blijft +/- 4 uur branden, knippert en gaat uit.
  Moet je weer op de knop drukken dan gaat ie weer een uur branden en daarna weer uit. En zo kan je blijven doorgaan….

 • Beste Radj,

  Zou je contact kunnen opnemen met ons op info@zeuss.nl. Klinkt inderdaad alsof je een defecte lamp te pakken hebt. We zouden je lamp graag omruilen voor een nieuw exemplaar!

  Ik hoor graag van je.
  Gr,
  Reinier
  ZEUSS.nl