Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de Pokémon GO met 4 sterren.

The Good
 • Pokémon baby!
 • Geniaal bedacht
 • Super Gameplay
 • Lekker verslavend
The Bad
 • Level systeem is weg
 • Gyms straks onhaalbaar sterk


“I want to be the very best,  like no one ever was… To catch them is my real test, to train them is my cause..” Het kan, nu! Ren naar buiten, pak je rugtas, pet en goeie moed: we gaan Pokemon vangen!

Wat ooit begon als een ‘april fools’ is serieus opgepakt door de ontwikkelaar Niantic in samenwerking met Nintendo en Google Maps. Samen is het gelukt om in real time maps Pokémon te laten verschijnen die wij, gamers, real time mogen vangen in een locatie bij jou in de buurt.

Pokemon_Go_review_entert1_gadgetgear_1

Pokemon GO!

Het komt het dichtste bij de natte droom van iedere Pokéfan en doet volwassen mannen en vrouwen met niets meer dan een opgelicht schermpje, ’s avonds dolen door de straten.  We kregen ‘boksen’ en werden toegeschreeuwd vanaf fietsen en scooters “Pokeeeeemon!!!” We zagen autorijders niet letten op de weg, maar op hun schermpjes en we zagen dikke kindjes veranderen in fervente Nordic walkers. Nota bene ‘code rood’ is er afgegeven door verschillende belangenorganisaties, maar dat alles zal ons een zorg zijn, lieve dames en heren. ‘Pokémon Go!’ is een feit!

Pokemon_Go_review_entert1_gadgetgear_3

Wat?! Pokémon wattes? Geocaching VS augmented reality. Games VS GPS en Pokémon VS Google Maps, dat dus.  De bedenkers van deze game hebben het mogelijk gemaakt om Pokémon over de hele wereld te verspreiden, die gevangen kunnen worden wanneer je daar echt in de buurt bent. Voor wie nog nooit van Pokémon heeft gehoord  zal ik nog ietsjes uitweiden. In 1995 bracht Nintendo in samenwerking met Game Freak een Gameboy spel uit.  Pokémon zijn Pocket Monsters, die afstammen van de Tamagotchi’s. Het zijn dierlijke, meestal lieve, monstertjes, die in een fictieve, maar realistische wereld leven. Deze wereld kent geen dieren zoals wij die kennen, maar enkel mensen en Pokemon die in harmonie met elkaar samenleven. Kinderen kunnen al jong de keuze maken om Pokémon trainer te worden. Ze maken een wereldreis, vangen zoveel mogelijk verschillende Pokémon en trainen deze in één tegen één gevechten.

Pokemon_Go_review_entert1_gadgetgear_5

Hoe werkt Pokemon GO?

In ieder geval kent nu iedereen Pokemon. In ieder nieuwsartikel duiken ze op Game Freak’s zijn geëvolueerd tot een nieuwe hype waar zelfs Nintendo van geschrokken moet zijn, anders hadden ze het nooit gratis gemaakt (minus wat microtransacties dan.). Maar wat is nu precies Pokémon Go! en hoe werkt het? Daar heeft onze razende Pokéreporter Kevin Krechting, a.k.a. de Ash Ketchum van de lage landen, een handig handvat voor je geschreven. Lees zijn artikel (Pokemon Go Starterguide, tips en hints voor beginners) naam artikel) voor alle ins en outs op het gebied van Pokémon Go! Lees vooral deze review verder als het je gaat om de uiteindelijk beoordeling. Die overigens gewoon beneden aan het artikel staat.

Pokemon_Go_review_entert1_gadgetgear_6

Gameplay in een notendopje

De besturing in zijn geheel is enorm gemakkelijk. Dit werkt ook gewoon erg prettig. Je trainer loopt wanneer jij dit doet, point and click bij een event en het battlen is swipen, touchen en touch and hold. Meer moet het ook niet zijn. De makers hebben slim gehandeld om er een maximum snelheid op te zetten. Ik geloof tot 30 kilometer per uur. Uiteraard heb ik dit uitgeprobeerd als bijrijder in een auto, check het saaie filmpje hier 🙂  Pokemon GO op de fiets kan prima, al is het gevaarlijk wanneer je opeens een zeldzame jongen tegenkomt die je moet hebben. Wanneer er ingewikkelde combinaties aan het licht komen wordt de game in plaats van toegankelijk, meer een gimmick en laten de ontwikkelaars spelers liggen. Dit doen ze heel goed. Waar overigens nog wel iets aan gedaan mag worden zijn de Gyms. Deze knokhuizen worden bewaakt door de sterkste Pokémon trainers die te verslaan zijn door per Gym een aantal gevechten aan het gaan. Alleen zit er geen max op een Gym. Waar je bijvoorbeeld in de Gameboy games Gyms tegenkomt die gericht zijn op een bepaald level, heb je dit in Pokémon GO niet. Nu al heb je Gyms waar de CP (Combat Points) tegen de 1000 aan hikken, terwijl je met 15 CP begint. Je moet nu dus rond level 10 zijn wil je een verschil maken, terwijl dit een week geleden nog level 7 was. Snap je? Over een paar maanden heeft iedere Gym 15000 CP aan Pokémon en moet je drie maanden trainen tot je een Gym kunt aanvallen. Nee, niet handig. Maak verschillende Gyms, met verschillende gradaties. Dus bijvoorbeeld Groen voor de groentjes, met CP tot 100. Gewoon leuk om eens kennis te maken. Wellicht bewaakt door NPC’s zodat je straks niet alleen Japanners wereldwijd in de Gyms zitten.

Pokemon_Go_review_entert1_gadgetgear_8

Graphics simpel en doeltreffend

Pokémon GO ziet er prima uit! Helemaal niet geweldig of uitmuntend, gewoon prima. De game heeft het al zwaar genoeg met de overbelaste servers en dat wordt straks alleen maar erger als het in de Play Store, etc te downloaden is voor grrrratis. Ja, dan spelen je ooms en tantes het ook. Ja, die gaan het dan heel raar uitspreken… Ja, zo. Dus… Prima graphics. Had je me een jaar geleden ( of een week of twee) gevraagd hoe het er uit zou moeten zien dan had ik waarschijnlijk wat ‘echtere’ Pokémon verwacht, die wat meer op gaan in de realistische camera achtergrond. Een beetje van cartoon naar animatie gepimpt, of misschien zelfs verder. Al met al is dit een game die het ook niet van grafische snufjes moet hebben. Net zoals het verhaal trouwens, wat ik op zich wel jammer vindt.

Sounds

Zit er geluid op, joh?! Ik heb het altijd uitstaan. Voor de review natuurlijk even aangezet en… Staat nu altijd aan, met een koptelefoontje dan he. Niet de hele wereld hoeft mee te genieten. Heerlijke muziek die een beetje pas bij een explorer game en dat is deze ook wel. Leuke bekende geluidjes van Pokemon en alles wat daarbij komt kijken. Ik mist wel de Theme, de begin tune van de game… Die moet er echt in!

Pokemon_Go_review_entert1_gadgetgear_2

Geen verhaallijn in Pokemon GO

In de Pokémon serie en games was er altijd een kwaad. Of het nu Team Rocket was of anders, iets wilde Pokémon veranderen in wapens. Wat het altijd erg leuk maakte. Uiteraard waren de bad guys niet spannender dan de gemiddelde Bassie en Adriaan boef (behalve dan de Plaaggeest) maar het gaf wat extra’s aan het verhaal. Bij Pokemon GO is dat (nog) niet echt nodig. Wellicht dat we later voor de keuze goed of kwaad worden gezet en mogen we op zoek naar speciale Pokemon om de wereld te redden van verval.

Pokemon_Go_review_entert1_gadgetgear_7

Geen NPC’s

Er zijn helemaal geen computer gestuurde karakters in deze game?! Geen NPC’s, nul. Dat is jammer want het knokken tegen deze lui is juist enorm leuk. In de oudere games vond je in ieder fictief dorp een bewoner die je kon aanspreken en in veel gevallen kon bevechten. De skills van de NPC’s waren in het algemeen laag, maar hielpen jou aan de nodig XP. Ik hoop echt dat dit nog gepatched wordt, want hoe leuk zou het zijn als je met wat vrienden een virtuele vijand samen kunt verslaan. Dat je een winkel binnenloopt en dat er sneaky een member van Team Rocket staat.

Pokemon_Go_review_entert1_gadgetgear_2

Hoe werkt Evolueren bij Pokemon GO?

Normaal waren gewend dat je tijdens na een gevecht ervaringspunten XP kreeg en dat je daardoor steeds levels up ging. Tot bepaalde levels en dan zou je Pokemon groeien naar een sterker stadium met ook andere uiterlijke kenmerken. Deze evoluties zien we ook wel terug in GO, maar die gaan (helaas) heel anders. Een uitgebreid stuk hierover, met wat pro tips van Kevin K. uit Pallet Town kun je lezen in het artikel: Pokémon Go: Evolueren, sterker maken en eieren uitbroeden, hoe moet dat?

Pokemon_Go_review_entert1_gadgetgear_4

 

Toekomstmuziek

Wat er ieder geval aan komt is Trading, zei Niantic Labs’ CEO John Hanke. Het is één van de basiselementen van de originele game en dit verwacht hij en de gamers wel terug in Pokémon GO. Daarnaast gaf hij aan dat er in de toekomst meer gecommuniceerd kan worden bij Pokéstops.  Ik denk dat we dat letterlijk kunnen nemen door een chat functie, of minder letterlijk door meer opties te vinden bij een Pokéstops, bijvoorbeeld een Pokémarkt. Persoonlijk hoop ik dus op een meer gevarieerde Gym setup, waarin iedereen een bepaalde Gym kan aanvallen en kans maakt op slagen. Het liefst zou ik het battle systeem lekker turn based terug zien, maar helaas lijkt die Pidgey gevlogen. Het zou leuk zijn om wat NPC’s toe te voegen in deze omgeving. In openbare gebouwen bijvoorbeeld 😛 Als laatste toevoeging een Friend systeem. In de eerdere games kon je met NPC vrienden bellen. Ik zou ook wel een vriendenlijst willen zien waarmee je een speciale PokéChat hebt of iets dergelijks. Of, als we nu toch bezig zijn, je vrienden ook op de map zien. Ja! Ik bel Nintendo, oké?!

Verder zou ik aanraden om de Pokemon gebieden bij spoorrails en snelwegen uit de game te halen. Je hebt er altijd gekken bij zitten en die moeten we dan maar een beetje behouden.

daar gaat ie
daar gaat ie

Conclusie

Ja, al met al gewoon een top game! De basis was solide en vond ik persoonlijk al erg leuk (ik kijk al uit naar Sun en Moon eind dit jaar) en de mix met de realiteit en Google Maps is gewoon geweldig. Het feit dat kinderen meer de straat opgaan en verplicht worden tot bewegen wordt nu nog niet veel genoemd, maar is echt geniaal. Het zou later best wel eens een nobelprijsje in de wacht kunnen slepen. Uitreikt door professor Oak. Natuurlijk moet er nog een hoop verbetert worden (vandaar ook geen absurd hoog cijfer), maar dat is allemaal patch werk. Mijn conclusie is:  downloaden! Het is gratis, het is gemakkelijk, leuk en verslavend. Blijf wel opletten, want ik heb al meerdere idioten gezien die bijna elkaar kapot reden om een Rattata te vangen… een Rattata! Als het nu een Mewto was, oké…

Pluspunten:

 • Pokémon baby!
 • Geniaal bedacht
 • Super Gameplay
 • Lekker verslavend

Minpunten:

 • Level systeem is weg
 • Gyms zijn straks onhaalbaar sterk

Cijfer: 8/10

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.