Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch PRA MultiPower (Bluetooth Klusradio)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Bluetooth, AM/FM en analoge audio inputs
  • Grote knoppen
  • Adapter zit weggewerkt in de behuizing
  • Geschikt voor vrijwel alle Bosch accu's

THE BAD

  • Nog geen ondersteuning voor DAB+

Je hebt bouwradio’s die vooral gemaakt zijn om Jantje Smit zo hard mogelijk over de bouwplaats te knallen, maar de innovatieve klusser verlangt natuurlijk net iets meer smarts in zijn radio. Tijdens de bouw van het innovatieve huis werkten wij dan ook met de Bosch PRA MultiPower.

Unboxing

Bosch verpakt de PRA MultiPower in een kartonnen doos. Natuurlijk zit er een handleiding bij, maar ook een adapter om de PRA MultiPower op netstroom aan te sluiten en een 3,5mm audiokabel. Dat laatste is optioneel en daar lees je verderop in deze review meer over.

Design

De PRA MultiPower komt uit de groene lijn van Bosch gereedschappen. Dit zie je duidelijk terug in het design. Groen, zwart en rood vormen de belangrijkste kleuren. Opvallend is dat de beugels waaraan je de radio kan vastpakken, zilverkleurig zijn. Een kleur die we veel minder terug zien komen in het Bosch assortiment.

Belangrijk in het design is de rode klem boven aan de achterkant. Deze vergrendelt de batterijklep zoals de rode klemmen dit ook doen bij de gereedschapskoffers van Bosch. Wat er allemaal achter deze klep zit lees je onder het kopje MultiPower.

Bosch PRA MultiPower_MG_9598

Kijken we naar de voorkant, dan zien we opvallende knoppen. Deze kunnen we met gemak met een handschoen aan bedienen doordat ze lekker groot zijn. Goed bedacht. Het LCD display is vanuit vele hoeken goed af te lezen. Wanneer je een knop indrukt, zal het display wit verlicht worden. Buiten zie je daar doorgaans niet zo veel van, maar binnen is het wel handig.

Boven het LCD display zit een gleuf waar je een smartphone in kunt zetten. De PRA MultiPower beschikt immers over de mogelijkheid om via bluetooth naar de radio te streamen. Het rubber in de gleuf voorkomt dat jouw smartphone bij het verplaatsen uit de gleuf kan vallen. Hij is breed genoeg voor bredere smartphones. Denk bijvoorbeeld aan de 6 inch Nexus 6P.

Bosch PRA MultiPower_MG_9590

De Bosch PRA MultiPower weegt 2,9 kilo en is met de drie handvaten/stootbeugels gemakkelijk te verplaatsen.

MultiPower

De naam MultiPower in PRA MultiPower staat voor de vele mogelijkheden om de radio van stroom te voorzien. De klep op de achterkant herberg verschillende mogelijkheden om de radio van stroom te voorzien.

Dit begint natuurlijk bij de netstroomadapter die je met de Bosch PRA MultiPower meegeleverd krijgt. Slim is dat Bosch opslagruimte voor deze adapter in het batterijcompartiment heeft gecreëerd. Door deze in de radio op te bergen, raak je deze niet kwijt en dat is handig.

Dan is er nog een wat dieper, driehoekig gat. In de unboxing review gokte ik dat dit was voor een uitvoering met een Engels stopcontact. Niets van waar. Deze is om een Bosch 10.8v accu op de radio aan te sluiten. Heb je Bosch gereedschap met deze accu’s, kun je die gewoon op de PRA MultiPower aansluiten.

Daarnaast is er ook nog een aansluiting voor grotere accu’s. Daarbij gaat het specifiek om de Bosch 14,8v en 18v accu’s. Deze kun je ook achterin schuiven om de PRA MultiPower met maximaal 2,5 Ampère/uur aan stroom uit te rusten en dan gaat hij in mijn ervaring letterlijk dagen mee. Sterker nog, pas na 8 dagen klussen werd het tijd de accu op te laden (+- 8 uur per dag). Hier komt de naam PRA MultiPower dan ook vandaan.

Multi-input

We noemden het al, je krijgt een 3,5mm audiokabel met de PRA MultiPower meegeleverd. Daarmee is vrijwel ieder apparaat, dus ook jouw laptop of tablet, op de PRA MultiPower aan te sluiten als geluidsbron. Daarnaast is er ondersteuning voor Bluetooth 4.0 via A2DP. Dat Bosch niet voor aptX ondersteuning heeft gekozen is wat mij betreft een logische keuze voor dit soort radio’s.

Bosch PRA MultiPower_MG_9582

De PRA MultiPower bevat ook een AM/FM ontvanger voor live radio en ondersteuning voor 10 presets om favoriete zenders snel op te zoeken. Het enige dat in deze tijd eigenlijk ontbreekt is ondersteuning voor DAB+. Het ontvangen van Efteling Radio behoort dus niet tot de mogelijkheden. Hoewel de antenne van de PRA MultiPower relatief klein is, is het bereik opvallend goed. Bosch heeft dus voor een goed stukje antennetechniek gekozen.

Geluidskwaliteit

Wanneer ik zeg dat er twee 3,5 Watt speakers in zitten kan ik me voorstellen dat je misschien denkt dat dit niet veel is. Geen zorgen. Beide speakers hebben een flinke conus waardoor ze toch echt een stevig volume neer kunnen zetten. Bijkomend voordeel is dat Bosch de speakers van de PRA MultiPower op de zijkanten heeft gezet. Hierdoor is het stereoklankbeeld behoorlijk groot en dat is redelijk uniek voor een klusradio.

Bosch heeft nog een interessante feature toegevoegd. Het nadeel van één conus per kant is immers dat deze één geluid produceert. Omdat iedereen andere voorkeuren heeft voor wat betreft de warmte van de klank, zit er een equalizer in. Je kunt de balans tussen hoge tonen en lage tonen dus zelf naar smaak bijstellen.

Schoonmaken

Een klusradio wordt stoffig, krijgt verfspatten over zich heen. Stoot tegen van alles aan. Daar is hij voor gemaakt. Deal with it. Toch hebben we een schoonmaakaanbeveling en dat gaat om de gleuf bovenop de PRA MultiPower. Je wil geen bouwstof in jouw mooie smartphone, dus houdt de PRA MultiPower af en toe even op de kop en ga er met een penseeltje doorheen. Zo voorkom je krasjes en stof op jouw smartphone.

Bosch PRA MultiPower_MG_9586

Conclusie

Zoek je een klusradio en heb je al een accusysteem van Bosch in bezit, dan is de Bosch PRA MultiPower eigenlijk een logische keuze. Het feit dat je iedere Bosch accu erin kwijt kunt is een sterke feature, maar ook het geluid bevalt me enorm goed. Ik denk dat er weinig bouwradio’s zijn die een beter geluid neerzetten dan deze PRA MultiPower. Wat we in deze tijd wel missen is ondersteuning voor DAB+, maar als je alleen naar de populairste zenders luistert is dat niet echt een gemis.

Beschikbaarheid

De Bosch PRA MultiPower is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.