Arjan Olsder
Arjan Olsder

Grootst, snelst en toch gewoon een MicroSD kaart

Met haar nieuwste MicroSD kaarten kiest SanDisk (nu onderdeel van WD) ervoor om op twee punten de concurrentie voorbij te streven. Niet alleen weer SanDisk 256GB op de kaartjes te proppen, maar ze zijn ook het snelst.

Eerder al zagen we de 200GB MicroSD kaartjes van SanDisk voorbij schuiven. Ook die kaartjes waren al vlot, maar er was geen strategie voor wat betreft snelheidsverschillen. Bij de release van de nieuwe 256GB kaarten is dit wel het geval. SanDisk komt bewust met een kaart in haar Ultra series en in de Extreme series.

256GB SanDisk Ultra microSDXC UHS-I

De 256GB SanDisk Ultra microSDXC UHS-I is meteen het instapmodel onder de 256GB kaarten. Ondanks dat de Ultra series wat minder vlot is, is het netjes om te zien dat de kaart UHS-I ondersteuning biedt. De maximale leessnelheid van de kaart ligt op 95MB per seconde terwijl de minimale schrijfsnelheid op 10MB per seconde ligt. Dat laatste staat toe dat je op Full HD gaat filmen met de kaart. Opvallend is wel dat de UHS classificeren op de kaart zelf lijkt te ontbreken. Daar vinden we alleen een speed class 10 certificaat. Hoewel dat ook op 10 MB per seconde is gericht, mag de fabrikant daar zelf bepalen of dit de schrijf- of leessnelheid betreft. SanDisk kennende, zal het om de schrijfsnelheid gaan en dan staat Class 10 min of meer gelijk aan UHS-I.

256GB SanDisk Extreme microSDXC UHS-I

Wil je meer, dan kies je voor de 256GB SanDisk Extreme microSDXC UHS-I. Deze kaart levert met een leessnelheid van rond de 100MB per seconde geen schrikbaren snellere prestaties dan de Ultra, maar de schrijfsnelheid moet ook nog eens op 90MB per seconde liggen. Dat laatste heeft wel veel waarde. Zeker als je veel aan het filmen en fotograferen bent. Daarnaast, en ook niet onbelangrijk, is de ondersteuning voor UHS klasse 3. Dit garandeert een constante schrijfsnelheid van minimaal 30MB per seconde. Dat is precies wat je nodig hebt om 4K content te filmen.

Beschikbaarheid

Opvallend is dat de prijzen van de twee kaarten nauwelijks van elkaar verschillen. Voor €149,99 haal je de Ultra versie terwijl je voor €199,99 de Extreme versie koopt. Besluit je een dergelijk bedrag uit te geven voor een MicroSD kaart, kunnen we alleen maar aanbevelen meteen voor de Extreme uitvoering te gaan. Dan heb je een kaart die qua snelheid nog heel lang mee kan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.