Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: SanDisk Extreme 900 Portable SSD (480GB)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zijn tijd vooruit
  • Mooi design
  • Zit stevig in elkaar
  • Lekker snel

THE BAD

  • Niet gevonden

SanDisk kennen we onderhand wel als een frontrunner als het gaat om de adoptie van nieuwe standaarden voor opslagmedia. Met de Extreme 900 Portable SSD laat SanDisk dit ook weer zien. Het is de eerste externe SSD drive die volledig over is op USB Type-C.

Unboxing

Dat USB-C relatief nieuw is, beseffen ze zich maar al te goed bij SanDisk. Je krijgt dan ook niet alleen een USB-C naar USB-C kabel, maar ook een USB-C naar USB 3.0 kabel en met name dat laatste is erg netjes. We kennen veel voorbeelden uit de telefoonbranche waar ze een USB-C naar USB 2.0 kabel leveren. Gewoonweg omdat het goedkoper is. Het eerste compliment heeft SanDisk met de Extreme 900 dus al in de pocket.

Design

De Extreme 900 Portable SSD is zowel boven als onder strak afgewerkt met een aluminium-look. Bovendien zit de status LED zo dicht onder het oppervlak dat deze niet te zien is wanneer de Extreme 900 Portable SSD niet in gebruik is.

Toch kent het mooie design ook een nadeel. Omdat ook de achterkant heel mooi is, leg je hem toch steeds weer voorzichtig neer in de hoop dat er geen zandkorrel tussen de tafel en de Extreme 900 Portable SSD komt. Krasjes zijn echt zonde op dit mooie apparaat.

Naast de USB C aansluiting is er verder weinig opvallends te vermelden over het design van de Extreme 900 Portable SSD.

SanDisk SecureAccess

SanDisk levert met de Extreme 900 Portable SSD ook haar Secure Access software mee. Daarmee zijn bestanden op de drive te versleutelen zodat ze onbruikbaar zijn bij verlies. Er is inmiddels ook een versie voor Mac gebruikers.

Prestaties

Maar dan de prestaties. Oké, dit leverde voor onze collega’s van GoMemory even een probleem op. Doodsimpel, ons testplatform beschikt nog niet over USB C. Wel over USB 3.0. Maar goed dus dat SanDisk daar een kabel voor heeft meegeleverd.

Met 284,6MB per seconde zien we een zeer comfortabele leessnelheid. In vergelijking tot ingebouwde SSD’s op een SATA aansluiting behaalt de Extreme 900 over de USB 3.0 poort een hele goede snelheid. Echt comfortabel wordt het als we naar de leessnelheid kijken. Daar zien we 205,8 MB per seconde. Dit maakt deze SSD zeer comfortabel om vanaf te werken. SanDisk noemt zelf overigens geen concrete snelheden op de verpakking. Zodra ons teststation een upgrade naar USB-C heeft gekregen zullen we deze test zeker herhalen.

SanDisk-Extreme-900-SSD-Crystal-Diskmark

We hebben overigens wel geprobeerd om op apparaten met native USB-C ondersteuning te benchmarken. Daarbij ontdekten we dat de Google Pixel C helemaal geen ondersteuning biedt voor externe opslag en dat de Huawei P9 wel over een USB C connector beschikt, maar kennelijk een USB 2 controller gebruikt. De snelheden waren dramatisch.

Conclusie

Hij is niet alleen plezierig snel, maar ook nog eens zo mooi dat je er heel voorzichtig van wordt. De nieuwe SanDisk Extreme 900 Portable SSD is bovendien één van de eerste echte USB C drives en daarmee zijn tijd vooruit. Een prima investering dus.

Beschikbaarheid

De SanDisk Extreme 900 Portable SSD is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Wij hebben de 480GB uitvoering getest, maar hij met met maximaal 2TB aan flash opslag verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.