Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Land van Lubbers met 3.5 sterren.

The Good
  • Interessant om het politieke verhaal achter de belangrijke gebeurtenissen onder Lubbers eens mee te beleven
The Bad
  • Cast krijgt veel kritiek van oudere kijkers


Natuurlijk wil Nederland haar eigen House of Cards en met Land van Lubbers zetten de Avrotros en Warner Bros. een stevige stap in de juiste richting. Als piepjonge TV kijker uit die tijd, herken ik natuurlijk alleen Lubbers en Beatrix en dat blijkt een voordeel.

Onder Lubbers heeft het CDA goede tijden gekend in de politiek, maar onze Ruus was natuurlijk ook een beetje een Bill Clinton. Erg? Mwa. Het maakte Lubbers wat mij betreft één van de interessantere presidenten in de geschiedenis van ons land.

In Land van Lubbers blikken we terug op zijn tijd als Minister president. De tijd dat we nog niet massaal op Facebook zaten, laat staan mobiel belden. Met de opzet van het geheel heeft schrijver Ger Beukenkamp het leuk bedacht. Er is een oudere Ruud, gespeeld door Huub Stapel, en een jongere, gespeeld door Guy Clemens. Het politieke drama krijgt vorm door constante terugblikken op de politieke carrière van Lubbers. Leuk detail is dat beide acteurs de rol van Ruud aardig goed lijken neer te zetten. Nogmaals, ik was piepjong in die tijd.

Dat laatste is ook mijn voordeel. Natuurlijk heb ik samen gekeken met mensen die de politiek in die tijd wel een beetje hebben meegemaakt. De casting blijkt vooral Ruud goed te hebben gekozen, maar de overige ministers zijn lang niet allemaal herkenbaar. Voor mij geen enkel probleem. Nouja, tot onze Beatrix op het scherm verschijnt. Het voelt aan of de actrice gewoon ‘een’ koninginnenrol moet vertolken. Beatrix zelf (die er toen ongeveer net zo uitzag als nu) herken ik er helaas niet in.

In vier afleveringen neemt de serie ons mee in de hoogte- en dieptepunten van Lubbers. Daarbij zijn er veel onderwerpen die nu nog impact op onze samenleving hebben, of we in ieder geval nog bekend mee zijn. Van de Euro tot de autoloze zondag en de kruisraketten.

Extra’s

Speciaal voor het oudere publiek heeft Warner Bros. ook de teletekst ondertiteling op de schijfjes gezet. Zo kunnen doven en slechthorenden het verhaal ook goed volgen.

Conclusie

Een spannend politiek drama is het niet geworden, maar wel een document over de politiek van toen. De politiek zonder een Powned. Zonder Twitter en hier en daar zonder respect. Over de kwaliteit van de karakters hebben verschillende generaties duidelijk een verschillende mening, maar ik heb genoten van de verhalen.

Beschikbaarheid

Land van Lubbers is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.