Review: Raumfeld One M (Multiroom Speaker)

Update: In verband met grote aanpassingen aan de app hebben we een nieuwe versie van deze review gepubliceerd. Lees de review Raumfeld One M anno 2016.

Teufel kenden we natuurlijk al van de speakers die doorgaans een strak design met een strak geluid combineren. Deze Duitse speakerontwerper is echter ook in de markt voor multi-room speakers gestapt. Waar merken als Monster, LG en Lenco allemaal samen voor het Qualcomm AllPlay systeem hebben gekozen, heeft Teufel onder de naam van Raumfeld een eigen route gekozen.

Unboxing

Raumfeld levert de Raumfeld One M met een netstroom kabel en een 3,5mm analoge audiokabel. Verder krijg je er een nette, volledige handleiding bij.

Design

Je verwacht het misschien niet meteen, maar de Raumfeld One M is van buiten toch echt een plastic speaker. Gelukkig hebben de Duitsers verstand van het werken met plastic, want uiterlijk bedriegt. Het geluid is heerlijk, maar daar komen we zo op terug.

Op de voorkant van de One M zien we ook meteen iets dat de Raumfeld One M een voorsprong geeft op de speakers van merken als Sonos en LG. Er zitten zowaar echte voorkeuzeknoppen op. Vijf knoppen waar jij jouw ideale tunes onder kunt vastzetten. Slim en handig! Hier laat Teufel’s Raumfeld zien dat het echt probeert om iets nieuws te doen.

Verder zijn de speakerdrivers netjes achter een doek weggewerkt. De onderkant van de One M is vrijgehouden voor een dikke 13CM woofer die de One M van haar bass moet voorzien.

Aansluitingen

Ook qua aansluitingen heb ik alle redenen om blij te worden van de One M. Zo vinden we een analoge R/W aansluiting waarmee je bijvoorbeeld een CD speler op de speaker kunt aansluiten. Of een smartphone via een 3,5mm audiokabel.

Hoewel de Raumfeld One M voorzien is van ondersteuning voor WiFi (b/g/n), kun je voor een superstabiele netwerkervaring gebruik maken van de LAN aansluiting achterop het toestel. Verder vinden we er nog een USB aansluiting. Hiermee kun je muziekbestanden rechtstreeks op de Raufmeld speakers afspelen.

In vergelijking tot de speakers van Sonos is Raumfeld dus royaal in haar aansluitingen. De merken die op basis van Qualcomm AllPlay werken bieden in veel gevallen vergelijkbare opties. Ook hier laat Raumfeld dus zien hardware te willen bouwen die vooraan loopt.

Audiotechnisch

De Raumfeld One M is een echte stereospeaker. Zo krijgen de linker- en rechterkant zowel een 25mm stoffen tweeter als een 65mm midrange driver op basis van gelaagd cellulose. Beden hebben een gedeeld vermogen van 25 Watt. Voor de bass krijg je een 50 Watt 130mm woofer onderin de behuizing. Dit waar vele merken liever kiezen voor een passieve bass radiator. De aansturing komt van een klasse D 2.1 kanaals eindversterker. Bij maximaal vermogen vraagt de speaker 150 Watt.

De software van de Raumfeld One M biedt ondersteuning voor ASF, MP3, WMA, WAV, AAC, FLAC en OGG met een maximale bitrate van 192kHz. Verder is er via TuneIn ondersteuning voor alle populaire radiostations en is er ondersteuning voor Spotify, Tidal, Wimp en Napster.

Voor wat betreft de ondersteuning van online diensten loopt Raumfeld nog wat achter op de concurrentie, maar als je al happy bent met Spotify of Tidal zal dit je vast niet storen.

Geluidsbeleving

De geluidsbeleving van de Raumfeld One M is werkelijk fantastisch. Oké, het stereobeeld is niet erg groot, maar dat is normaal bij dit soort speakers. De hoge tonen zijn echter kristalhelder terwijl de bass erg mooie, lage tonen neerzet. Van de multiroom speakers in deze prijsklasse is de One M audiotechnisch één van de betere die ik heb mogen horen.

App beleving

Teufel levert een app voor zowel iOS als Android gebruikers. En dit is waar het hele verhaal van de One M een dramatische wending neemt. Alle speakers van Raumfeld zijn afhankelijk van de app en deze app zit wat zwak in elkaar.

Het hoofdscherm biedt toegang tot alle muziekdiensten, maar het duurt even voor jouw speaker toegankelijk is. De One M heeft relatief veel tijd nodig om zich een te melden in de app. Van hieruit swype je naar wat je het laatst hebt afgespeeld, de favorieten en de persoonlijke trends. In mijn testperiode laten die alle drie ongeveer hetzelfde beeld zien. Wanneer je een zender of album aanklikt krijg je al meteen de vraag wat je ermee wilt. Opvallend is dat je op dat punt radiostations in een afspeellijst kunt zetten.

Wanneer je afspeellijsten maakt, of albums draait, zal de speaker deze keurig stoppen wanneer je deze afzet. Jammer is dat de speaker niet kan onthouden waar hij is gebleven. Zet je de speaker weer aan, begint hij weer vanaf de start. Dit is erg storend. Zeker wanneer je het einde van een album maar niet haalt ;-).

Al met al valt het vooral op dat ik niet ‘even snel’ muziek kan aanzetten met de app. Het is wachten tot de speaker is aangemeld. Dan is het wachten tot de speaker heeft doorgegeven wat mijn favorieten e.d. zijn en dan moet ik na het klikken op een favoriet ook nog aangeven dat ik wil dat hij die gaat aanspelen. Al met al geen instant music ervaring dus.

Update: Inmiddels is de gehele app ervaring stukken beter geworden. We passen de score van deze review niet aan, maar werken aan een update van de complete review. De app is immers verantwoordelijk voor de totale multi-room beleving.

Gebruikservaring

Dit gebrek aan een instant music ervaring komt ook overeen met de algemene ervaring van de Raumfeld One M. Wil ik even snel muziek luisteren, moet ik eerst wachten tot hij is opgestart en daarna tot de WiFi verbinding tot stand is gebracht. Pas wanneer ik beide LED’s zie kan ik de app starten of gebruik maken van een voorkeuzeknop. Al met al kan deze routine al snel 15 seconden drukken waar andere fabrikanten doorgaans binnen 3 seconden al muziek kunnen laten horen. Dit wachten en de verplichte aandacht die ik op de LED’s op de speaker moet leggen, verstoren de kwaliteitsbeleving. Hier laat Raumfeld zien dat het echt aan het werk moet om de gebruikservaring te verbeteren.

Conclusie

Qua geluidskwaliteit is de Raumfeld One M een enorm plezierige speaker om naar te luisteren. Dit vult Teufel aan met een prachtig stukje design. Dat de speaker een plastic behuizing heeft valt dan ook echt niet op wanneer je naar de One M gaat luisteren. De snelheid waarmee je kunt starten met luisteren en de app breken de hele beleving op en dat is waar de Raumfeld One M toch echt punten bij ons verliest. Mocht Teufel investeren in een betere app, dan willen we de score wel omhoog gooien.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goed geluid
  • Gemakkelijk te installeren
  • Veel aansluitingen
  • Laag energieverbruik in stand-by

THE BAD

  • App kan veel gebruiksvriendelijker
  • Geen widget ondersteuning onder Android

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.