Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

De Huawei P9, wat weten we nu over de #OO

Vanmiddag is het zo ver. Collega Arjan zit met Huawei in Londen voor de presentatie die gebrandmerkt is met de hashtag #OO. Dat #OO op een dubbele camera slaat is al lang geen geheim meer en dat het de P9 betreft stiekem ook niet. Vanochtend ben ik alvast wat geruchten gaan verzamelen over wat we van het nieuwe vlaggenschip van Huawei mogen verwachten.

Dubbele camera

Oké, er is meer te vertellen dan dat de Huawei P9 twee camera’s heeft. Hoewel Huawei altijd een groot afnemer van Sony camera’s is geweest, is het in de laatste P en Mate toestellen aan het experimenteren geslagen. Zo zagen we bij de introductie van de P8 de RGBW camera ineens opduiken.

Huawei-P9--Camera-Leica

Het was al langer bekend dat Huawei ‘een’ samenwerking met Leica zou zijn aangegaan. Dit retro cameramerk van Panasonic staat alweer een paar jaar bekend als merk met high-end camera’s. Net als Sony overigens. Het blijkt dan ook dat de nieuwe, dubbele camera de eerste vrucht van deze samenwerking is. De Huawei P9 zou zijn uitgerust met Summarit H lenzen van Leica. Een nieuwe range lenzen van deze fabrikant.

De lenzen zijn zogenaamde ASPH lenzen van Leica. Dit betekent dat het lensontwerp ook non-spherische elementen bevat. Hierdoor kunnen kleinere lenzen ontwikkeld worden die vaak wat meer scherpte behouden in de uithoeken van de foto’s. Met een diafragmawaarde van F 1:2.2 lijkt het in ieder geval een lenzensysteem met veel lichtsterkte te zijn.

Over de functie van de twee camera’s wordt flink gespeculeerd. Zo zou het kunnen zijn dat de twee camera’s allebei een verschillende focus hebben. Dit deed Huawei al eens met de Honor 6+. Zo kun je beter achteraf scherpstellen. Het zou ook kunnen zijn dat de camera direct 3D foto’s kan produceren. Echter zitten ze daarvoor wat mij betreft te dicht bij elkaar. Weer een ander gerucht zegt dat ze een verschillende hoek hebben waarop ze fotograferen. Wat mij betreft een hele interessante gedachte. Optisch valt er in ieder geval weinig verschil te bemerken aan de camera’s.

Huawei-P9--Camera-Detail

Vingerafdruksensor

Met de Huawei Mate S wist Huawei de eerste echt nuttige vingerafdruksensor te presenteren. Ze kregen er zelfs een innovatie award voor. De Honor 7 was het eerste toestel met de tweede generatie van deze sensoren en die werkte vooral sneller. Dis sensor zit zonder twijfel op de Huawei P9.

Display

Naar verwachting meet het display van de Huawei P9 5,2 inch. Niet te groot, niet te klein is het idee. Een allemansvriendje dus. Om de prijs van het toestel acceptabel te houden zal Huawei naar verwachting hebben gekozen voor een Full HD display. Mocht Huawei toch voor 2K of zelfs 4K gaan, zouden ze met hun prijs weleens kunnen verbazen.

Chipset

Naar verwachting zal de Kirin 950 chipset in de Huawei P9 liggen. Een snelle octa-core chipset met een nette 3GB aan werkgeheugen. Of Huawei met deze chipset de nieuwste WiFi standaarden zal ondersteunen en of er ondersteuning is voor hi-res audio en/of Bluetooth aptX moeten we nog horen. Dat zijn doorgaans de details waar Huawei toch probeert te besparen. Wel verwachten we een USB Type-C aansluiting en Android 6.0.1.

Volg #OO live!

We zitten in Londen en zullen live verslag doen van het Huawei event via onze twitter. Daarnaast zijn we sinds vandaag ook te vinden op Snapchat @GadgetGear.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.