Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Hands-on met de Huawei P9 #OO

Gister was het zo ver. GadgetGear wat met Huawei in Londen voor de grote presentatie van de P9 series. Dé nieuwe flagship smartphone van het Chinese Huawei waarbij het laat zien wat het allemaal kan. En dit keer was Huawei niet alleen. Ook Leica was aanwezig als bouwer van de dubbele camera in de P9. Wij speelden al even met het toestel.

Unboxing

In de verpakking die de pers ontving ontbrak nog een stukje documentatie en wellicht iets van een hoesje. Wat we wel vonden:

  • 1x USB Type-C laadsnoer
  • 1x 2 ampère USB lader
  • 1x Headset
  • 1x SIM tool

Display

Echt veel zon hebben we vandaag nog niet gezien, maar het display van de Huawei P9 presteert duidelijk al een stuk beter dan die van de Huawei P8. Wel heeft Huawei wederom voor een Full HD display gekozen. Net als Sony gelooft Huawei niet in de meerwaarde van meer pixels. In tegenstelling tot Sony, levert Huawei die dan ook niet in haar vlaggenschip. Voor de VR die-hards is dat misschien jammer, maar in de praktijk is het natuurlijk een prima resolutie.

Design

Qua design laat Huawei wederom zien dat het gewoon heel goed is geworden in het ontwerpen en produceren van metalen smartphones. De rand van de P9 kent verschillende bewerkingen en voelt enorm zacht aan. Goed polijstwerk dus. De achterkant is gezandstraald wat er ook mooi, strak uitziet. Door de power knop niet alleen een ander formaat, maar ook een andere textuur te geven zijn de knoppen zeer goed uit elkaar te houden. En het ziet er leuk uit.

Wat verder opvalt is dat de plastic delen ook de nodige bewerkingen hebben gehad om er een mooi lijnpatroon in te maken. De plastic delen verhullen ook de verschillende antenne’s waar het toestel tussen kan schakelen om een optimale verbinding te behouden en dat is dan weer slim.

Prestaties

Wat meteen opvalt is dat de P9 wel heel vlot reageert. Dat moet ook. Het is immers een vlaggenschip voor Huawei. Het moet dus een toestel zijn dat op snelheid niet tekortschiet. We hebben al snel een paar benchmarks op de Huawei P9 kunnen draaien. Hoewel wij met de 32GB versie beschikken over een P9 met ‘slechts’ 3GB aan werkgeheugen, zijn de prestaties toch prima. Onder 3D Mark laat Huawei zien dat de nieuwe chipset prima in staat is om games te plezieren. AnTuTu laat zien dat het in de reguliere taken eigenlijk ook niet tekortschiet.

Deze prestaties zijn afkomstig van de nieuwe Kirin 955 chipset van Huawei. Deze bevat vier processorkernen op 2.5GHz en vier processorkernen op 1.8GHz. De 64GB versie beschikt over 4GB werkgeheugen en de 32GB beschikt over 3GB werkgeheugen. Wij hebben de 32GB versie en daar zijn bovenstaande scores van. De hoge scores komen mede tot stand door de GPU op de chipset. Met een Mali-T880 blijken gamers dan ook weinig reden tot klagen te hebben.

Draadloos

Huawei levert de Huawei P9 met volledige WiFi Dual-Band ondersteuning. Dus 5GHz tot en met de 802.11ac spec. ac MIMO ontbreekt, maar dat is wat ons betreft nog echt geen must. Op het gebied van Bluetooth is er ondersteuning voor versie 4.2, maar aptX ontbreekt helaas nog.

Vingerafdruksensor

De vierde generatie vingerafdruksensor is in de Huawei P9 terug te vinden en dat is te merken. Er is veel minder tijd nodig om jouw vingers in te lezen omdat deze scanner de afdruk in 3D kan lezen. Daarnaast kan hij afdrukken ook vele malen sneller uitlezen en verifiëren. Een behoorlijke verhoging van het gebruikscomfort is het resultaat.

Android

De Huawei P9 draait op Android 6.0. Hier heeft Huawei weer haar Emotion UI sausje overheen gegoten. Iets dat overstappers vanaf de iPhone zullen waarderen. De app drawer ontbreekt al jaren bij Huawei waardoor de gebruikservaringen elkaar nauwelijks ontlopen.

Huawei maakt doorgaans nogal heftige aanpassingen om de veiligheid van data op het toestel te kunnen garanderen. Voor het eerst heb ik het gevoel dat Huawei die beveiliging wat minder agressief heeft gemaakt en dat werkt een stuk prettiger. Maar… dat is natuurlijk de ervaring na de eerste dag.

Geluid

Waar de Huawei P9 Plus drie speakers heeft meegekregen om tijdens films en series een goed geluid neer te zetten, moet de P9 het met een enkele speaker aan de onderkant doen. In deze prijsklasse is dat wel heel jammer.

Camera

8 megapixels voor, 2x 12 megapixels achter. De nieuwe dual-camera van Leica is een bijzondere prestatie waarbij één van de twee camera’s in zwart-wit schiet. Deze wordt op verschillende manieren ingezet door Huawei. Ten eerste voor het scherpstellen. Met twee camera’s is dieptemeting mogelijk. Daarnaast is de zwart-wit camera beter in contrastmetingen om te bepalen of het scherpstellen goed gaat. Knap denkwerk. Daarnaast gebruikt de camera deze contrastwaarden weer om foto’s die in kleur geschoten zijn meer contrast te geven. 14-bit kleurenverwerking behoort hierdoor tot de mogelijkheden. We hebben drie voorzichtige foto’s voor je om te laten zien wat de zwart-wit camera doet en wat mogelijk is met het handmatig instellen van de camera app.

Voorlopige conclusie

In 24 uur tijd hebben we natuurlijk nog geen concreet beeld kunnen vormen over een eindscore van deze Android smartphone. Duidelijk is al wel dat Huawei blijft evolueren. De smartphone is wederom een stap volwassener en de samenwerking met Leica is enorm interessant. De komende week ga ik het toestel flink aan de tand voelen. Daarna weet jij wat je echt van de P9 mag verwachten. Over een week staat de review online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.