Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dyson weet de föhn opnieuw uit te vinden

Als man heb ik er een hekel aan; de föhn. Hoewel die dingen best handig zijn voor mee dan alleen het drogen van het haar, zijn het gewoon ondingen. Uitgerekend Dyson laat zien dat innovatie toch gewoon mogelijk is en dat is helemaal niet zo vreemd. Dyson heeft eigenlijk alle technologie voor een innovatieve föhn al jaren in huis.

De ontwikkeling van de Dyson Supersonic föhn begon met het ontwikkelen van een compleet nieuwe motor. Na de nieuwe V6 voor de snoerloze stofzuigers is dit de V9 geworden. Een motor die sterk is, maar vooral ook klein en stil. Dat laatste is waar we namelijk allemaal behoefte aan hebben.

Iedereen die de ventilatoren van Dyson kent, herkent in het ontwerp van de Dyson Supersonic meteen de donutring. Deze vorm ontwikkelde Dyson als de basis voor haar Air Multiplier technologie.

Dyson-Supersonic-Luchtstroom

De Dyson V9 motor in het handvat zuigt van onder lucht aan welke onder druk langs de binnenrand van de donut wordt geperst. Hierdoor ontstaat ook een lagedrukgebied achter de donut. Dat lagedrukgebied zuigt constant extra lucht aan waardoor de totale luchtstroom die de motor produceert veel groter is. Een prachtig stukje natuurkunde en techniek.

Doordat Dyson inmiddels zeer goed in staat is om luchtstromen vorm te geven om zo turbulentie tegen te gaan, is de luchtstroom uit de Supersonic verrassend stil. Ook het nieuwe motorschroefblad met 13 lamellen draagt hier aan bij.

Ook de technologie om de luchttemperatuur te regelen is al langer aanwezig bij Dyson in de vorm van de Hot+Cool ventilatoren waar we onlangs de nieuwste generatie van hebben getest.

Dyson-Supersonic-Kop

Deze Hot+Cool ventilatoren bevatten ook de technologie om de luchttemperatuur nauwkeurig te meten. Ook die technologie komt terug in de Dyson Supersonic. Deze is namelijk zo ontwikkeld dat de temperatuur niet te hoog wordt voor jouw haren. Immers kan teveel warmte op het haar, het haar beschadigen.

Tenslotte hebben ze bij Dyson nog eens goed nagedacht over hoe je met accessoires voor de föhn om moet gaan. Wanneer de lucht uit een Föhn warm wordt, worden de accessoires dit ook. Ze zetten uit en zijn daardoor lastig te verwijderen. In plaats van fragiele kliksystemen heeft Dyson een magnetische ring ontwikkeld. Bovendien heeft Dyson de luchtstroom zo opgebouwd dat de lucht aan de buitenkant van de luchtstroom relatief koud is waardoor accessoires niet warm zouden moeten worden.

Enkele weken geleden mochten we de föhn al even vasthouden en de eerste indruk is zeer goed. De föhn voelt zeer stevig aan en is inderdaad enorm stil. Nu gaat het wel om een vroeg productiemodel, dus zijn we heel nieuwsgierig naar het eindresultaat. Je zal er snel meer over lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.